Tips

20 manieren om jezelf op nummer 1 te zetten

Je staat altijd voor anderen klaar of je kan je heel druk maken om wat anderen over jou denken. Jezelf wegcijferen is ook heel herkenbaar voor jou. Vergeet jij ook vaak om even te checken of het met jouzelf eigenlijk wel goed gaat? Voor mijzelf is dit erg herkenbaar, alsof ik mijzelf omschrijf. Voor jezelf zorgen is vanaf nu prioriteit nummer 1. In dit artikel vind je 20 manieren om jezelf op nummer 1 te zetten.

jezelf op nummer 1 zetten

20 manieren om jezelf op nummer 1 te zetten

 • Maak een lijst met dingen waar jij vrolijk en gelukkig wordt. Waar word je nou echt gelukkig van? Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Maak er daarom een lijstje van en schrijf alles wat in je opkomt op. Jij moet er energie van krijgen. Dit is een heel goed begin om bewust te worden van je eigen geluk.
 • Het is belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en je intuïtie te durven vertrouwen. Als iets voor jou niet goed voelt: niet doen.
 • Doe niets om een ander tevreden te stellen of omdat je je anders schuldig voelt.
 • Wees niet zo streng voor jezelf. Zorgen voor jezelf betekent ook: mild zijn. Je gaat sowieso nog een keer over je grens heen, je gaat sowieso een keer uit schuldgevoel tóch wel naar een feestje of ’s avonds je laptop openslaan om werk af te maken. Geeft niet. Belangrijk is dan om jezelf niet te veroordelen, niet te balen van jezelf, maar vanuit nieuwsgierigheid te onderzoeken waarom je toch weer in je oude patroon bent gevallen.
 • Luister naar de signalen die je lichaam jou geeft. Ben je moe? Geef er dan aan toe. Heb je pijn? Een stapje rustiger aan doen kan gaan kwaad.
 • Behandel jezelf zoals je een goede vriend of vriendin zou behandelen. Ga na wat je tegen een ander zou zeggen in een gelijke situatie, en zeg dat dan tegen jezelf.
 • Durf vaker nee te zeggen. Eigenlijk weet je al dat iets niet uitkomt, maar toch doe je je best om er tijd en ruimte voor te maken. Je wilt de ander niet teleurstellen. Het kan helpen om niet meteen te reageren als iemand iets van je vraagt, maar om eerst bij jezelf na te denken of het wel uitkomt. Een ‘Nee’ tegen een ander is een ‘Ja’ tegen jezelf.
 • Probeer beter naar je gevoel te luisteren. Doe je iets omdat je van jezelf moet of omdat je het echt wilt?
 • Geef jezelf complimenten als je iets goed hebt gedaan, hoe klein ook. Als je je successen viert raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten.
 • Affirmaties opschrijven kan daarbij ook helpen om meer overtuigd te raken van je eigen kwaliteiten en mooie eigenschappen.
 • Richt je op de positieve dingen in je leven, in plaats van op alles wat je niet hebt of niet kunt. Begin of eindig iedere dag met 5 dingen waar je dankbaar voor bent en schrijf die op in een mooi notitieboekje.
 • Verwen jezelf zo nu en dan. Je mag dan wel zo goed voor anderen zorgen, het is tijd dat je ook zo goed voor jezelf zorgt. Bekijk het als een schouderklopje aan jezelf. Je mag echt wat meer tijd doorbrengen die in teken staat van jou. Of je jezelf nu op een gloednieuw kapsel trakteert of toch liever een boeketje bloemen mee naar huis brengt, onthoud dat het niet egoïstisch is om soms voor jezelf te kiezen.
 • Een dagje niks doen is prima als je dat net nodig hebt op dat moment. Lekker de hele dag in je favoriete pyjama zitten en Netflix kijken.
 • Plan genoeg me-time in.
 • Of lekker een selfcare dagje. Uitgebreid een warme douche of bad nemen, gezichtsmasker op doen, nagels lakken en je lichaam insmeren met de lekkerste bodylotion die je hebt.
 • Durf je dromen te volgen.
 • Plan 1 dag in de week helemaal niks, die dag is voor jou zelf. Op die dag doe jij waar je op dat moment gelukkig van wordt.
 • Investeer in jezelf. Heb je altijd die ene cursus willen doen? Of heb je altijd die ene dure paar schoenen willen kopen omdat ze zo lekker lopen? Maar heb je altijd getwijfeld om dat te doen, want je vond jezelf het niet waard. Stop met denken en doe. Koop die paar schoenen en volg die cursus.
 • Kom voor jezelf op en geef aan als je iets niet fijn vindt. Het lucht op om dit aan te geven, ook al kan het spannend zijn. Maar als je het niet zegt, blijf je er mee zetten en kan je het niet loslaten en dat zorgt voor stress.
 • En de belangrijkste: je bent het waard om jezelf op nummer 1 te zetten.

Hoe zet jij jezelf op nummer 1?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *