Mentale gezondheid

Iets liever voor mijzelf zijn, hoe ga ik dat doen?

Wat kan ik toch hard voor mijzelf zijn en ook vooral veeleisend. Zeker wat betreft het ziek zijn. Ik mag van mijzelf mij niet aanstellen en ook vooral niet klagen. Als ik een slechte dag heb, probeer ik het te negeren, oogkleppen op te zetten. Maar daar schiet ik helemaal niks mee op, integendeel werkt het alleen maar averechts. Ik heb besloten om wat liever voor mijzelf te zijn, maar hoe ga ik dat aanpakken?

liever voor mijzelf

Liever voor mijzelf zijn door meer tijd voor mijzelf te nemen

Ik heb besloten om wat meer tijd voor mijzelf te nemen. Door dingen te doen die ik leuk vind, waar ik van kan genieten. Ik mag dan wel ziek zijn, ik hoef niet aan huis gebonden te zijn. Als ik een goede dag heb, mag ik daar best gebruik van maken en bijvoorbeeld ergens thee te gaan drinken. Nu doe ik dat niet, omdat ik bang ben wat anderen mensen daar van vinden. Want ik ben te ziek om bijvoorbeeld te werken, maar ik kan wel wat anders doen. Ik moet letterlijk schijt gaan hebben aan de eventuele oordelen die anderen daar over hebben, want daar ben ik bang voor en dat weerhoud mij er van om dingen te doen die ik leuk vind. Dus mensen, ja ik ben best heel erg ziek momenteel, maar dat betekent niet dat ik hoef weg te kwijnen thuis en daardoor mij niet meer prettig voel als ik thuis ben. Ik ga proberen te leven weer.

Rust

Tijd voor mijzelf nemen, betekent ook voor mij op tijd rust pakken. Zoals ik net al benoemde, probeer ik mijn slechte dagen te negeren en dus ga ik telkens over mijn grenzen heen. Dit werkt natuurlijk gigantisch averechts op mijn herstel en ik heb nu ook al paar keer noodgedwongen meer rust moeten nemen. Dit wil ik gaan voorkomen. Ik wil gaan leren dat het oké is om te rusten, dat het oké is om overdag even op bed te gaan liggen als mijn lichaam daar behoefte aan heeft. Dat het oké is om in de ochtend wat langer op bed te liggen als ik een slechte nacht heb gehad. Dat het oké is om vroeg naar bed toe te gaan. Waarom zou ik mijzelf telkens pesten door lang op te blijven, omdat iedereen dat doet. Als mijn lichaam het aangeeft, dan moet ik daar gewoon naar luisteren en niet meer zo stront eigenwijs zijn.

Kleine en simpele dingen

Dat zijn toch wel de twee belangrijkste dingen die ik wil gaan doen om liever voor mijzelf te zijn. Maar ook kleine dingen kunnen hier al bij helpen. Op vakantie verslind ik het ene boek na het andere, maar thuis lees ik vrij zelden een boek terwijl ik daar echt wel van kan genieten. Of gewoon lekker even tutten en ontspannen met een gezichtsmasker, liever voor jezelf zijn daarmee kan haast niet. Dit soort dingen wil ik dan ook vaker gaan doen, dingen waar ik gelukkig van word.

 Een gewoonte doorbreek je niet zomaar

Maar wat ga ik gebruiken als een soort stok achter de deur, want een gewoonte doorbreek je niet zomaar. Ik heb bedacht dat ik daarbij jullie hulp wel kan gebruiken. Zo ga ik iedere eerste van de maand op de facebookpagina van Crohn&ik een kleine bucket list delen met jullie wat ik die maand wil bereiken met het thema liever voor mijzelf zijn. En dan de laatste dag van maand ga ik met jullie delen wat ik kan afvinken van dat lijstje. En er hoeven helemaal geen grote dingen op het lijstje te staan, maar ook simpele dingen zoals een boek lezen, creatief bezig zijn, of gewoon simpel ergens een kopje thee drinken.

Willen jullie mij helpen om wat liever voor mijzelf te zijn?

2 Reacties

    • Lisa Kouwenberg

      Dank je wel voor je berichtje! Ik ga dat inderdaad proberen! Mijzelf al lang genoeg gestraft, we leven tenslotte maar één keer!
      Liefs, Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *