Ziekte van Crohn

Hoe gaat het eten met mijn stoma?

Sinds ik een stoma heb, gaat het eten ook weer veel beter. Wat een verademing om weer te kunnen eten zonder meteen buik klachten te krijgen. Ik ben op ontdekking gegaan wat wel goed gaat en wat soms minder goed kan vallen. En bepaalde producten moet ik nog eventjes vermijden nu met de stoma. Waar moet ik rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

eten stoma

Eten en een stoma

Vanuit het ziekenhuis kreeg ik aantal voorschriften, waaronder het goed kauwen. Maar ik moet er ook voor zorgen dat ik voldoende vocht binnen krijg, minimaal 2,5 liter. En ik moet goed opletten dat ik voldoende zout binnen krijg, om het vocht op te laten nemen door mijn lichaam. En ik kreeg een voedingslijst mee naar huis, er wordt geadviseerd om even geen harde producten te nemen zoals noten, taugé, wortel en zaden en pitten. Mais en champignons worden ook afgeraden, mede zoals zuurkool, taai vlees en schillen en vliesjes van fruit. Dit allemaal kunnen ook een blokkade veroorzaken.

Goed kauwen

Waar ik wel echt goed moet op letten is dat ik elke hap heel erg goed kauw. Dit om er voor te zorgen dat alles goed vermalen wordt en het geen blokkade kan opleveren. Ik heb een blokkade gelukkig nog niet gehad, en dat hoop ik ook niet mee te maken. Dus ik kauw heel erg goed en moet ik dus mijn volle aandacht bij het eten houden. Dit was in het begin toch wel erg wennen hoor. Maar nu ik bijna 2 maanden verder ben, heb ik dit nu aardig onder de knie.

Uiteten

Ik heb laatst eindelijk weer eens sushi gegeten. Dat was echt een half jaar geleden voor mij geweest en het was weer heerlijk. Geen stress dat het verkeerd zou vallen en ik naar de wc moest rennen. Of dat ik hele pijnlijke buikkrampen zou krijgen. Het was echt genieten, niet alleen van het eten, maar dat ik ook gewoon weer buiten de deur kon eten.

Genieten van eten

Maar ik ben weer aan het genieten van het eten. Elke keer weer wat nieuws uitproberen om te kijken hoe dat gaat. En tot nu toe mag ik echt niet klagen. Oké, banaan moet ik even vermijden want dat zorgt toch wel voor buikpijn. Opnieuw leren eten, zo voelt het een beetje. Ik vind het in ieder geval niet erg en ik kijk er naar uit om weer zelf te gaan kokkerellen als ik weer wat meer energie heb.

Kunnen jullie alles eten met je stoma? Ik ben benieuwd

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *