Ziekte van Crohn

Een slechte dag, hoe ziet dat er nou uit?

De laatste tijd, vooral weer de laatste weken, heb ik best wel vaak slechte dagen. Niet alleen lichamelijk slechte dagen, maar ook geestelijk. Dagen met veel lichamelijke klachten en niet alleen van mijn  darmen. Dagen waarop niks gaat en lukt. Dagen dat ik weinig prikkels kan verdragen, dagen dat mijn concentratie minimaal is. Dagen dat ik super onrustig ben van binnen, super gefrustreerd omdat ik niks kan. Maar hoe ziet een slechte dag er nou precies uit?

slechte dag

Een slechte dag

Een slechte dag begint bij mij meestal al midden in de nacht zo rond 04.00 uur. De darmen beginnen actief te worden en ik moet dan al vaak naar de wc toe met pijnlijke diarree aanvallen. Dit gaat dan paar uurtjes door, tussendoor lig ik nog wel even in bed maar niet voor lang. Als ik dan eindelijk de darmen een beetje rustig heb gekregen, is het tijd om op te staan. Maar door de vele wc bezoeken, ben ik al veel energie kwijt geraakt en sta ik dus al vermoeid op. Soms heb ik daarna nog de puf om te douchen, soms ook niet. Ja zelfs een simpel iets zoals douchen kan dan al te veel zijn.

Daarna verplaats ik mij naar beneden, maak een simpel ontbijtje klaar en zet een kop thee. Dan nestel ik mij lekker op de bank, meestal met gezelschap van Luna. En eigenlijk zit ik hier de hele dag dan, wel afwisselend op de wc natuurlijk haha. Op hele slechte dagen komt er iemand langs om Luna uit te laten, of Luna gaat naar de oppas toe. Een kleine wandeling is dan te veel voor me, daar heb ik dan al geen energie meer voor.

Lichamelijke klachten

Naast de buikpijn, krampen en diarree aanvallen heb ik op slechte dagen ook nog andere lichamelijke klachten door de ziekte van Crohn. Ik heb dan ook veel last van mijn spieren en gewrichten. Ik kan mij heel erg zwak voelen en als ik dan iets lang moet vasthouden of lang moet staan, beginnen mijn handen te trillen of trillen mijn benen. Ook kan mijn lichaam heel erg gespannen aanvoelen, en dan vooral de spieren in mijn nek en schouders. Verder kan ik last hebben van mijn ogen, die kunnen extreem droog zijn dat het gewoon pijn doet. En laat ik die extreme moeheid niet vergeten, te moe zijn om maar iets te kunnen ondernemen, dat een wandeling naar de wc of de keuken al te veel kan zijn.

Psychische klachten

Behalve de lichamelijke klachten, ervaar ik ook veel psychische en emotionele klachten. Op de slechte dagen kan ik moeilijk prikkels verdragen, ik moet dan bijvoorbeeld echt niet mee gaan naar de supermarkt. Dat soort activiteiten kunnen mij dan helemaal leeg zuigen en gaat nadenken heel erg moeilijk. Mijn concentratieniveau is dan ook heel erg laag. En soms maken mijn gedachten juist overuren en ben ik heel erg aan het piekeren. Momenteel ervaar ik ook veel frustraties omdat het herstel niet gaat zoals het hoort te gaan. Verder kan ik ook erg somber zijn, dat ik het gewoon even niet meer ziet zitten. Dat het leven eigenlijk op deze manier niet meer hoef voor mij, het is gewoon echt heel erg moeilijk om vol te houden in deze situatie, zeker omdat de toekomst zo onzeker en onduidelijk is.

Tijdverdrijf

Om een slechte dag door te komen heb ik tijdverdrijf nodig, anders duren de dagen extra lang. En het ligt er aan hoe slecht mijn dag is, wat voor tijdverdrijf ik kan doen. Soms zijn het creatieve activiteiten zoals handletteren, diamond painten of zelfs schilderen. Maar als het energieniveau erg laag is, is het meestal alleen maar tv kijken of muziek luisteren. Sinds paar maanden heb ik Netflix en dat is nu toch echt wel mijn grote vriend geworden. Maar soms op echt hele slechte dagen kan ik de prikkels van de tv niet eens verdragen. Dan zet ik zachte achtergrond muziek op en probeer te ontspannen. Soms val ik in slaap omdat de nacht erg slecht was. En op de hele slechte dagen hoop ik dat het weer snel morgen is, in de hoop dat ik dan een betere dag heb.

Hoe ziet een slechte dag er bij jou uit?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *