Dagelijks leven

Fotografie als hobby: een kijkje achter de schermen bij mij

Fotografie als hobby, ik vind het heerlijk. Een paar jaar geleden heb ik mij er steeds meer in verdiept en heb ik alle ins & outs van mijn camera leren kennen door middel van een cursus die ik heb gevolgd. En sindsdien is fotografie voor mij echt de perfecte hobby. In dit artikel deel ik een aantal tips die mij hebben geholpen om mijzelf te verbeteren als een hobby fotograaf.

hobby fotografie

Welke camera?

Ik heb zelf een systeemcamera van het merk Sony. Die heb ik 7 jaar geleden gekocht, toen voor de mooie vakantiekiekjes. Wat ik zelf heel erg fijn vind aan een systeemcamera is dat je live mee kan kijken via het scherm. Je ziet meteen hoe je foto gaat worden. En met de automatische stand maak je al hele mooie foto. Toen was ik al blij met de aankoop.

Leer je camera kennen

Twee jaar geleden heb ik geleerd hoe ik alles handmatig in kan stellen. En daardoor ben ik fotografie alleen maar leuker gaan vinden. Ik merkte dat ik mijn foto’s naar een hoger level kon tillen. Het is gewoon fijn om te weten welk knopje waarvoor is. Ik merk nu wel dat mijn camera wat verouderd is en ik zit dan ook te kijken naar een nieuwe camera. Zo heb ik een Nikon systeemcamera op het oog. Ja, toch weer een systeemcamera, want dat bevalt mij gewoon goed.

systeemcamera

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Wat mij ook heel erg heeft geholpen om betere foto’s te leren maken, is om te blijven oefenen. Ga op pad met je camera en speel met de knopjes op je camera. Wat doet het als je de sluitertijd laag zet? Of juist hoog? Wat gebeurt er als je het diafragma veranderd of de ISO waarde? Probeer het uit en maak lekker veel foto’s. Ontdek wat jouw stijl is en wat jou het meeste aantrekt in fotografie. Zo heb ik ontdekt dat ik zelf natuurfotografie het leukste vind om te doen. Een mooie zonsondergang, een hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen of juist de kleine details van bloeiende heide. Daar kan ik mij echt uren mee vermaken.

Accessoires

Inmiddels heb ik ook al wat accessoires gekocht die mij kunnen helpen. Zo heb ik een zoomlens gekocht. Super handig voor natuurfotografie uiteraard. Want ik kan natuurlijk niet super dicht bij een hert komen bijvoorbeeld. Maar ook heb ik een mooie tas gekocht waarin ik mijn twee lenzen in kan opbergen en mijn camera. Met een klein afsluitbaar vakje voor een extra SD-kaart in op te bergen zodat ik niet ineens een volle kaart heb en geen foto’s meer kan maken. En vorig jaar tijdens mijn zoektocht naar statieven heb ik een mooie statief aangeschaft.

natuurfotografie

Verlanglijstje

Ik heb uiteraard een verlanglijstje. Zoals ik al eerder zei in dit artikel zit ik te kijken naar een nieuwe camera. Die staat dus heel hoog op mijn verlanglijstje. Maar een goede macrolens is ook een droom van mij om die te hebben. En misschien ook nog wel een telelens. Dat wordt flink sparen dus.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *