Wat draag ik voor kleding met mijn stoma?

Sinds ik ben geopereerd, breng ik de meeste dagen door in een joggingspak. Het liefst ook eentje die een beetje wijd zit. Vooral in het begin kon ik ook niks anders verdragen, omdat mijn buik ook opgezet en pijnlijk was. Maar nu alles weer een beetje terug in vorm is en de pijn flink is afgenomen, probeer ik steeds meer weer normale kleding te dragen.

kleding en stoma

Joggingbroek

Die blijft nog wel steeds favoriet, dat moet ik eerlijk bekennen. Als ik thuis ben, draag ik dat gewoon. Het zit nog het meest comfortabel. Niks knelt dan, vooral niet als de stomazak gevuld raakt. Gelukkig heb je tegenwoordig wel heel veel keuze in leuke en hippe joggingsbroeken. Dus het is niet eens een straf om dat te dragen.

Legging met een jurkje

Dat is de tweede favoriet. Een legging met een jurkje. Ene keer een sweaterjurk om het alledaags te maken. Andere keer toch wat netter voor bijvoorbeeld een verjaardag of een bezoekje aan het theater. Ik kan hier gelukkig alle kanten mee op. Een panty heb ik trouwens ook al geprobeerd, maar dit zat toen nog iets te strak en vond ik een beetje knellen. Dus ik mag nog een zoektocht beginnen naar een fijne panty.

Zwangerschapsbroek

Misschien een hele rare, zeker omdat ik niet zwanger ben. Maar ik kreeg van veel lotgenoten de tip om te kijken voor een zwangerschapsbroek. En zo heb ik dus ook de stoute schoenen aangetrokken en heb ik er eentje besteld, wel als een jeans. Het was wel even wennen in het begin, want de elastische stof zit natuurlijk los bij mijn buik, maar de stoma knelt in ieder geval niet. En als ik er gewoon een wat langere trui of shirt er op draag, niemand die het door heeft dat ik een zwangerschapsbroek aan heb.

Onderbroeken

Onderbroeken vond ik ook nog wel even een dingetje in het begin. Nu draag ik gewoon normale slippen. Mijn stomazak valt daar over heen. Maar ik zie bij veel lotgenoten die ook een stoma hebben, dat zij ook een hoge tailleslip dragen met de stomazak er in. Ik vind dat nog een beetje eng, bang dat alles gaat knellen en dat de ontlasting niet goed in de stomazak terecht komt. Misschien moet ik het gewoon is proberen, kijken hoe het voelt en even ervaren hoe het gaat met de stomazak.

Hebben jullie nog een tip voor mij die kan uitproberen qua kleding?

artikelen die jij misschien ook leuk vindt

8 reacties

    1. Lang leve joggingbroeken! Dat blijft toch wel de favoriet. Maar gelukkig zitten jurkjes met een legging ook lekker en zie je er voor de buitenwereld er meteen minder ziek uit!

  1. Ik draag zwangerschaps panty, zitten lekker en knellen je zakje niet af. Kun je o.a bij de H&m kopen. Nu een jaar later draag ik bijna alles weer zelfs badpak op het strand. Komt vanzelf weer!!

  2. Draag idd ook alles, als ik het maar mooi vind
    Tip mbt onderbroeken: Ik draag 2 Short-slips met ‘glad elastiek’ aan de pijpjes en bovenrand (zelfde model, andere maat): de kleinste, goed passende slip (S/M) onder en daarover een grotere maat L/XL) Mijn stomazakje doe ik dan over de onderste slip, zodat die mijn huid beschermt bij transpireren. De grotere slip gaat over het stomazakje (en de onderste slip). Anders ‘hangt’ het teveel, eerder lekkage. Heb lang gezocht naar de voor mij juiste slip (mn elastiek was belangrijk: niet te strak, maar onderkant zakje moet ook niet uit de slip steken). Heb uiteindelijk bij de Wibra(!) de fijnste gevonden. Zijn toevallig ook nog betaalbaar (vaak actie 2 voor..) en slijten ook niet door het wassen in wasmachine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge