Tips

Wat draag ik voor kleding met mijn stoma?

Sinds ik ben geopereerd, breng ik de meeste dagen door in een joggingpak. Het liefst ook eentje die een beetje wijd zit. Vooral in het begin kon ik ook niks anders verdragen, omdat mijn buik ook opgezet en pijnlijk was. Maar nu alles weer een beetje terug in vorm is en de pijn flink is afgenomen, probeer ik steeds meer weer normale kleding te dragen. Maar wat voor kleding kan ik dragen met mijn stoma?

stoma kleding

Kleding en een stoma

Een joggingbroek, dat blijft nog wel steeds een favoriet. Als ik thuis ben, draag ik dat gewoon. Het zit nog het meest comfortabel. Niks knelt dan, vooral niet als de stomazak gevuld raakt. Gelukkig heb je tegenwoordig wel heel veel keuze in leuke en hippe joggingbroeken. Dus het is niet eens een straf om dat te dragen.

Legging met een jurkje

Dat is de tweede favoriet. Een legging met een jurkje. Ene keer een sweaterjurk om het alledaags te maken. Andere keer toch wat netter voor bijvoorbeeld een verjaardag of een bezoekje aan het theater. Ik kan hier gelukkig alle kanten mee op. Een panty heb ik trouwens ook al geprobeerd, maar dit zat toen nog iets te strak en vond ik een beetje knellen. Dus ik mag nog een zoektocht beginnen naar een fijne panty.

Broeken

Broeken, het blijft beetje een strijd om dat te dragen sinds ik een stoma heb. Het zit gewoon nog niet helemaal lekker. Wel is het mij duidelijk dat een high waist model het beste zit. En een broek waar stretch in zit. Dus een jeans met een hoge taille en waar stretch in zit gaan goed. Of een pantalonachtige broek die wat wijder zit en dus een los model is gaan ook goed. Sommige lotgenoten met een stoma zweren bij zwangerschapsbroeken. Ik heb het ook geprobeerd, maar ik kan er niet aan wennen en het zit ook niet lekker bij mij.

Onderbroeken

Onderbroeken vond ik ook nog wel even een dingetje in het begin. Ik droeg gewone normale slips met mijn stomazak er over heen. Als mijn stomazak dan wat vulde, bungelde het een beetje. Zeker als ik een jurk droeg. Niet helemaal fijn. Ik zag bij mede stomaatjes dat zij hoge taille slips dragen en ik ben dat ook gaan proberen. En wat een verademing. Ik koop wel een maatje groter dan wat ik normaal heb, waardoor de stomazak alle ruimte heeft om te vullen zonder te gaan knellen. Maar doordat ik nu alles in mijn onderbroek draag, blijft het ook allemaal beter op zijn plek zitten. Het is duidelijk, het blijft uitproberen qua kleding en mijn stoma.

Hebben jullie nog een tip voor mij die kan uitproberen qua kleding ?

8 Reacties

  • Lisa Kouwenberg

   Lang leve joggingbroeken! Dat blijft toch wel de favoriet. Maar gelukkig zitten jurkjes met een legging ook lekker en zie je er voor de buitenwereld er meteen minder ziek uit!

 • Patricia

  Ik draag zwangerschaps panty, zitten lekker en knellen je zakje niet af. Kun je o.a bij de H&m kopen. Nu een jaar later draag ik bijna alles weer zelfs badpak op het strand. Komt vanzelf weer!!

 • Yvonne

  Draag idd ook alles, als ik het maar mooi vind
  Tip mbt onderbroeken: Ik draag 2 Short-slips met ‘glad elastiek’ aan de pijpjes en bovenrand (zelfde model, andere maat): de kleinste, goed passende slip (S/M) onder en daarover een grotere maat L/XL) Mijn stomazakje doe ik dan over de onderste slip, zodat die mijn huid beschermt bij transpireren. De grotere slip gaat over het stomazakje (en de onderste slip). Anders ‘hangt’ het teveel, eerder lekkage. Heb lang gezocht naar de voor mij juiste slip (mn elastiek was belangrijk: niet te strak, maar onderkant zakje moet ook niet uit de slip steken). Heb uiteindelijk bij de Wibra(!) de fijnste gevonden. Zijn toevallig ook nog betaalbaar (vaak actie 2 voor..) en slijten ook niet door het wassen in wasmachine.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *