Ziekte van Crohn

Herstel dipje

Het is nu bijna 7 weken na mijn operatie en ik merk dat ik in een herstel dipje zit. Ik ben mij er van bewust dat ik echt heel erg ziek de operatie ben ingegaan. Daardoor duurt het herstel ook allemaal wat langer natuurlijk. Maar dat geduld heb ik niet meer.

herstel dipje

Ongeduldig

Ik ben gewoon heel erg ongeduldig eerlijk gezegd. Alles duurt mij te lang en mijn hoofd wilt al veel meer dan dat mijn lichaam eigenlijk aan kan. Misschien komt het wel omdat ik al zo lang echt ziek ben geweest. Dat ik daardoor heel veel dingen niet meer kon doen die ik graag wou doen. En dat werkt best wel frustrerend. Ik wil heel graag mijn verloren tijd inhalen van vorig jaar, maar dat kan natuurlijk niet allemaal tegelijk. Ik moet wat geduldiger zijn en blij zijn met de baby stapjes die ik maak qua vooruitgang.

Herstel dipje

En nu zit ik in een herstel dipje. Ik probeer elke dag een stukje buiten te lopen, maar soms heb ik echt slechte dagen. Dagen waarop alles mij pijn doet, elke spier in mijn lichaam is dan stijf en pijnlijk. Het liefst blijf ik dan gewoon in bed liggen en hopen dat de dag snel voorbij gaat. En dat werkt natuurlijk ook weer op mijn mentale gesteldheid. Het is zo’n negatieve vicieuze cirkel en dat is best lastig te doorbreken.
Gelukkig maak ik wel positieve dingen mee. Zo ben ik laatst uiteten geweest en heb ik eindelijk sushi gegeten. Dat lukte het afgelopen half jaar gewoon niet meer. Daar ben ik dan ook echt trots op dat het mij weer lukt en dat ik er ook daadwerkelijk van kan genieten zonder dat het een kwelling is.

Slechte dagen

De slechte dagen vind ik momenteel erg moeilijk. Het doet mij nu te veel denken aan de periode voor de operatie. En ook al merk ik nu echt wel verbetering en zijn de klachten die de ziekte van Crohn veroorzaakte zo goed als weg. Ik vind het toch wel een beetje eng om slechte dagen te hebben. Alsof de periode voor de operatie nu een soort van trauma voor mij is geworden. Het liefst vergeet ik het gewoon die periode, maar dat gaat niet.

Toch ook goed nieuws

Ik heb laatst wel goed nieuws gehad van de MDL-arts. Ze was erg blij met de vooruitgang na de operatie. En ik mag nu zelfs even kijken hoe het zonder alle medicijnen gaat. Eigenlijk super goed nieuws, maar het voelt ook raar. Ik mag namelijk stoppen met de medicijnen omdat ze toch niks voor mij deden, vandaar dat ik ook de operatie nodig had. En ik vind het ook wel een beetje spannend, want sinds de diagnose gebruik ik medicijnen. En de Crohn kan altijd weer actief raken in de stukken darmen die ik nog wel heb. Maar ik probeer die gedachte maar ver weg te stoppen en hopelijk kan ik gewoon heel lang genieten van geen klachten hebben dankzij de stoma.

Herkennen jullie zo’n herstel dipje? Heb je tips voor mij?

Eén reactie

  • Carolien

    Je bent echt een topper! Ik herken het herstel dipje niet in een operatie (want die heb ik niet gehad) maar wel in de zin van het nemen van de medicatie die moest zorgen dat ik mij beter moest gaan voelen. Ik voelde me helemaal niet beter en was erg teleurgesteld. Maar nu ik ruim een half jaar ben gestopt met alle medicijnen merk ik zo’n groot verschil. Heb mijn leven terug en voel me ook echt goed. Ja tuurlijk ben ik wel vaak moe (niet gek met 3 banen inmiddels). Heb inhalen van de verloren tijd herken ik dan ook heel goed. De afgelopen 2 jaar kon ik door de Crohn niet tot nauwelijks werken. De 5uurtjes die ik per week maakte voelde als een 50urige werkweek. Nu werk ik tussen de 20 en 35uur per week en gaat dit super goed.
    Mijn lichaam heeft naar alle waarschijnlijkheid (ze kunnen het nooit voor 100% zekerheid zeggen) al 10 jaar de ontstekingen zelf opgelost. Klopt ongeveer ook wel want ben vanaf mijn 15e bezig geweest met uitzoeken wat er aan het hand was met mijn lijf. Het enige wat ze tot nu toe hebben kunnen zien is dat het zich altijd nestelt in de eerste 20cm van de dikke darm. Omdat daar veel littekenweefsel is.

    Maar meid, gun je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Je was echt mega ziek en het duurt gewoon iets langer voor je hersteld bent van de operatie. Ik gun je alle goeds toe! Liefs, carolien

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *