Ziekte van Crohn

Second opinion

Gisteren was het dan zo ver, ik had mijn eerste gesprek voor een second opinion in het AMC. Wat was ik nerveus. Na een slechte nacht en vele toiletbezoeken, was het tijd om de auto in te gaan. Mijn moeder ging mee, wat ik echt heel fijn vond. Ik moest er al vroeg zijn en gelukkig viel het verkeer mee en waren we binnen een half uur bij het ziekenhuis. Een onbekend ziekenhuis voor mij, waar ik alles nog moet vinden. Waar zijn de toiletten, waar is de inschrijfbalie en waar is de poli. Gelukkig hadden we de tijd om alles rustig uit te zoeken.

second opinion

Second opinion bij het AMC

Maar waarom is er voor gekozen om een second opinion aan te vragen bij het AMC? Allereerst wil ik benoemen dat ik geen conflict heb met de arts in het Slotervaart Ziekenhuis, ik vind juist dat ik een goede band heb met haar. En na 5 jaar kent zij mij goed, en ik haar. Zo ook mijn mdl-verpleegkundige, ik kan haar tegenwoordig zelfs mailen zodat er eerder actie ondernomen kan worden naar aanleiding van mijn lichamelijke klachten. Het voelt dan ook dubbel om ergens anders een second opinion aan te vragen.

Één van de belangrijkste redenen voor de second opinion is dat ik nu al ruim een jaar lang mij niet goed voel, en dat er ook geen verbetering kom (eerder achteruitgang). We lopen vast, de artsen in het Slotervaart hebben alles geprobeerd en alles uit de kast gehaald wat zij kunnen, maar het lukt maar niet om mij beter te krijgen. Ze weten het gewoon niet meer wat er nog geprobeerd kan worden.

In januari heb ik dan ook een goed gesprek met mijn arts gehad en raadde zij mij zelfs aan om een second opinion aan te vragen. Haar voorkeur ging uit naar een academisch ziekenhuis, en dat vond ik ook belangrijk. Ik heb veel goede verhalen gelezen over het AMC, dus voor mij was de keuze snel gemaakt. Mijn arts ging een brief schrijven naar het AMC en ik hoefde alleen maar te wachten op een uitnodiging. Toch wel fijn dat alles voor mij geregeld werd, kost het mij geen energie.

Nieuwe frisse blik

Mijn arts vindt het belangrijk dat er met een nieuwe, frisse blik wordt gekeken naar mijn situatie en verleden. Alle mdl-artsen in het Slotervaart kennen mij inmiddels door alle overleggen en op een gegeven moment ontstaat er toch automatisch een tunnelvisie. En omdat het AMC vele onderzoeken doet naar nieuwe behandelingen, hopen wij allemaal dat er iets voor mij is wat mij verder kan helpen.

Ik heb het gesprek van gisteren positief ervaren. Mijn mdl-arts had al heel veel stukken opgestuurd en de arts in het AMC had het al doorgenomen, dus die was goed voorbereid. Ze nam de tijd zodat ik mijn verhaal kon doen en waar ik nu het meeste last van heb. Tijdens het gesprek kwamen we er wel achter dat er nog een paar stukken ontbreken in mijn dossier die voor het AMC toch belangrijk zijn, dus die worden nog opgevraagd. Daarna volgde er een lichamelijk onderzoek, en kwam ik er achter dat mijn anus en bilnaad en de huid er om heen ontstoken is (goh daarom heb ik daar ook pijn en doet billen afvegen pijn). Hiervoor moet ik volgende week vrijdag naar de chirurg in het Slotervaart om te laten onderzoeken wat dit is, hoogstwaarschijnlijk de ziekte van Crohn…

Allerlei onderzoeken

In ieder geval moet ik morgen 4 potjes ontlasting inleveren, eentje voor de ontstekingswaarde te meten, eentje die op de kweek gaat en twee om parasieten uit te sluiten. 6 maart heb ik een telefonische afspraak met de arts om de uitslagen te bespreken. Hopelijk heeft zij dan ook alle stukken binnen van het Slotervaart en kan er gauw besproken worden met het team wat zij nog voor mij kunnen betekenen.

Ik heb weer een beetje hoop gekregen en ik ben zeer benieuwd wat er hier uit gaat komen. Misschien zijn er nog meer onderzoeken nodig en willen zij zelf zien hoe ik er van binnen uit zie. Hopelijk weet ik snel iets meer en dat kunnen jullie uiteraard weer hier lezen, of op de Facebook pagina.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *