Crohn en werken

Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen ben ik momenteel herstellende van een operatie. En dat valt nog best tegen als ik eerlijk ben. Doordat het allemaal wat tegen valt zit ik nog thuis om verder te herstellen. Het leek mij wel interessant om mijn ervaringen te delen hoe ik mijn werk combineer met de Crohn.

Ik werk sinds juli 2014 op een woning voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik vind dit echt heel gaaf werk en heb er echt plezier in. Ja het kan af en toe zwaar zijn, maar dat kan een kantoorbaan ook. Doordat ik op een woning werk, draai ik onregelmatige diensten. Mensen met de ziekte van crohn wordt aangeraden om regelmaat in hun leven te hebben. Dat is best lastig met onregelmatige diensten, maar ik heb enigszins structuur er weten in te brengen. Zo heb ik een vaste vrije dag en een vaste dag dat ik een dagdienst draai. De rest is wel onregelmatig, maar dat is te doen met duidelijke afspraken die ik heb gemaakt. Dit heb ik gedaan puur om mijzelf te beschermen. Gelukkig heb ik zelfkennis en weet ik dat ik af en toe afgeremd moet worden ;).

Door de crohn kan ik niet fulltime werken. Mijn lichaam trekt dat gewoon niet. Ik ben er achter gekomen dat ik zo rond de 24 uur per week kan werken, dat komt neer op 3 a 4 diensten per week. Dit is wel vol te houden voor mij. In het verleden heb ik wel meer diensten gedraaid, maar ik dit ging niet meer. Ik ging over mijn grenzen heen. Ik was of aan het werk of aan het bijkomen van het werk. Hierdoor kon ik geen andere dingen ondernemen. Dit was een goed leermoment voor mij en heb ik mijn eigen grenzen daarin ontdekt.

Verder heb ik ook goede afspraken kunnen maken met mijn team. Bijvoorbeeld dat ik 2, maximaal 3 diensten achter elkaar kan draaien en dat ik daarna ook zeker 2 dagen vrij ben. Zodat ik op de ene dag volledig kan uitrusten en de andere dag eventueel wat leuks kan ondernemen. En als ik een slechte tijd heb, als de crohn erg actief is, staan mijn lieve collega’s ook voor mij klaar.

En dat laatste merk ik ook nu heel goed. Het herstel zou 2 weken duren, maar omdat ik zo uitgeput ben momenteel duurt het langer. Zij hebben begrip voor de situatie en gunnen mij alle tijd om te kunnen herstellen.  Gelukkig word ik door mijn werkgever ook serieus genomen. Gisteren ben ik voor het eerst sinds de operatie op het werk geweest. Ik mocht een kantoordienst draaien zodat ik kon zien wat ik aan kan. En dat viel vies tegen. Ik kon net aan 4 uur volhouden, het vergde heel veel energie van mij. Mijn werkgever heeft daarom ook besloten dat ik komende weken ook nog boventallig sta zodat ik rustig mijn uren kan opbouwen. Al met al heb ik mazzel dat ik het getroffen heb met mijn werkgever en team, want ik heb ook hele andere situaties gelezen.

En ja…je hebt soms ook situaties op het werk dat ik heel snel naar de wc moet. Ik heb mijn bewoners van de groep verteld dat ik problemen met mijn buik kan hebben en dat ik soms naar de wc moet rennen. De bewoners kunnen er wel om lachen als ik weer is een sprintje moet trekken. Tot nu toe heb ik daar mee geen problemen ervaren. De bewoners begrijpen het als ik snel naar de wc moet en begrijpen dan ook dat ik even geen tijd voor ze heb. En als ik dan weer op de groep komt vragen ze altijd of ik weer lekker heb gepoept, heerlijk die eerlijkheid :).

Mijn tips om het werk vol te kunnen houden met de Crohn even op een rijtje:

  • Wees open over je gezondheid. Ik merk als je eerlijk bent over hoe het met je gaat,  men ook eerder begrip voor je situatie heeft.
  • Geef je grenzen goed aan. Voor jezelf is dat natuurlijk noodzakelijk maar het is ook fijn voor je collega’s om die duidelijkheid te hebben.
  • Ga gewoon naar de wc. Het heeft geen zin om het op te houden. Meestal lukt dat ook niet eens en als het wel lukt krijg je extra pijn en krampen. Bedenk dat de koning en koningin ook gewoon poepen.
  • Zorg voor structuur en regelmaat. Ook als je onregelmatig werkt kan dit mogelijk zijn. Kijk wat er mogelijk is op jou werkplek.
  • En tot slot: geniet van je werk! Dat is het allerbelangrijkste natuurlijk.

artikelen die jij misschien ook leuk vindt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge