Ziekte van Crohn

Chronische vermoeidheid? Dan is deze cursus zeker wat voor jou!

Ik mocht laatst bij Marlou de cursus Ontdek je eigen kracht volgen. Sinds ik de ziekte van Crohn heb, heb ik ook dagelijks het gevecht met de chronische vermoeidheid die er bij komt kijken. Ik heb de afgelopen jaren op lichamelijk gebied veel meegemaakt waardoor ik in de overlevingsstand kwam. Vorig jaar heb ik ook nog eens hulp gezocht voor mijn mentale gezondheid, want het ging niet meer. Maar ondanks dat ik zo goed mogelijk voor mijzelf probeer te zorgen, blijf de, soms verstikkende, vermoeidheid aanwezig.

chronische vermoeidheid

Zoë van Crohngetuige en ik hebben beide de cursus gevolgd en in dit artikel bundelen we onze krachten samen en vertellen wij jou wat wij van de cursus vonden en of het ons verder heeft geholpen.  Kan ik nu bijvoorbeeld beter omgaan met de chronische vermoeidheid? Op het eind van dit artikel heb ik ook nog een hele leuke winactie. Benieuwd hoe Zoë en ik de cursus hebben ervaren en wil je weten wat je kan winnen? Lees dan gauw verder.

Waarom heb ik besloten om mee te doen met de cursus?

Lisa: Ik heb eigenlijk heel lang getwijfeld om mee te doen met de cursus. Het afgelopen jaar heb ik vooral op mentaal gebied al keihard gewerkt om een betere versie van mijzelf te worden. De cursus sprak mij daarentegen wel meteen aan, maar ik twijfelde aan mijzelf. Was ik de moeite wel waard om in mijzelf te investeren. Iets met streng voor mijzelf zijn en niet zo over heel veel zelfliefde beschikken. Dat zijn 2 punten van het herkenningslijstje wat Marlou heeft gemaakt voor de cursus. Marlou heeft mij een bericht gestuurd, juist op het moment dat ik zo aan het twijfelen was, of ik wou deelnemen aan de cursus. Zij vond mij een geschikte kandidaat en dat gaf bij mij de doorslag.

Zoë: Therapiesessies, zelfhulpboeken, eindeloze gesprekken met familie en vrienden, de juiste mensen volgen op social media… Er zijn genoeg manieren om grip te krijgen op die mentale gezondheid. Om te leren hoe je om kunt gaan met jouw denkpatronen en hoe je die kunt doorbreken. Maar soms is dat niet genoeg. Been there, done that. Aan het begin van de coronacrisis had ik mijn laatste gesprek met mijn psycholoog. We kwamen niet verder en ik moet door naar schematherapie. Dat laatste gesprek viel eigenlijk op een heel raar moment. Juist op het moment dat ik door thuiswerken merkte dat ik terugviel in oude denkpatronen. Waarom? Ik miste structuur. Het reizen naar werk, het vaste patroontje, het viel weg. Daar heb ik veel moeite mee gehad. Inmiddels heb ik een structuur gevonden en gaat het al stukken beter, maar er is nog steeds veel ruimte om veel te veel in mijn hoofd te zitten. Ik kon dus wel wat nieuwe inzichten gebruiken. Daarom heb ik besloten mee te doen met de winactie op Lisa haar instagram.

Wat waren mijn verwachtingen en zijn ze waargemaakt?

Lisa: Ik heb al best veel geleerd over mijn energiebalans en wat ik het beste kan doen, alleen ik blijf het altijd zo lastig vinden om het toe te passen als het daadwerkelijk nodig is. Ik val in mijn oude patronen en kom in een vicieuze cirkel terecht. Marlou beloofd met de cursus dat je de juiste handvatten krijgt om die oude patronen te doorbreken. Daarnaast volg ik Marlou al een tijdje op Instagram. Zij is zelf ook chronisch ziek (chronische ziekte van Lyme en fibromyalgie) en ik was best jaloers op haar hoe zij met alles om kan gaan en het beste uit haar dag kan halen. Ik verwachtte dus dat zij mij praktische tips kon geven en nieuwe dingen kon aanleren wat betreft hoe ik met mijn chronische vermoeidheid om kan gaan. En mijn verwachtingen zijn dubbel en dwars waargemaakt. Ik heb zoveel herkenning en eye-openers gehad tijdens de cursus.

Zoë: Van tevoren wist ik dat er verschillende onderwerpen in de modules aan bod zouden komen zoals: meer grip op je energie, zelfliefde en mindset, en voorkomen van een terugval in oude patronen. Er waren ook dingen waar ik nog nooit van had gehoord, bijvoorbeeld het verhogen van je trillingen. Ik verwachtte dus sowieso iets nieuws te leren. Daarnaast verwachtte ik meer inzicht te krijgen in mijn eigen energie (of het gebrek daaraan) en hoe ik daar beter mee om kon leren gaan. Marlou heeft hele simpele maar heldere theorieën die mij anders naar mijn energie hebben laten kijken. Ik leer steeds meer om alle signalen van mijn lichaam te begrijpen en daar op in te spelen, en Marlou’s theorie helpt daar zeker mee.

Wat vond ik van de cursus?

Lisa: Ik vond de cursus, boven mijn verwachting eigenlijk, heel erg waardevol. Ik vond het fijn dat ik het op mijn eigen tempo kon volgen. Waardoor ik het dus ook wat makkelijker vol kon houden. Tijdens de cursus vertelt Marlou vooral uit haar eigen ervaringen, wat haar heeft geholpen om meer in haar eigen kracht te gaan staan. En door die persoonlijke touch heeft het mij heel erg geholpen. Ik voelde mij niet alleen. Ik heb dus vele nieuwe inzichten gekregen die ik nu kan toepassen in mijn dagelijkse leven, ondanks dat ik veel wist op het gebied van hoe ik het beste kon omgaan met de chronische vermoeidheid.

Zoë: In twee weken tijd krijg je via Instagram stories zes modules. Die kun je kijken op een moment dat jou het beste uitkomt. Dat vond ik heel fijn aan deze cursus. Het was echt even een momentje voor mezelf, wanneer het mij uitkwam. Oortjes in en luisteren naar wat Marlou te vertellen had. Het luistert lekker weg en Marlou legt heel duidelijk en rustig uit. Ik had heel vaak momenten waarop ik dacht: dit is heel herkenbaar! Marlou vertelt vanuit haar eigen ervaring waardoor het de cursus persoonlijk maakt. Ik vond het daarom een prettige cursus om te volgen en ook leuk om Marlou een beetje te leren kennen!

Wat heb ik er aan gehad?

Lisa: Ik heb er zoveel aan gehad, meer dan ik van te voren had bedacht. Zoals ik net al zei heb ik veel eye-openers gehad en vond ik veel herkenning in Marlou haar eigen verhaal. Marlou vertelt op een hele fijne manier, waardoor ik meteen geboeid was om naar haar te luisteren en het goed binnen kwam bij mij. Ik heb nu inzicht gekregen in mijn energiebalans. Maar ook wat ik kan doen om goed naar mijn lichaam te luisteren, heb ik geleerd om voor mijzelf bewuste keuzes te maken en wat mij helpt om niet meer in oude patronen te vallen. Praktische tips en handvatten heb ik gekregen die ik nu nog steeds kan toepassen, want de chronische vermoeidheid verdwijnt natuurlijk niet.

Zoë: Door de cursus ben ik bewuster naar mijn lichaam gaan luisteren en anders naar energie gaan kijken. Ben ik heel moe? Dan probeer ik daar de oorzaak van te achterhalen. Is die oorzaak heel helder en kan ik iets doen om makkelijk te herstellen? Of is het een opstapeling van dingen en moet ik gewoon flink gas terug nemen? Door zo bewust naar je lichaam te luisteren leer je jezelf beter kennen en begrijpen. Door mijn ziekte heb ik op dit gebied al heel veel geleerd, maar deze cursus heeft daar nog een handje bij geholpen.

Wie zou ik de cursus adviseren?

Lisa: Ik zou de cursus aan iedereen adviseren die dagelijks moeite heeft met zijn/haar (beperkte) energie. Ben je chronisch ziek, heb je last van chronische vermoeidheid of heb je een burn out gehad? Ook voor jou is die cursus dan zeker het waard om te volgen. Maar ook als je al veel weet over wat je kan doen om met je energie om te gaan, alleen het nog niet altijd lukt om het toe te passen. Dan ook kan jij de cursus volgen, want ik zat in hetzelfde schuitje. Het is echt de moeite waard deze cursus van Marlou.

Zoë: Ben je vaak moe, maar weet je niet precies waar het vandaan komt? Weet je niet goed hoe je kunt herstellen? Dan raad ik je zeker deze cursus aan. Je leert op een andere manier naar energie kijken. Maar dat niet alleen. De cursus is ook geschikt wanneer je merkt dat je regelmatig over je grenzen heen gaat of jezelf wegcijfert voor anderen, ten kosten van jezelf.

Winactie

Vind je het nu tijd om voor jezelf te kiezen en jezelf nu eindelijk op nummer 1 te zetten? Kijk dan gauw op mijn Instagram pagina, want ik mag een ticket weggeven voor de nieuwe editie die maandag 27 juli start.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *