Ziekte van Crohn

Chronisch ziek zijn: vermoeidheid hoort er bij

Zo moe zijn dat je het liefst eind van de ochtend je bed weer in kruipt. Niet omdat je veel hebt gedaan, maar het lijkt alsof je moe bent van niets. Of herken je het gevoel dat je al zo moe wakker wordt? Net alsof je een marathon hebt gelopen tijdens het slapen. Of die extreme vermoeidheid die plotseling op kan komen, zomaar uit het niets. Het wordt mij steeds duidelijker, die vermoeidheid hoort helaas bij het chronisch ziek zijn.

chronisch ziek vermoeidheid

Chronisch ziek en vermoeidheid

Sinds ik chronisch ziek ben, heb ik te maken met vermoeidheid. Een extreme vermoeidheid die erg vervelend kan zijn. Als ik in een opvlamming zit, kan ik de vermoeidheid verklaren. Mijn lichaam vecht keihard tegen de ontstekingen en dat kost energie natuurlijk. Maar wat nou als de ontstekingen niet meer zo erg zijn of zelfs weg zijn, waarom ben ik dan nog zo moe? Ik heb het vaak met mijn arts er over, kan er wat aan gedaan worden? Naast bloedprikken om te kijken of alle vitamines en mineralen goed zijn, kan er niet zo veel aan gedaan worden. Helaas is er nog geen wondermiddel hiervoor.

Zoeken naar de oorzaak

Elke keer is het eigenlijk weer zoeken naar een oorzaak. Krijg ik weer een opvlamming? Hoe is mijn ijzerwaarden in het bloed? Hoe is mijn vitamine B12 waarde? Heb ik een te drukke week gehad? Ben ik momenteel wat gespannen of heb ik stress? Of heb ik last van de bijwerkingen van mijn medicijnen? En soms kan ik het gewoon niet verklaren helaas. Soms denk ik gewoon dat mijn lichaam mij aan het pesten is of zo. Althans dat gevoel krijg ik wel af en toe. Want waarom blijf ik toch zo verrekte moe?

Oplossingen

Als het weer een opvlamming is of een ijzer te kort, dan kan de oplossing redelijk “simpel” zijn. Een ijzerinfuus of de ontstekingen weer aanpakken. Als mijn agenda te vol is, kan ik het beste wat afspraken verplaatsen en tijd voor mijzelf inplannen. En ervaar ik wat stress, dan kan ik het beste wat doen om te ontspannen. Of ik maak een energiebalans om even alles weer in kaart te brengen en overzicht te krijgen. En met al die oplossingen verdwijnt mij vermoeidheid niet hoor, het wordt gelukkig wel minder extreem.

Rust en regelmaat

Hoe cliché dit ook klinkt, maar rust en regelmaat zijn voor mij toch twee belangrijke dingen wat betreft die belemmerende vermoeidheid. De rustmomenten verspreid over een dag heb ik echt nodig. Heb ik met Luna gelopen, dan moet ik daarna wel echt even rustig zitten om bij te komen. Heb ik een afspraak gehad in het ziekenhuis, dan doe ik de rest van de dag geen andere dingen en pak ik mijn rust. Of heb ik net mijn injectie of infuus gehad, dan zorg ik dat ik de dagen er na even niets heb gepland of heb afgesproken zodat ik kan bijkomen van de bijwerkingen. Naast die rustmomenten is regelmaat hebben voor mij ook belangrijk. Doordeweeks probeer ik elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker te worden. En ik zorg ook dat ik rond hetzelfde tijdstip ga slapen in de avond. Dit geeft mij in ieder geval houvast en weet ik dat ik voldoende nachtrust krijg.

Heb jij ook vaak last van vermoeidheid?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *