Ziekte van Crohn

Vermoeidheid: Waar loop ik tegen aan

Vermoeidheid, meestal hoort het er bij als je chronisch ziek bent. Een terugkerend iets in mijn dagelijkse leven in ieder geval. Elke dag ben ik moe (of beter gezegd uitgeput), ene dag iets meer dan de andere dag. Soms zo belemmerend, dat ik niet zoveel kan doen op een dag. Maar waar loop ik tegen aan wat betreft die vermoeidheid en hoe ga ik er mee om?

vermoeidheid waar loop ik tegen aan

Vermoeidheid, waar loop ik tegen aan?

Als ik kijk naar de jaren dat ik ziek ben, vind ik vermoeidheid toch wel het moeilijkste wat er bij komt kijken. Het is helaas geen vermoeidheid wat na een nacht goed slapen over is. Het is gewoon echt een gebrek hebben aan energie. Ik word moe wakker, ik ga moe naar bed. Het is iets wat in mijn dagelijks leven altijd aanwezig is. En de daar bij behorende dingen waar ik tegen aan loop, zoals belemmeringen, frustraties en onbegrip.

Belemmeringen

Zoals ik net al zei, kan de vermoeidheid mij echt belemmeren in het dagelijks leven. Dat ik al zo moe wakker word, dat opstaan eigenlijk al te veel energie kost. Als het mij dan uiteindelijk gelukt is om op te staan, wil ik het liefst weer mijn bed in duiken om bij te komen van het opstaan. Dit is wel een extreem voorbeeld, maar soms wel echt de realiteit voor mij. Maar zelfs op de goede dagen qua energie ervaar ik nog belemmeringen. Ik moet eigenlijk altijd doseren en rekening houden met dingen plannen en afspraken maken. Maar door te doseren, kan ik dus wel dingen ondernemen. Een kopje thee drinken met een vriendin? Ik zorg dat ik bij thuiskomst daarna wel even kan rusten om weer wat op te laden. Dus ja, ik word belemmerend in mijn dagelijks leven door de vermoeidheid, maar ik heb ook geleerd om er mee om te gaan en te kijken naar wat nog wel lukt.

Frustraties

Ohhh wat kan ik af en toe nog zo gefrustreerd zijn door en op die vermoeidheid. Gefrustreerd dat ik niet alles kan doen wat ik wil doen. Ik zou bijvoorbeeld weer dolgraag gewoon werken, of gewoon simpel het huishouden kunnen doen. Of zonder overprikkeld te raken op een verjaardag genieten of een dagje kunnen winkelen. Ik ben ook gefrustreerd over het feit dat ik sneller moe ben dan anderen in mijn omgeving. Omdat ik mij niet schuldig wil voelen of tot last wil zijn, ga ik zelf vaker over mijn grenzen heen. Om toch een beetje bij te benen met de rest. En ik mag de volgende dag op de blaren zitten, oops!

Onbegrip

Het is soms gewoon zo lastig uit te leggen hoe de vermoeidheid, die ik ervaar, nou echt voelt. Wat ik al vaker zeg, het is een vermoeidheid die veel intenser voelt dan “simpel” moe zijn. Maar door dat het lastig uit te leggen is, heb ik vaak wel te maken gehad met onbegrip. Ahh Lisa, dan moet je gewoon wat eerder naar bed gaan. Lisa, ben je nou al weer moe? Jij bent ook echt altijd moe. En ga zo maar door met de opmerkingen en reacties. Ik denk dat meerdere dit wel herkennen. Maar ik trek het mij steeds minder aan (tenzij de opmerking echt kwetsend is). Ook ben ik gestopt met mijzelf altijd maar uit te leggen en te verdedigen. Want ik heb al niet zo veel energie, en dan ga ik ook nog eens daar mijn energie aan besteden. Zonde dus. Ik ben gewoon echt moe, accepteer het of hou je mond hahaha. Nee hoor, dat denk ik niet echt, maar ik heb het zelf ook moeilijk met die vermoeidheid. Onbegrip van anderen helpt daar ook niet bij.

Waar loop jij tegen aan met de vermoeidheid die jij ervaart?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *