Tips

Afspraken afzeggen, hoe ga ik er mee om?

Sinds ik chronisch ziek ben, heb ik regelmatig afspraken moeten afzeggen. Ik was te ziek, te moe of ik moest naar het ziekenhuis waardoor ik geen puf meer had voor leuke afspraken. Met als gevolg dat ik gigantisch teleurgesteld was. Teleurgesteld omdat de afspraak niet door ging, maar ook teleurgesteld in mijn lijf en mijzelf. Maar hoe ga ik er nu mee om als ik afspraken moet afzeggen?

afspraken afzeggen

Afspraken afzeggen

Ik krijg een appje van een vriendin, ze viert haar verjaardag volgende maand, of ik dan ook kom. Ik app haar meteen om te zeggen dat ik natuurlijk kom, gezellig! Op het moment dat ik haar app, voel ik mij niet goed, ik voel mij ziek. Maar ach die verjaardag is pas over een maand, dan voel ik mij echt wel beter hou ik mijzelf voor. De weken gaan voorbij en de verjaardag komt steeds dichterbij. Ik voel mij nog steeds ziek en uitgeput, maar ik heb nog paar dagen. Ik ga mij vast beter voelen als ik nu rust hou. Maar ik heb gewoon afspraken in het ziekenhuis voor onderzoeken, die kan ik natuurlijk niet afzeggen… Ach dan maar vroeg gaan slapen zodat ik wat meer energie ga krijgen. Dan is het vrijdagmiddag, de verjaardag begint over paar uur. Maar wat voel ik mij slecht, ik ben zo moe en ik heb zulke erge buikpijn. Ik weet stiekem al dat afzeggen het beste is, maar ik wil er niet aan toe geven. Ik ga mij rustig klaarmaken, beetje opmaken en een leuke outfit uitzoeken. En dan een uur voordat de verjaardag begint moet ik toch echt afzeggen. Ik ben ingestort, al mijn energie is weg. Daar lig ik op bed in mijn mooie jurk en make up netjes aangebracht, gigantisch aan het balen want weer moet ik wat afzeggen. Ik stuur een lange app naar mijn vriendin om uitgebreid uit te leggen waarom ik niet kom, ik heb het gevoel dat ik mijzelf moet verantwoorden waarom ik afzeg, en ik bied haar wel 1000x mijn excuses aan.

Begin van het ziek zijn

Zoals ik het hier boven beschrijf, ging het in het begin van het ziek zijn er aan toe. Op het laatste moment afzeggen en mijzelf eigenlijk al die tijd voor de gek houden omdat ik dacht dat ik wel kon gaan. Zo was de teleurstelling alleen maar groter natuurlijk. Het is nooit leuk om af te zeggen, maar zo op het laatste moment helemaal niet. Ik maakte het voor mijzelf alleen maar zwaarder om op het laatste moment de knoop door te hakken. Maar de teleurstelling is dan ook groot bij diegene waarmee je hebt afgesproken. Die verheugt zich er natuurlijk ook op.

Hoe ga ik er nu mee om?

In de loop der jaren heb ik wel geleerd hoe ik er beter mee om kan gaan, vooral voor mijzelf. Allereerst begon het met een goede planning creëren. Gedoseerd afspraken maken en ook vooral tijd voor mijzelf plannen in mijn agenda. Heb ik op maandag fysiotherapie? Dan is het die dag niks meer plannen en zorg ik er voor dat ik het dinsdag ook rustig hou. Woensdag kan ik dan wel afspreken met een vriendin om wat leuks te doen. Door zo bewust gedoseerd afspraken te maken, probeer ik te voorkomen dat ik afspraken moet afzeggen. Helaas komt het soms nog wel voor dat ik het toch moet afzeggen, maar dit doe ik niet meer op het laatste moment. En als ik afzeg, benoem ik eerlijk dat ik mij nu te ziek voel en ik graag de afspraak wil verzetten naar een ander moment. Kort en krachtig, want meer is er niet nodig.

Teleurstelling

Ik ben uiteraard nog steeds teleurgesteld als ik iets leuks moet afzeggen, maar door mijn mindset te veranderen kan ik er wel wat beter mee omgaan. Door nee te zeggen tegen anderen en leuke afspraken, zeg ik ja tegen mijzelf. Ik zorg voor mijn lichaam door mijn grenzen aan te geven en er naar te luisteren. Ook besef ik mij dat het een tijdelijk iets is dat ik afspraken moet afzeggen. Want als ik mij weer wat beter voel kan ik weer ja zeggen tegen de leuke dingen (natuurlijk wel gedoseerd nog). En soms kan je natuurlijk ook gewoon je afspraak aanpassen. Had je afgesproken dat je bij een vriendin een kopje thee zou drinken? Dan kan je natuurlijk aan haar vragen of ze het erg vindt dat ze naar jou toe komt, zodat je geen energie kwijt bent aan het reizen. Zo kan de afspraak toch wel doorgaan, maar hou je wel je eigen grenzen in de gaten. Lukt dat toch ook niet? Verzet de afspraak want volgende week kan je zomaar wel weer wat beter voelen om de afspraak in te halen. Wees vooral niet te streng voor jezelf en wordt niet boos op je lijf. Even balen mag natuurlijk, maar probeer daarna wel weer te focussen op wat je nog wel kan.

5 Reacties

 • shivatje

  Soms laat het lichaam het niet toe om je afspraak na te komen. Dat voelt als een teleurstelling maar als de andere het weten wordt dit aanvaard. En mag je het niet aanvoelen als een teleurstelling.

  Aum Shanthi

 • Karin

  Ik voel me vaak bezwaard als ik af zeg. Merk ook dat mijn vriendinnen afstandelijker worden, dat doet pijn.
  Ik leg het wel uit waarom het zo is maar ze kunnen zich er denk ik geen voorstelling van maken (logisch)
  Het rot gevoel hierdoor vreet energie, energie die ik hard genoeg nodig heb voor andere dingen.
  Dat maakt dat ik ook meer afstand neem, ik trek de stress/onbegrip die ik van ze krijg niet.
  Vervelende situatie… maar ik kies echt voor mijzelf.
  Heb jij dit ook wel eens mee gemaakt Lisa?

  • Lisa Kouwenberg

   Ja helaas heb ik dat ook meegemaakt. En eigenlijk 9 van de 10x is die vriendschap ook gestrand. Ik wil mij begrepen voelen en als diegene het niet wil of kan begrijpen dan is het geen vriendschap meer voor mij. Het kost dan te veel energie wat je al zegt en dat is zonde. Sterkte er mee❤️
   Liefs Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *