Tips

5 tips om met vermoeidheid om te gaan

De maand oktober staat hier op mijn blog in het teken van vermoeidheid. De afgelopen weken zijn er al een aantal artikelen online gekomen met dit thema, zoals over waar ik tegen aan loop of hoe je een energiebalans kan maken. Ik sluit deze maand af met 5 tips hoe je kan omgaan met vermoeidheid.

tips omgaan vermoeidheid

5 tips hoe je kan omgaan met vermoeidheid

Tip 1: Plannen, plannen en nog eens plannen

Voordat ik ziek werd, was flexibiliteit één van mijn sterke punten. In de ochtend een afspraak hebben om daarna onverwacht een avonddienst te draaien. Het kon allemaal. Maar nu draait het allemaal om plannen. Plannen van afspraken, maar ook plannen om te rusten. Op dat laatste kom ik zo nog op terug. Maar als ik niet plan, kan ik lastiger mijn grenzen bewaken. Door er van te voren over na te denken, ben ik bewuster bezig met het rekening houden met mijn energieniveau. Heb ik op dinsdag een afspraak in het ziekenhuis voor een onderzoek? Dan plan ik op woensdag helemaal niks.

Tip 2: Kruisdag in mijn agenda

Ik had net al geschreven dat ik ook mijn rust inplan. Dit doe ik door middel van een kruisdag in mijn agenda. Een dag helemaal voor mijzelf. Een dag waarop niks moet, maar alles mag. Op zo’n dag kijk ik wat ik nodig heb en waar ik behoefte aan heb. Ben ik erg moe, dan las ik gewoon een pyjamadag in bijvoorbeeld. Lekker op de bank met een dekentje en een kop thee een goede serie kijken. Of ik ga juist even lekker creatief bezig zijn, omdat ik er de andere dagen geen energie of tijd voor hebt. Op zo’n dag doe ik in ieder geval iets waarvan ik vrolijk word.

Tip 3: rustmomenten blijven pakken

Het is belangrijk om je rustmomenten te blijven pakken. Want helaas gaat je vermoeidheid niet zomaar weg. En door toch je rust te pakken, ga je niet over je grenzen heen en kan je tussendoor weer even opladen. Eigenlijk net zo als een elektrische auto, die moet tussendoor ook even opladen om vervolgens weer een stukje te rijden. Als ik dus Luna heb uitgelaten, ga ik daarna even rusten op de bank met een kopje thee. Ben ik een ochtendje naar het ziekenhuis geweest, dan doe ik de rest van de dag geen intensieve activiteiten meer.

Tip 4: Keuzes maken

Hoe moeilijk het soms ook is, keuzes maken helpen wel met het om gaan van je vermoeidheid. Kijk bijvoorbeeld ook naar je energievreters op je energiebalans. Bij mij staat daar verjaardagen op, dit kost mij heel veel energie. Allereerst zijn er altijd veel prikkels op zo’n verjaardag die ik moet verwerken. Maar ook doe ik mij vaak beter voor dan dat ik mij voel, ik wil niet alle aandacht krijgen bijvoorbeeld. Als ik dus een keuze heb om niet naar die verjaardag te gaan en op een ander moment met de jarige af te spreken, dan kies ik daar voor. Want het kost mij dan veel minder energie én ik kan meer genieten als ik alleen met de jarige afspreek (en ik ben misschien dan ook wel leuker dan op zo’n verjaardag hihi).

Tip 5: Jezelf op nummer 1 zetten

Jezelf op nummer 1 zetten is natuurlijk sowieso belangrijk, maar het helpt ook om met de vermoeidheid om te gaan. Je mag nee zeggen tegen anderen, want dat is een ja tegen jezelf. En jij bent de enige die voor jezelf kan zorgen, anderen kunnen dat niet voor je doen helaas. Dus zet jezelf op nummer 1, zorg goed voor jezelf door voldoende rust te pakken, door te bewegen en goede voeding binnen te krijgen. En wees lief voor jezelf (nu heb ik meteen het thema voor de maand november verklapt haha).

Welke tip heb jij nog om met vermoeidheid om te gaan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *