Tips

Een slechte dag, dit helpt mij

Iedereen kent het wel, zo nu en dan een slechte dag hebben. Als chronische zieke heb je helaas gemiddeld iets meer slechte dagen. Soms is het echt vechten om zo’n slechte dag door te komen. Ik geef je tips die mij erg helpen om het toch net wat dragelijker te maken.

chronisch ziek slechte dag

Het is oké om een slechte dag te hebben

Toen ik dit pas ging beseffen, kon ik makkelijker met de slechte dagen omgaan. Natuurlijk baal ik er nog steeds van en heb ik ze liever niet, maar het hoort er bij. Alleen door te zeggen dat het oké is om je even niet goed te voelen, kan ik het beter accepteren. En daardoor geef ik er ook aan toe dat het een slechte dag is. Tijd voor rust en mijzelf en hopen dat het morgen een betere dag is. Ook al is het een slechte dag, je kan er nog wel het beste van maken.

Zacht, zachter, zachtst

Ik hou van zachte en fluffy spullen, maar op een slechte dag is dit niet weg te denken bij mij. Denk aan een warme, zachte deken voor op de bank. Een fluffy warme kruik om lekker tegen mijn buik aan te hebben. En comfortabele kleding kan ook echt niet ontbreken. Lekker een joggingsbroek van, je raad het vast al, een zachte stof en een lekkere grote, warme trui waar je goed in weg kan kruipen. Oh ja, ik vergeet bijna de warme sokken te melden.

Tijd voor rust

En dan is het tijd voor rust, want dat is altijd hard nodig op een slechte dag. Soms lees ik een boek op een slechte dag, vooral als ik slecht prikkels kan verdragen. Dan gaat de tv of radio niet aan en heb ik het zo stil mogelijk in huis. Maar meestal gaat mijn beste vriend Netflix aan en ga ik series kijken. Het ligt er aan hoe slecht de dag is wat voor serie het wordt. De ene keer een serie waarbij je niet hoef na te denken en luchtig is. De andere keer een spannende serie die mij helemaal opslurpt.

Probeer te voorkomen

Een slechte dag is niet altijd te voorkomen natuurlijk, maar ik probeer het wel. Zo plan ik niet te veel afspraken achter elkaar en hou ik er rekening mee dat ik ook rust momenten hou. En dat is soms echt wel puzzelen, zeker toen ik nog werkte. Er wordt veel van je verwacht door de huidige maatschappij. Werken en het liefst dan fulltime, huishouden regelen en dan ook nog is sociaal zijn. Hierdoor blijft er maar weinig tijd over voor jezelf. Ik heb geleerd dat nee zeggen belangrijk is en helemaal niet egoïstisch. Je beschermt jezelf en je eigen grenzen.

Wees lief voor jezelf

Dit is denk ik wel de belangrijkste. Wees lief voor jezelf. Eigenlijk elke dag, maar vooral op de slechte dagen. Het is al sh*t om een slechte dag te hebben en daarom vind ik het echt belangrijk om lief voor mijzelf te zijn. Dus ik zet een grote pot van mijn lievelingsthee en drink ik de thee uit een vrolijke mok. Maak je lievelingseten of eten waar je vrolijk van wordt. Soms kijk ik Rob lief aan of hij toch die lekkere chocoladereep wilt halen voor mij.

Wat helpt jou om door een slechte dag heen te komen?

3 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *