Dagelijks leven

En toen had ik corona…

Volgende maand is het alweer twee jaar geleden dat corona in ons land kwam. Verschillende lockdowns, maatregelen en vooral sociale bubbels creëren. De afgelopen tijd is de besmettingsaantallen torenhoog. En dit keer was ik ook de pineut. Ik had corona… Hoe ging dat eigenlijk de combinatie van IBD en corona?

corona en IBD

Positief getest op corona

Halverwege januari kreeg ik klachten die hoorde bij corona. Hoofdpijn, verhoging, extreem moe en een pijnlijk lijf, daar begon het mee. Helaas bleef het niet daarbij. Ook al testte ik de eerste twee keer negatief, bij de derde test bij de GGD was het toch positief. En hoe… Die nacht werd ik behoorlijk ziek. Hoge koorts en heel erg kortademig. Ik vertrouwde het niet en ik belde de huisartsenpost, iets wat ik absoluut niet snel doe.

Behoorlijk ziek

Ik had het goed te pakken en na paar dagen wat milde klachten, ging het ineens snel slechter. Koorts die bleef stegen en in rust was ik totaal buiten adem. Ik was gesloopt, ik wou eigenlijk alleen maar slapen. In overleg met de huisarts en de IBD-verpleegkundige kon ik een saturatiemeter lenen, zodat ik in ieder geval de zuurstof in mijn bloed in de gaten kon houden. En van beide kreeg ik te horen: Lisa, rust vooral uit. Je lichaam is in een flinke strijd, vergeet dat niet.

IBD en corona

De medicijnen die ik gebruik voor de ziekte van Crohn zorgen er voor dat mijn immuunsysteem plat gelegd wordt. Niet zo’n handige combinatie met corona helaas. Stoppen met de medicijnen gaat niet, omdat ik het via infuus en injectie krijgt eens in de 4 weken. Het zit dus in mijn systeem en dat krijg je er niet uit. Ik moest vooral mijn koorts en saturatie in de gaten houden en als dat bepaalde waarden gaf, moest ik meteen aan de bel trekken. Gelukkig was dat niet nodig. Alleen door mijn medicijnen moest ik wel 14 dagen in quarantaine. Dit omdat ik langer besmettelijk ben dan anderen.

Hoe gaat het nu?

Ik ben nu een week uit quarantaine, maar ik ben nog absoluut niet de oude helaas. Ik ben nog heel erg snel moe en heb ook nog dagelijks hoofdpijn. En bij enige inspanning ben ik ook weer kortademig. Ik heb mijn infuus en injectie ook twee weken moeten uitstellen om weer even op adem te komen en bij te komen van alles. Het herstel kan helaas nog lang gaan duren begreep ik al van verschillende bronnen en dat het met kleine stapjes vooruit gaat. Geduld is een schone zaak dus…

2 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *