Ziekte van Crohn

Herstel dip 2.0

Ik schreef in januari al dat ik een herstel dipje had. Mijn geduld raakte een beetje op, maar eigenlijk mocht ik niet klagen. Het was logisch dat het allemaal wat langer duurde dan volgens het boekje, want ik was echt ziek voor de operatie. Maar het dipje is nu echt een dip geworden.

herstel dip

Herstel dip

Ik heb sinds een kleine maand hele nare gewrichtspijn. Elk gewricht in mijn lijf doet pijn. Als ik op sta van de bank lijk ik wel een oud vrouwtje dat niet meer rechtop kan staan. Ik dacht dat het eerst te maken had met het afkicken van de prednison. Daarna dacht ik aan een griepje. Toen dacht ik aan vitamine te kort. Ik heb daardoor maar contact opgezocht met het ziekenhuis om even bloed te prikken om alles te controleren. En zo ging ik vorige week maandag even bloed prikken.

Uitslag

Ik kreeg de volgende dag al de uitslag via mijn online dossier. En ik ben erg geschrokken. Niet van de vitamine te korten, dat viel best wel mee gelukkig. Maar de CRP, de ontstekingswaarde in het bloed, was veel te hoog. Nog hoger dan voor mijn operatie. Pfff de angst sloeg meteen toe en kreeg ik een knoop in mijn maag. Is de gewrichtspijn dan toch een signaal dat de Crohn alweer aan het opvlammen is?

MDL-verpleegkundige

Afgelopen maandag mocht ik op de poli komen bij de MDL-verpleegkundige. Vooraf heb ik nog wat ontlasting ingeleverd om de ontstekingswaarde daarin te bepalen. Ik heb mijn hart kunnen luchten en er zijn allerlei acties uitgezet. Zo krijg ik een verwijzing naar de reumatoloog, omdat ze toch wel denken aan een soort reuma wat de hoge ontstekingswaarde in mijn bloed kan verklaren en uiteraard de pijn. Ik mocht ook nog een keer bloedprikken om de CRP te bepalen. Ik kreeg dinsdag meteen de uitslag, het was ietsjes gedaald maar helaas nog steeds te hoog. Komende dinsdag word ik nog een keer gebeld met de uitslag van de ontlasting test.

Revalidatie

Door dit alles, besefte ik wel dat ik hulp nodig heb. Zowel mentaal als fysiek. Dit heb ik ook aangegeven bij de MDL-verpleegkundige en die heeft een verwijzing gemaakt voor de fysiotherapie en een maatschappelijk werkster. De fysiotherapie kan ik gelukkig hier in de buurt volgen en daar heb ik maandag mijn eerste afspraak staan. En de afspraak bij de maatschappelijk werkster staat ook genoteerd. Het zal heftig en zwaar worden, maar ik geloof dat ik er alleen maar beter uit ga komen. Van herstel dip 2.0 naar Lisa 2.0!

Willen jullie op de hoogte blijven van de revalidatie?

4 Reacties

 • Patricia

  Wat vervelend!! En weer een spannende tijd. Hoop dat je een goede uitslag krijg en ze iets voor je kunnen doen. Ik heb na mijn operaties ook bij een fysio gerevalideerd. Dat heeft me heel erg geholpen ook is een maatschappelijk werker fijn om mee te praten. Dat is toch anders dan met familie/vrienden en heeft vaak goede tips. Heel veel sterkte!

  • Lisa Kouwenberg

   Zeker weer even een spannende tijd, de grootste spanning zal hopelijk dinsdag verdwijnen als ik de uitslag krijg van de ontlasting onderzoek.
   Fijn om te horen dat fysiotherapie erg heeft geholpen, dat hoop ik ook, al is het maar wat betreft conditie en spieropbouw. En wat je zegt, praten met vrienden en familie is fijn, maar ik heb nu echt een maatschappelijk werker nodig.
   Dank je wel

 • Sandra

  Lisa, heel veel sterkte. Mijn oudste dochter heeft crohn, bij haar krijgen ze de opvlamming ook niet helemaal onder controle
  Zij krijgt nu iedere zes weken infectra via infuus. Maar ik hoop dat jij nu echt mag gaan herstellen!

  • Lisa Kouwenberg

   Dank je wel Sandra. En jullie ook heel veel sterkte, wat naar dat ze de opvlamming bij je dochter ook niet helemaal onder controle krijgen. Dat is zo’n naar gevoel niet wetende of de medicijnen voldoende gaan aanslaan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *