Dagelijks leven

Zelfzorg is niet alleen maar Netflix en gezichtsmaskertjes

Wat is het eerste waar jij aan denkt bij het woord zelfzorg? Avondje Netflix? Een verwendagje met gezichtsmaskers? Een kopje thee drinken onder een dekentje? Natuurlijk is dit ook allemaal selfcare. Maar wat dacht je van nee zeggen tegen iets wat je niet wilt, je ontdoen van relaties die niet goed voor je zijn, hulp vragen, voor jezelf opkomen en voor jezelf kiezen? Ook dat is zelfzorg namelijk.

zelfzorg

Zelfzorg is het belangrijkste in mijn leven

Zelfzorg is onwijs belangrijk, misschien wel het belangrijkste in mijn leven. Gewaagde uitspraak, ik weet het. Maar ik begin dat wel steeds meer te geloven. Als ik niet voor mijzelf kan zorgen, kan ik ook niet voor anderen zorgen. De afgelopen jaren heb ik dat steeds meer geleerd. Net zoals in het vliegtuig bijvoorbeeld. Eerst je eigen zuurstofmasker op en dan pas dat van een ander. Ik heb wel eens eerder geschreven dat ik wekelijks een dag voor mijzelf inplan om voor mijzelf te zorgen. Maar wat is naast een rustig dagje voor mijzelf nou ook voor mijzelf zorg?

Zelfzorg in meerdere vormen

Ik schreef het al in de inleiding van dit artikel. Naast het misschien wel gebruikelijke Netflix marathon met een kopje thee en onder een warme deken of een verwendagje met gezichtsmaskertje, heb je ook nog andere vormen van zelfzorg. Vormen die misschien niet zo bekend staan onder dit begrip, maar die wel net zo belangrijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Nee zeggen tegen iets wat je niet wilt. Een verjaardag, een feestje, een etentje of misschien wel tegen een taak op je werk.
  • Naar therapie gaan. Zelfzorg is ook aan jezelf werken en dingen uit het verleden verwerken en een plekje geven.
  • Voor jezelf opkomen is ook een ultiem stukje zelfzorg. Je vecht voor wat je wilt of waar je behoefte aan hebt.
  • Terug praten tegen je innerlijke criticus. Dat strenge stemmetje in je hoofd mag zeker wel tegengesproken worden. Je bent goed zoals je bent.
  • Om hulp vragen. Je staat er niet alleen voor en zelfzorg is ook juist om hulp vragen zodat jij je grenzen kan bewaken.
  • Relaties loslaten die niet goed voor je zijn. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn, ook dit is zelfzorg. Je kiest voor jezelf en wat goed voor jou is en soms betekent dat dus ook dat je iemand moet loslaten.

Wat zie jij nog meer onder zelfzorg? Laat het weten in een reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *