Tips

Energiebalans, het geeft mij inzicht

Ik heb het al eens eerder laten vallen in een artikel, maar een energiebalans helpt mij met het omgaan met de vermoeidheid. In dit artikel vertel ik wat een energiebalans nou is en waarom het mij helpt. En ik geef tips hoe jij ook een eigen energiebalans kan maken.

energiebalans

Energiebalans, het geeft mij inzicht

Energiebalans is een overzicht van activiteiten wat jou energie geeft en wat jou energie kost. En het woord zegt het al, het is het beste als dit in balans is. Door alles te noteren, geeft het mij een overzicht en kan ik gedoseerd omgaan met de lepels die ik nog heb (lees hier meer over de lepeltheorie). Een energiebalans is dus eigenlijk twee lijstjes die laten zien wat er in komt qua energie en wat er uit gaat qua energie.

Wat kost energie?

Eén lijstje van een energiebalans is dus een overzicht met dingen die energie kosten. Bij mij staat er bijvoorbeeld het huishouden op het lijstje. Maar het huishouden is een groot begrip natuurlijk. Ik probeer dan specifiek op te schrijven welke activiteiten energie kosten. Bij mij is dat de badkamer schoonmaken, stofzuigen en boodschappen doen bijvoorbeeld. Een tip voor meer overzicht: zet bij elke activiteit hoeveel lepels het kost. De badkamer schoonmaken kost mij bijvoorbeeld 3 lepels. En stofzuigen en boodschappen doen kosten mij 2 lepels. Als je een dag hebt waar je niet veel energie hebt, dan kan je kijken wat je dan eventueel kan uitstellen. Een dag niet stofzuigen is bijvoorbeeld niet zo erg. Maar soms heb je ook activiteiten die energie kosten, maar die je niet kan uitstellen. Zoals een bezoek aan de arts in het ziekenhuis of naar de dagbehandeling voor het infuus.

Wat geeft energie?

Het andere lijstje is een overzicht met dingen die energie geven. Op dit lijstje heb ik staan: een boek lezen, muziek luisteren, tv kijken, in de natuur zijn en creatief bezig zijn. Ook al zijn dit nog activiteiten, het zorgt er wel voor dat ik mij beter ga voelen. Het biedt ontspanning. En door ontspanning kan ik weer even opladen van een activiteit wat energie heeft gekost. Maar ook gewoon even op de bank zitten of zelfs even bed liggen, staan op het lijstje. Of hulp vragen bijvoorbeeld. Een voorbeeld is dat ik na een injectie voor de ziekte van Crohn erg moe ben van de bijwerkingen, al mijn lepels zijn dan op. Ik kan dan eigenwijs zelf gaan koken, maar ik kan ook aan Rob vragen of hij het eten klaarmaakt. Zo ga ik niet over mijn grenzen heen, waar ik anders nog vermoeider van zou zijn. Door hulp te vragen krijg ik uiteindelijk dus ook energie van.

Hoe kan jij een energiebalans maken?

Misschien wil jij nu ook aan de slag gaan om een energiebalans te maken. Ik heb een paar tips voor jou die jou kunnen helpen. De eerste tip is om even rustig te gaan zitten met pen en papier en na te denken over de volgende twee vragen: wat kost jou energie en wat geeft jou energie. Schrijf alles op wat bij je binnenkomt. Dit hoeft nog niet netjes en geordend, dat komt later wel. Als je niks meer kan bedenken, laat je het even rusten. Maar laat het wel in zicht liggen, want als er iets te binnen schiet dan kan je het meteen opschrijven. Als je denkt dat het compleet is, ga je alles netjes opschrijven en kan je de lijstjes ergens ophangen op een plek waar je het dagelijks ziet. En de belangrijkste tip om te onthouden: niks is goed of fout. Je maakt het voor jezelf. Bij de één kost koken energie, terwijl een ander er energie van krijgt.

Extra tip: een lijstje met dingen die jou blij maken

Dingen waar jij blij van wordt, of waar jij gelukkig van wordt, zorgen er ook voor dat je meer energie krijgt. Vooral op mentaal gebied merk ik dat ik dan meer energie krijg. Ik vind zo’n lijstje dan ook een mooie aanvulling op een energiebalans. Het is niet alleen fysieke vermoeidheid waar ik mee moet dealen, mentaal kan het vaak genoeg ook moeilijk zijn. Daarom heb ik ook zo’n happy lijstje voor mijzelf gemaakt. Hier staat het volgende onder andere op: bloemen voor mijzelf kopen, een kop thee nemen, knuffelen met Luna, met vriendinnen afspreken en iets voor een ander doen (bijvoorbeeld een kaartje sturen).

Ga jij nu ook een energiebalans maken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *