Tips

DIY stoma hoesje maken

Toen ik net geopereerd was vorig jaar december, kwam ik er achter dat er ook leuke stoma hoesjes bestaan. Paar dagen na mijn operatie was ik online al leuke stofjes aan het uitzoeken. Hoe ziek ik ook was, het was fijne afleiding en zo kon ik toch nog een beetje positief naar mijn stoma kijken. Mijn eerste stoma hoesje heb ik besteld bij een lieve dame die dat maakte op bestelling. Daarna is mijn moeder aan de slag gegaan achter de naaimachine. Het leek mij leuk om een DIY voor stoma hoesje te maken en met jullie te delen.

DIY stoma hoesjes

Stappenplan DIY stoma hoesje maken

Benodigdheden:

  • Naaimachine
  • Schaar
  • Naaigaren
  • Meetlint
  • Passer
  • Stof naar keuze
  • Biaisband
  • Stomazakje
  • Spelden
  • Papier en potlood

Je begint uiteraard eerst met leuke stofjes uit te zoeken. Ik doe dat bij een stoffenwinkel hier in het dorp of op de markt bij de stoffenkraam. Ook plaats ik af en toe een oproep op facebook op plaatselijke verkoopgroepen of iemand nog restjes hebt liggen van stofjes. Want je hebt uiteraard niet zo veel nodig. Als je leuke stofjes hebt gevonden, ga je aan de slag om een malletje te maken van je stoma zak.

Stofjes

Patroon maken

Je pakt je stomazak er bij en teken die op patroon papier over. Doe hier twee centimeter extra rondom, dit doe je met de meetlint. Meet vervolgens met je meetlint het midden van de huidplak van de stomazak op en maak met een passer een ronding. Knip vervolgens het patroon uit en leg dit op de stof. Zet het vast met spelden of trek het patroon over met speciaal krijt voor stof. Dit herhaal je nog een keer zodat je twee keer het patroon heb, voor de achterkant en voorkant van de stoma hoes.

patroon stoma hoesje

Openingen afwerken

Voor de ronde opening aan de achterkant van het stoma hoesje, gebruik je biaisband om het af te werken. Knip de biaisband op maat en vouw deze om de cirkel heen. Zet de band vast met spelden. Stel vervolgens je naaimachine in en naai de biaisband vast aan de stof. Bij een opening aan de onderkant, zoals ik dat heb, maak je een zoompje. Eerst zigzag je de onderkant en dan stik je een zoompje.

biaisband vastmaken biaisband vastmaken

Stomahoesje in elkaar zetten

Als het gelukt is om de biaisband vast te zetten en aan de onderkant een zoom te maken, ga je de stoma hoesje in elkaar zetten. Je legt de goede kanten op elkaar en zet het vast met wederom spelden. Vervolgens stik je het aan elkaar en de buitenrand werk je af met zigzaggen. Vouw het stomazakje om, strijk het eventueel, en klaar is je mooie zelfgemaakte hoesje!

stoma hoesje stoma hoesjes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *