Mentale gezondheid,  Ziekte van Crohn

Persoonlijke update: slecht nieuws en ik ga verder in therapie

Wij zitten alweer een paar weken in het nieuwe jaar en ik heb al veel meegemaakt. Ik heb soms een tic om het nieuwe jaar letterlijk knallend in te gaan. Zo heb ik in het verleden al vaker in de maand januari toenemende klachten gehad. Het is dus tijd voor een persoonlijke update, want er is weer veel gaande momenteel.

persoonlijke update

Toenemende klachten

Een persoonlijke update doe ik meestal als het weer slechter gaat, zo nu ook. Sinds begin deze maand heb ik helaas toenemende klachten gekregen die op een opvlamming kunnen duiden van de ziekte van Crohn. Ik dacht eerst nog even dat mijn buik gewoon wat last had van het lekkere eten met de feestdagen. Maar na een week nare buikpijn ging ik toch maar even bloedprikken. Even mijn ontstekingswaarde laten bepalen. En die was bijna verdubbeld. Alleen de ontstekingswaarde in het bloed kan van alles betekenen natuurlijk, ook gewoon een onschuldig griepje. Paar dagen later moest ik toch naar de mdl verpleegkundige voor mijn Stelara injectie, dus kon ik het mooi met haar bespreken.

Opvlamming

Het woord opvlamming werd wel weer heel vaak benoemd tijdens het gesprek met de verpleegkundige. Een woord wat ik natuurlijk liever niet hoor. Ik moest afgelopen dinsdag twee potjes poep inleveren. Eentje om de calprotectine te bepalen en eentje om te kijken of ik misschien toch een bacterie heb opgelopen. En er wordt geregeld dat ik een echo ga krijgen van mijn buik om te kijken of ze nog wat kunnen ontdekken in de dunne darm. Afwachten dus op de uitslagen van alles.

Donderdagavond

Tot het donderdagavond ineens mis gaat. Sorry alvast voor de details, maar ik heb toch besloten om dit te delen met jullie. Zo nu en dan verlies ik nog wel darmslijm vanuit de anus, dit is heel normaal. Ik had het al een ruim half jaar niet gehad en ineens op nieuwjaarsdag verloor ik een grote prop slijm. Donderdagavond moest ik naar de wc, ik had niet eens aandrang, en ineens verloor ik bloedproppen en bloed vanuit de anus. Paniek, want dit kan betekenen op ontstekingen in de restant van mijn dikke darm en endeldarm. De volgende ochtend heb ik toch maar het ziekenhuis gebeld om te melden wat er was gebeurd. Ik werd snel teruggebeld door de mdl verpleegkundige. De uitslag van het onderzoek naar bacteriën was bekend en ik had geen bacteriën opgelopen. De kans wordt steeds groter dat de Crohn weer aan het opspelen is. Na overleg met mijn arts ga ik binnen nu en twee weken een sigmoïdoscopie krijgen om de laatste deel van de dikke darm en endeldarm te bekijken hoe dat er uit ziet. En 4 februari heb ik de echo bij mijn eigen mdl arts. En ondertussen weet ik ook door mijn online dossier dat de calprotectine ook verdubbeld is sinds de laatste keer. Weer allemaal spannend dus en afwachten maar weer wat de conclusie is na alle onderzoeken. Wordt vervolgd…

Therapie

In deze persoonlijke update wil ik ook graag delen dat ik begin januari besloten heb om EMDR therapie te volgen. Dit heb ik samen met de maatschappelijke werkster besloten dat ik naast de gesprekken bij haar ook EMDR therapie nodig heb. Ik heb in mijn jeugd toch wat nare dingen meegemaakt op school waar ik nu nog last van kan hebben. Wat er exact allemaal is gebeurd toen, ga ik (nog) niet hier bespreken. Maar ik schaam mij niet er voor dat ik meer therapie nodig heb. Het afgelopen jaar heb ik al veel weten te bereiken qua persoonlijke ontwikkeling en om door te gaan met die groei heb ik dus meer therapie nodig. En ik ben trots op mijzelf dat ik dit inzie.

5 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *