Tips

Reizen met een stoma

Ik zit nog even heerlijk in Griekenland en is dit mijn eerste keer reizen met een stoma. Wij zijn met het vliegtuig gegaan en daar komt toch wel het één en ander bij kijken. Denk aan de hoeveelheid stomamateriaal berekenen en bestellen, doktersverklaring regelen en ga zo maar door.

 

reizen met een stoma

Stoma en reizen

Ik heb voor mijn vakantie een aantal documenten geregeld. Namelijk een medicijnen paspoort en een doktersverklaring. Hierin staat in het Engels welke medicijnen ik gebruik en wat ik precies heb zoals mijn diagnose en dat ik een ileostoma heb. Ik vind het prettig om dit bij mij te hebben in geval van nood. Als ik bijvoorbeeld toch onverhoopt naar een arts moet, dan heb ik alles bij mij wat die arts moet weten.

Stomamateriaal

Ik heb voor de vakantie extra stomamateriaal besteld. Want ik heb extra veel meegenomen. Het dubbele aan wat ik eigenlijk nodig heb. Ik kom namelijk liever niet te kort natuurlijk. Ik ben 11 dagen weg en ik heb 25 stomazakken meegenomen en alle bijbehoren. Want ik heb natuurlijk ook gewoon lekker gezwommen en daardoor gaan de randen van de plak wel iets los. En wat nou als ik lekkage krijg, dan kan ik in ieder geval het gewoon verschonen.

Extra medische bagage

Ik kwam er achter dat je ook bij de vliegtuigmaatschappij extra medische bagage kan regelen. Want dat was wel echt nodig met al het materiaal wat ik mee nam. Daarbij ging ook mijn stomadouche van Stomydo mee en een matrasbeschermer. Ook nam ik extra kleding mee. Is dat medische bagage? Ja, want als ik een lekkage krijg, heb ik tenminste schone kleding mee. Ik heb namelijk niet de mogelijkheid om een wasmachine te gebruiken.

Beveiliging Schiphol

Mijn zus werkt op Schiphol als beveiligster en die heeft mij voorbereid hoe de beveiligingscontrole kan lopen. Want met een stoma kan er extra voorzorgmaatregelen getroffen worden. Ze kunnen met de bodyscan namelijk zien dat er iets op het lichaam zit. En dat gaan ze verder bekijken en willen ze het zien. Je wordt dan meegenomen naar en soort pashokje en daar kan je dan je stomazak laten zien. Dit wordt gedaan omdat er natuurlijk van alles mee gesmokkeld kan worden in een stomazak. Dus ik ben blij dat dit word gedaan voor de veiligheid. Ik werd er dit keer niet uitgepikt, omdat ik vlak voor de security controle mijn stomazak had geleegd. Dus ze zagen op de bodyscan niks verdachts. Kleine tip dus!

Genieten

En dan begon de vakantie echt, genieten dus! Ik was er echt aan toe, want de laatste weken voor de vakantie waren best hectisch. Ik had veel afspraken staan waar ik niet onderuit kon komen. Ziekenhuisafspraken, revalidatie, tandarts, etc. Ietsjes te veel achteraf gezien en ben ik ook echt wel over mijn grenzen gegaan. Ik kon niet dagen voor mijzelf plannen voor rust. Dus dat ga ik lekker doen deze vakantie. Heerlijk relaxen op het strand en lekker de toerist uithangen. En uiteraard genieten van de Griekse keuken!

2 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *