Dagelijks leven

Het is oké om lief voor jezelf te zijn

Ik beken het meteen, ik noem vaak hier op mijn blog dat lief voor jezelf zijn nooit verkeerd is. Wees niet te streng voor jezelf, maar gewoon lief. En de volgende bekentenis komt meteen naar boven, ook ik mag hier echt nog wel in leren. Ja, ik heb de laatste tijd al grote stappen gemaakt. Maar ook ik heb af en toe zo’n duiveltje op mijn schouder dat zegt dat ik gewoon door moet gaan. Of een knagend gevoel als ik toch voor mijzelf kies. Daarom is het maandthema van november “Lief voor jezelf zijn”. We trappen vandaag af met dat het oké is om lief voor jezelf te zijn.

lief voor jezelf

Lief voor jezelf zijn, is goed voor jezelf zorgen

Het is oké om lief voor jezelf te zijn. Want lief voor jezelf zijn is eigenlijk gewoon goed voor jezelf zorgen. En jij bent de enige die voor jou zelf kan zorgen. En sinds ik dit zo benader, gaat het mij iets gemakkelijker af. Want goed voor mijzelf zorgen is nooit verkeerd. Dus het afgelopen jaar heb ik mij daar op proberen te focussen. Koos ik wat vaker voor mijzelf en deed ik ook bewust dingen waar ik gelukkig van word. Maar hoe kan het dan dat ik toch af en toe zo’n gemeen stemmetje in mijn hoofd heb dat het egoïstisch is om lief voor mijzelf te zijn?

Het is niet egoïstisch

Ik ga een voorbeeld delen wat mij heel erg heeft geholpen. Stel, je moeder heeft de griep. Je gaat lekker een pan kippensoep maken voor haar. En vervolgens haal je nog wat vers fruit, want vitamines is altijd goed. Ohh en je koopt ook een bosje bloemen als opkikkertje. Je gaat dus voor je moeder zorgen en lief voor haar zijn, want ze is tenslotte ziek. Maar voor mijzelf is het eigenlijk niet anders. Ik heb dan geen griep, maar ik ben wel chronisch ziek. Dus ik kan zelf ook een pan kippensoep gebruiken en vergeet de vitamines niet. En ja, ook ik vrolijk op van een bos bloemen. Ik mag voor mijzelf zorgen, lief voor mijzelf zijn. Dat is echt totaal niet egoïstisch.

Lief voor mijzelf zijn is juist belangrijk

Conclusie van het voorbeeld van net is dat je vaak wel voor anderen zorgt als die wat hebben. Maar als je zelf wat hebt je dan streng voor jezelf bent en maar blijft doorgaan. Althans dat deed ik wel altijd. Om vervolgens mijzelf helemaal voorbij te lopen en de signalen van mijn lichaam compleet te negeren. En dan natuurlijk weer keihard balen als mijn lichaam weer in protest ging en weigerde om wat te doen. Ik heb het via een keiharde weg geleerd, maar ik kan nu inzien dat het belangrijk is om lief voor mijzelf te zijn. Want door dat te doen, kan ik blijven door gaan met de dingen die ik doe. Ik verwaarloos mijzelf niet meer.

Het begint met kleine stapjes

Het begint met kleine stapjes als je een gewoonte wilt veranderen. Mijn gewoonte was voorheen dat ik altijd door bleef gaan. Dat is niet in één dag veranderd. Mijn eerste stap was om dagelijks bij te houden waar ik die dag dankbaar voor was. Ik deed dat in de avond, zodat ik de dag positief kon afsluiten. Ook al had ik een ellendige dag, ik was altijd wel ergens dankbaar voor. Een appje van een vriendin, een kopje thee drinken in het zonnetje achter het glas, een knuffel van Rob en ga zo maar door. Hierdoor kon ik ook meer genieten van de kleine dingen, waardoor ik onbewust eigenlijk steeds meer momenten creëerden om lief voor mijzelf te zijn. Als ik een kop thee nam bijvoorbeeld, nam ik bewust even een momentje voor mijzelf. Of ik ben vaker een bosje bloemen voor mijzelf gaan kopen. Of ik hield lekker een selfcare dag met een maskertje, nagels lakken en mijn lichaam insmeren met favoriete bodylotion. En zo ben ik steeds liever voor mijzelf geworden.

Welke eerste stap heb jij gedaan of ga je doen om liever voor jezelf te worden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *