Ziekte van Crohn

Hoe overleef ik…een slechte periode

De laatste tijd zat ik te denken wat ik nou nog verder kon doen met de blog en hoe ik andere mensen kan helpen. Een aantal ideetjes, sommige zijn nu al haalbaar andere moeten nog even wachten totdat ik wat meer energie heb. We beginnen vandaag met een nieuw onderdeel op mijn blog, genaamd “Hoe overleef ik…”. En vandaag zal ik met jullie delen hoe ik een slechte periode door kom. Ik bespreek mijn ervaringen en ik deel tips waar jullie misschien ook wat aan hebben.

slechte periode

Slechte periode

Misschien hebben jullie het al gelezen op de Facebook pagina Crohn&ik dat het momenteel niet goed gaat met mij. Na mijn laatste infuus gaat het eigenlijk alleen maar slechter. Eerst ben ik bijna 2 weken lang ziek geweest van de bijwerkingen en daarna begon de Crohn alweer op te spelen. Net alsof ik helemaal geen infuus heb gehad. Afgelopen dinsdag ben ik bij mijn arts langs geweest en heb ik dit uiteraard besproken. Er zijn in ieder geval weer een aantal onderzoeken uitgezet, waaronder ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en binnenkort ook weer een darmonderzoek.

Hoe ga ik er mee om?

Maar hoe ga ik er nou mee om met zo’n slechte periode, hoe overleef ik dat? Rust is het antwoord. En goed naar je lichaam luisteren. Ik moet toegeven dat het makkelijker klinkt dan het in werkelijkheid is. En momenteel heb ik het er ook heel lastig mee dat ik wéér in een slechte periode zit. Ik heb het gevoel dat er geen eind aan komt.

Maar zoals ik al zei is rust erg belangrijk als ik in een slechte periode zit. Mijn lichaam is hard aan het vechten tegen wat er allemaal in de darmen afspeelt en dat kost heel veel energie. Ik moet dus echt zuinig omgaan met mijn energie. De hele tijd moet je keuzes maken in wat je wel doet en wat niet. Ik vind het lastig om het goed uit te leggen en ik vond op internet dan ook een heel interessant artikel wat de lepeltheorie beschrijft. Het is geschreven door een medeblogger van Crohnluchtig. Het wordt zo duidelijk omschreven en ik herkende echt alles. Ik gebruik dan nu ook vaak de lepeltheorie als ik aan andere mensen moet uitleggen hoe ik mij voel, wat mijn moeheid inhoudt. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan.

Praten

Er over praten helpt mij ook goed om een slechte periode door te komen. Door mijn gevoelens te delen, heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. De laatste periode heb ik geleerd om eerlijk te zijn tegen andere mensen over hoe ik mij voel. Als het slecht gaat, mag ik dat ook gewoon benoemen en ik hoef geen masker meer op te zetten. En hulp accepteren is ook een belangrijke. Ik ben (was) iemand die alles zelf wou doen en baalde er giga van als het niet lukte of als ik het niet kon doen. Door middel van therapie heb ik geleerd om hulp te accepteren en dat het helemaal niet erg is als je even hulp nodig hebt. Dit geeft mij dan ook weer rust en het besef dat er lieve mensen om mij heen zijn die mij willen helpen, doet mij erg goed.

Vertrouwen

Vertrouwen hebben in de artsen is ook erg belangrijk, vooral in zo’n periode. Zorg er voor dat er genoeg contact is tussen jou en de arts. Hou je arts goed op de hoogte van wat je klachten zijn en waar je tegen aan loopt. Blijf in gesprek met de arts. Ik hou bijvoorbeeld een klein dagboekje bij van wat mijn klachten per dag zijn. Dit vindt mijn arts erg handig, want zij heeft er nu goed zicht op hoe ik mij voel. Hierdoor kan de arts dan ook adequaat handelen en kan er zo nodig onderzoeken gedaan worden of nieuwe medicijnen uitgeschreven worden.

Genieten

Genieten, ook al is het van kleine dingetjes, zorgt er voor dat een slechte periode iets dragelijker wordt. Heerlijk knuffelen met de hond, favoriete serie kijken, goed gesprek met een vriendin, lekker tegen Rob aan liggen, een wandeling maken in de natuur, creatief bezig zijn, omringt zijn door lieve mensen die voor mij klaar staan. Dat zijn toch wel de dingen die mijn dag weer een stukje beter maken. En ik denk toch dat genieten het allerbelangrijkste is wat mij een slechte periode doet overleven. Dat geeft mij kracht om door te gaan met vechten voor een betere toekomst.

Nog even alle tips, die er voor zorgen dat ik een slechte periode door kom, op een rijtje:

  • Rust
  • Goed naar de signalen van je lichaam luisteren
  • Er over praten
  • Hulp accepteren
  • Vertrouwen hebben in de artsen
  • En vooral genieten, ook van de kleinste dingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *