Tips

5x tips voor een goede band met je arts

Als je chronisch ziek bent, heb je ook regelmatig contact met je arts. Het is dan natuurlijk fijn als het contact en de band met diegene goed is. Daarbij heb ik het gelukkig getroffen nu met mijn mdl-arts. Dat is in het verleden wel eens anders geweest met andere artsen. Zo heb ik wel eens een dokter gehad waarbij ik niet gehoord voelde. Dat is een heel vervelend gevoel wat er voor zorgde dat ik geen vertrouwen meer had in haar. Ik deel graag mijn tips met jullie wat mij helpt om een goede band met mijn arts te hebben.

tips goede band arts

Tips voor een goede band met je arts: Bereid je goed voor op een afspraak

Een controle afspraak duurt meestal maar kort en heb je weinig tijd om jou arts bij te praten over hoe het nu met je gaat. Ik bereid mij dan ook altijd voor wat ik wil bespreken tijdens een afspraak. Zo kan ik duidelijk maken hoe het met mij gaat en wat ik op dat moment nodig heb van haar. En daardoor kan zij dan ook weer adequaat handelen. Het geeft mij dan een goed gevoel omdat ik de korte tijd volledig benut en ik tevreden weer weg kan gaan uit het ziekenhuis.

Een klik hebben

Het klinkt misschien logisch, maar een klik hebben met je arts is belangrijk. Als je een klik heb, gaat het contact hebben natuurlijk ook meteen makkelijker. Als er geen klik is, kan de communicatie stroever verlopen. Of kan je het gevoel hebben dat jullie niet op één lijn zitten met elkaar. Soms is het dan ook een zoektocht naar de juiste arts voor jou, maar het is het dan ook zeker waard als je uiteindelijk de juiste vindt. Je hoeft dus niet altijd meteen de eerste arts te “accepteren” als je er geen goed gevoel bij hebt. Op Zorgkaart Nederland kun je trouwens ervaringen lezen die andere patiënten hebben met de dokter waar jij bij loopt, misschien helpt het jou ook bij de zoektocht naar de juiste arts.

Blijf in gesprek met je arts

Zorg er voor dat je in gesprek blijft met de arts. Ook jij hebt inspraak op de behandeling of de onderzoeken die ze willen verrichten. Vertel dus ook gerust hoe je over bepaalde dingen denkt en wees eerlijk. Zo heb ik bijvoorbeeld kunnen regelen dat ik een coloscopie standaard met propofol krijg, omdat het meerdere keren met een normaal roesje niet goed ging. Ook adviseer ik om niet zelf te gaan dokteren met alternatieve geneesmiddelen. Bespreek dit met je arts als je iets wilt gaan proberen omdat je daar goede dingen over hebt gelezen. Op internet staat natuurlijk heel veel, maar je eigen arts weet alles van jou situatie af en welke medicijnen je gebruikt. Sommige alternatieve geneesmiddelen kunnen niet samen met bepaalde medicijnen bijvoorbeeld. Dus nogmaals, blijf in gesprek en wees altijd eerlijk, dat draagt bij aan een goede band met je arts omdat je wederzijdse vertrouwen creëert.

Volg je gevoel

Wat ik heel belangrijk vind, is om mijn gevoel te volgen. Zo ook bij de arts. Ben ik het ergens niet mee eens of heb ik er geen goed gevoel bij, dan geef ik dit ook aan. Je bent tenslotte de baas over je eigen lichaam en jij bepaalt uiteindelijk wat er gaat gebeuren. Kom voor jezelf op als dat nodig is, eventueel met steun van iemand die met je mee gaat als je het toch een beetje eng vindt. Voor jezelf opkomen hoeft niet meteen te betekenen dat de relatie met je arts daardoor verslechterd. Althans dat heb ik persoonlijk niet meegemaakt. Misschien heb ik het ook wel getroffen met mijn arts en dat zij het begrijpt als ik liever niet een onderzoek wil. En zo vind ik dat ook horen, maar helaas hoor ik van lotgenoten ook andere verhalen dat artsen niet luisteren naar de wensen van de patiënt.

Bevestiging

Wat ik net al benoemde hoor ik van veel lotgenoten dat zij zich niet gehoord voelen. Zelf heb ik dat ook ervaren bij een dokter die mijn eigen arts tijdelijk verving. Iemand waar ik moeilijk contact mee kreeg, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik niet gehoord werd. Een heel naar gevoel is dat. Het maakte mij onzeker en gaf mij nog meer onduidelijkheid voor dat moment. En ik had ook het gevoel dat ik niet serieus werd genomen, omdat ik geen gehoor kreeg toen ik vertelde over mijn klachten die ik toen had. Ik heb hiervan geleerd om bevestiging te vragen of diegene alles heeft gehoord én begrepen.Want als er dan nog wat onduidelijk is, kan je dat meteen verhelderen. Of nogmaals benoemen wat je wilt op dat moment. Zo kan je in ieder geval voorkomen dat je met een naar gevoel naar huis gaat.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips om een goede band met je arts te krijgen, want je bent tenslotte toch wel een beetje afhankelijk van je behandelende arts.

Hebben jullie nog een tip wat jou helpt om een goede band te hebben met je dokter? Deel het hier en laat een reactie achter.

 

2 Reacties

  • Carolien

    Bedankt voor je tips! Helaas totdat ik aangaf een bepaald onderzoek niet te willen is het contact met de arts slecht. Als ik het onderzoek niet doe wordt ik niet door haar geholpen. Dus besloten om daar ook niet meer naar toe te gaan. Al is dat wel een opstapelen van veel meer slechte ervaringen in 1 jaar. Een arts is niet de baas over mijn lichaam en dat was nu wel het geval.

    Op dit moment ben ik 9 dagen gestopt met thiosix en 10 dagen bezig met paardenmelk, pea en cdb tabletten. Voel me nu al zoveel beter dan een paar weken geleden. Maarja voordat de thiosix uit je lichaam is ben je 6 tot 12 weken verder. Dit heb ik overigens met de huisarts overlegd die wel achter mij staat en naar mij luistert. Ga dit nu een maandje of 3 a 4 proberen onder toezicht van de huisarts en daarna eventueel naar het Rijnstate in Arnhem omdat ze daar expertise hebben in Crohn volgens mijn zorgverzekering.

    • Lisa Kouwenberg

      Ja zulke ervaringen zijn echt niet fijn en schaden je vertrouwen in de gezondheidszorg! Gelukkig heb je wel een huisarts waar je op terug kan vallen die wel achter je staat, dat is heel fijn. In ieder geval wel erg goed van je dat je voor jezelf bent opgekomen en je gevoel hebt gevolgd. Sterkte met alles en hopelijk ga jij je alleen maar beter voelen en vindt je uiteindelijk wel een arts die bij jou past!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *