Ziekte van Crohn

Herstellen van een opvlamming

Ik ben al weer een ruime maand, bijna 2 maanden, thuis van de ziekenhuis opname. En deze tijd staat in het teken van herstellen van een opvlamming. Helaas gaat het niet vanzelf en werk ik er hard aan. Gelukkig kan ik nu eindelijk zeggen dat het met kleine babystapjes vooruit gaat. Ik ben er nog lang niet, dat besef ik mij ook wel, maar het geeft mij wel kracht om door te gaan zoals ik nu bezig ben.

herstellen opvlamming

Herstellen van een opvlamming

Vlak nadat ik thuis kwam ben ik begonnen met hypnotherapie op aanraden van de mdl-arts. Ik leer tijdens deze therapie hoe ik mij moet ontspannen en hoe ik mijzelf in een trance kan krijgen. Als ik in een trance raak, ben ik mijzelf bewust aan het maken wat mijn lichaam zegt en hierdoor kan ik ook goed voelen waar de pijn zit en daardoor het gericht aan te pakken met behulp van ontspannen. Ik weet het, klinkt een beetje zweverig, dat idee had ik in het begin ook. Maar het helpt wel een beetje, ik krijg de pijn nog niet helemaal weg maar het is wel minder als ik zo’n oefening doe.

Mentale gevolgen van een opvlamming

Alleen dat is het niet enige wat mij helpt, door de hypnotherapie heb ik wat meer rust in mijn koppie gekregen. We pakken ook het psychologische gedeelte aan. Zo ben ik hard aan het leren om negatieve en belemmerende gedachten om te zetten naar positievere gedachten. De 1e periode na de ziekenhuis opname voelde ik mij heel somber. Ik was afhankelijk van anderen, ik kon niks en daarnaast voelde ik mij ook nog is giga uitgeput. Ik kon het niet accepteren dat ik zo ziek was. Schuldgevoelens naar de mensen die mij hielpen, ik werd boos op mijzelf. Al met al een negatieve periode. Nu ben ik bezig om te leren dat het oké is om even ziek te zijn en dat het oké is dat ik hulp krijg van anderen. Door dit te denken geef ik mijzelf meer ruimte om te focussen op het herstel. Zo kan ik sinds 2 weken weer zelf de hond uitlaten. Oké ,het is voor maximaal 10 minuten, maar ik kan het! Een klein stapje vooruit, een klein stapje verder in het herstel.

Geduld, geduld en nog eens geduld

Wat ik nog wel eens lastig vind, is dat het zo lang duurt. Ik zit nu drie maanden thuis, voor mijn ziekenhuis opname probeerde ik nog boventallig te werken alleen heeft dat er goed ingehakt. Ik ga nu natuurlijk nog wel is naar het werk, maar dan alleen voor een bakkie thee. Maar jeetje, wat mis ik het eigenlijk. En dat maakt het moeilijk. Ook omdat ik graag betrokken ben met de bewoners en nog steeds eigenlijk van alles wil regelen. Alleen dit gaat nog niet. En dat ben ik nu aan het leren. En het is niet dat ik geen vertrouwen heb in mijn collega’s want ik weet dat zij hun werk ook goed doen. Het is alleen dat ik zelf de controle niet meer heb, een redelijk nare eigenschap van mij. Als ik contact heb met het werk of ik zie de bewoners, hebben we het nu alleen maar nog over de leuke dingen. Ik kom gewoon op visite en niet om dingen te regelen (ook wel is lekker).

Diëtiste

Ik loop sinds kort ook bij een diëtiste om eens goed te kijken hoe mijn eetpatroon er uit ziet en wat ik kan verbeteren dat ik zoveel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnen krijg. Zo ben ik aan het leren om 6 keer kleine maaltijden te eten in plaats van 3 keer op een dag. Door het te verspreiden valt het minder zwaar op mijn maag en darmen, met als gevolg dat ik het iets beter verdraag. Ook moet ik kijken dat ik genoeg eiwitten per dag neem zodat ik niet nog verder afzwak. En voor de rest is het elke keer maar weer proberen qua eten wat wel gaat en wat niet. Zo heb ik nog steeds last als ik groente eet, daar zijn mijn darmen niet zo blij mee. Maar ik kan gelukkig al weer wat meer eten dan tijdens de ziekenhuis opname! Weer een klein stapje vooruit, een klein stapje verder in het herstel.

En zo ben ik dus druk bezig met het herstellen van een opvlamming. Ik ben er nog lang niet, maar ik ga er voor! Ik mag de tijd nemen die mijn lichaam nodig heeft voor een goede herstel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *