Ziek zijn accepteren

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het ziek zijn kan accepteren. Ik ben nu ruim zes jaar chronisch ziek. En eerlijk gezegd heb ik het ziek zijn pas echt kunnen accepteren sinds vorig jaar. Hoe ik dat heb gedaan? Dat kan ik in één woord omschrijven: erkenning.

ziek zijn accepteren

Erkennen

Ik kwam op een gegeven moment op het punt dat ik niet meer kon ontkennen dat ik ziek was. Voorheen zei ik wel gewoon open en eerlijk dat ik de ziekte van Crohn heb, maar zo handelde ik er niet naar. Ik stak vaak genoeg mijn hoofd in het zand en ontkende het als de klachten weer toenamen. Tot dat ik het niet meer kon ontkennen. Niks was meer vanzelfsprekend. Door het te erkennen dat ik chronisch ziek ben en te beseffen dat slechte periodes er ook bij horen, kon ik het steeds meer een plekje geven.

Open over praten

Wat mij ook erg helpt om de ziekte van Crohn te erkennen en te accepteren, is er door open over te praten. Het begon met mijn blog en nu regelmatig ook op Instagram. Maar ook gewoon in het dagelijkse leven. Als iemand vraagt hoe het gaat, geef ik aan hoe ik mij dan voel op dat moment. Door het er eerlijk over te hebben, erken je ook meteen voor jezelf hoe jij je voelt. En ja, vorig jaar werd ik er ook niet vrolijk fijn om bijna een jaar lang te zeggen dat ik mij niet goed voelde of aan te geven dat het niet meer ging. Maar door het te ontkennen en er voor te vluchten maak ik het voor mijzelf alleen maar erger en moeilijker.

Het is niet niks

Uiteraard is een chronische ziekte hebben niet niks. Het kan zeker mijn leven beïnvloeden en even op de kop zetten. Maar ik probeer wel in mijn gedachten te houden dat ik de ziekte van Crohn heb, maar ik ben het niet. Ik ben Lisa, ik kan goede periodes hebben, maar ook periodes dat ik erg ziek ben. Maar ik blijf Lisa, daar verandert niks aan. Ik laat het ziek zijn niet mijn leven leiden, maar ik leid mijn leven met ziek zijn.

Balans zoeken

De juiste manier van mijn leven leiden met de ziekte van Crohn is de juiste balans vinden. En dat heeft met mijn mindset te maken. Door te beseffen dat het oké is om je even slecht te voelen. Als ik een slechte dag heb, geef ik er aan toe en doe ik wat ik dan nodig heb. En als ik een goede dag heb, doe ik iets waar ik gelukkig en vrolijk van word, maar ik bewaak wel mijn grenzen dan. Zodat ik wel kan herstellen en niet de volgende dag de gevolgen ervaar.

Psychisch minder zwaar maken

Het ziek zijn heeft ook invloed op hoe ik mij mentaal voel. Het gaat tenslotte niet in de koude kleren zitten als je in een slechte periode zit of daarvan aan het herstellen ben. Om het psychisch minder zwaar te maken, ben ik liever voor mijzelf geworden. Wat ik net al schreef, kijk ik hoe ik mij die dag voel en handel ik daar naar. En ik probeer meer te genieten van de kleine dingen. Een kopje thee in de zon drinken, met Luna knuffelen of lekker een boek lezen. Daar word ik op een slechte dag nog vrolijk van.

Hoe heb jij het ziek zijn kunnen accepteren?

artikelen die jij misschien ook leuk vindt

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge