Tips

Checklist voor het inpakken voor een ziekenhuisopname

Als je chronisch ziek bent, is de kans groter dat je wel eens opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Omdat je gezondheid slechter en slechter gaat, dat je ziekte aan het opvlammen is of misschien wel voor een operatie. Ik vond het een leuk idee om mijn checklist voor een ziekenhuisopname met jullie te delen. Want je moet al aan genoeg dingen denken als je wordt opgenomen. Dan is een checklist voor het inpakken van je ziekenhuistas wel zo handing.

checklist ziekenhuisopname

Checklist voor het inpakken voor een ziekenhuisopname

 • Ik gebruik een kleine koffer om alles in te pakken voor de opname. Zo weet ik waar ik alles kan vinden en hou ik het overzichtelijk. Het verdwijnt niet allemaal in een tas bijvoorbeeld haha
 • Uiteraard gaat er comfortabele kleding mee die het liefst ook wat losser zit. Denk dan aan joggingbroeken, T-shirts en vesten voor als je het wat kouder krijgt. Let er in ieder geval op dat je niet shirts en vesten hebt met strakke mouwen voor een eventuele infuus.
 • Ik neem ook altijd een pyjama of een nachthemd mee. Mijn voorkeur ging vaak zelfs uit naar een nachthemd. Als ik dan weer is een opvlamming had, dan moet ik natuurlijk heel vaak naar de wc. En in de nacht scheelt het echt als ik alleen mijn onderbroeken naar beneden hoef te doen in alle haast, dan dat ik bijvoorbeeld aan het stunten ben met mijn pyjamabroek
 • Wat ook niet mag ontbreken in mijn koffer, zijn warme sokken. Ik heb het vaak erg koud door het ziek zijn en dan vind ik het wel lekker om in ieder geval warme sokken bij mij te hebben. Dan kan ik die aan doen als het nodig is
 • En als ik toch aan de voeten denk, vergeet dan ook absoluut niet iets van instap sloffen of slippers. In ieder geval iets waar je zo in kan stappen zonder er moeite voor te doen. De vloeren in het ziekenhuis zijn nou niet eenmaal de schoonste en zo kan je nog wel gewoon lopen (bijvoorbeeld naar de wc)
 • Ik pak ook altijd extra ondergoed in. Er kan een ongelukje gebeuren natuurlijk. Of dat je langer moet blijven dan gepland. Het kan in ieder geval geen kwaad
 • Naast alle kleding neem ik ook wat praktische dingen mee, zoals natuurlijk de oplader voor mijn mobiel. Ik zorg er wel voor dat ik er één mee heb met een extra lange kabel. De stopcontacten zitten vaak achter je bed, door de lange kabel kan mijn mobiel wel op het nachtkastje blijven liggen
 • Oordopjes! Ik kan er echt niet zonder mee. Tot nu toe heb ik vaak op zaal gelegen en je hebt altijd wel iemand die ook op zaal ligt die snurkt of onrustig is. Nachtrust is gewoon erg belangrijk, zeker als je ziek bent. Dan heb je gewoon je energie nodig voor het herstellen
 • In mijn toilettas vind je naast de standaard producten ook zeker een lipbalsem. Ik krijg altijd erg droge lippen van de droge lucht in het ziekenhuis
 • Tenslotte, neem ook eventueel iets voor tijdverdrijf mee. Bijvoorbeeld een tijdschrift, een boek of je hoofdtelefoon om muziek te luisteren. Ik moet wel toegeven dat ik vaak te ziek was om iets te kunnen doen wat betreft tijdverdrijf. Ik was vaak al moe genoeg van al die artsen aan je bed en al de onderzoeken dagelijks. En vergeet natuurlijk niet dat ziek zijn en herstellen ook onwijs veel energie vreten. Maar het is wel fijn om iets bij de hand te hebben als je toch wat begint te vervelen of als je afleiding wilt.

Wat mag er bij jou nooit ontbreken op je checklist voor een ziekenhuisopname?

Eén reactie

 • Lidia

  Ik heb altijd een ingepakte koffer gereed staan voor spoed opnames, en standaard altijd,handcreme,desinfectie handgel en gezicht reinigende doekjes in mijn toilet tas. Laatste vind ik altijd fijn als ik niet uit bed kan/mag, zodat ik toch tussendoor even mijn gezicht op frissen kan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *