Ziekte van Crohn

Jij bent dik dus je kan geen ziekte van Crohn hebben

Sinds ik de ziekte van Crohn heb, krijg ik te maken met vooroordelen en zo nu en dan opmerkingen. Opmerkingen vanuit onbegrip of onwetendheid, maar juist die opmerkingen kunnen heel veel pijn doen en kwetsend zijn. Zo kreeg ik een aantal jaar geleden de opmerking “Jij bent dik dus je kan geen ziekte van Crohn hebben”.

Ziektziekte van crohn dik zijn

Ziekte van Crohn en dik zijn

Ik ben altijd aan de stevige kant geweest. Maar helaas door de verschillende langdurige prednison kuren, ben ik wat zwaarder geworden. Een punt waar ik mij best voor schaam en al een gevoelig onderwerp voor mij is. Maar toen ik dus van iemand te horen kreeg (die ik ook nog eens kende) dat ik geen ziekte van Crohn kan hebben omdat ik dik ben, heeft dat mij heel erg pijn gedaan. Zij was er van overtuigd dat alleen dunne mensen Crohn kunnen hebben.

Kwetsend

Ik vond die opmerking onwijs kwetsend. Hoezo kan ik geen Crohn hebben? Zeg je nou dat ik iets verzin? Zeg je nou dat mijn arts het verkeerd heeft? Puur vanwege mijn lichaamsbouw en gewicht? Ik snap dat niet iedereen meteen weet wat de ziekte van Crohn is en dat veel opmerkingen ook uit onwetendheid worden gezegd. Maar zeg niet dat ik geen ziekte van Crohn kan hebben. Ik ga niet voor de lol naar het ziekenhuis, voor mijn infusen en voor onderzoeken. Ik voel mij niet voor de lol soms doodziek. Ik word niet voor de lol geopereerd.

Frustratie

Je kan het wel merken, het geeft een hoop frustratie bij mij. Elke dag heb ik een strijd met mijn eigen lichaam. Een strijd waar ik niet voor gekozen heb. En naast die strijd krijg je ook nog te maken met nare opmerkingen waar je maar mee moet dealen. Het is een onzichtbare ziekte en negen van de tien keer zie ik er ook niet ziek uit. Alleen dat betekent niet dat ik niet ziek ben.

Topje van de ijsberg

De buitenwereld ziet natuurlijk alleen maar het topje van de ijsberg. Die ziet mij gewoon activiteiten ondernemen, die ziet mij gewoon een boodschap halen in de supermarkt. Of die ziet mij gewoon de hond uitlaten. Of op een terrasje zitten. Maar de buitenwereld ziet niet hoe vaak ik in het ziekenhuis ben. Ik werd laatst zelfs aangesproken door een gastvrouw want die dacht dat ik een medewerkster was. De buitenwereld ziet niet dat ik elke dag moe ben en dat ik mijn rust moet pakken. Die ziet niet dat ik dagelijks buikpijn heb. Die ziet niet hoe vaak ik naar de wc moet. Of die ziet ook niet dat ik ziek ben van de bijwerkingen van de medicijnen die ik krijg. Of dat ik weer geopereerd moet worden. De buitenwereld ziet mijn stoma niet.

Boodschap

Dus ik heb een boodschap aan de mevrouw die de kwetsende opmerking zei een paar jaar geleden. Ja ik ben dik en ja ik heb de ziekte van Crohn. Lees je eerst in voordat je wat zegt of hou gewoon wijs je mond dicht. Onthoud dat ik dagelijks vecht, tegen de ziekte zelf maar ook tegen de onbegrip wat er gratis bij komt kijken.

Heb jij wel eens zo’n kwetsende opmerking gehad?

2 Reacties

 • Petra

  Lisa, ik heb een tameljk ernstige vorm van Crohn en daardoor ook het zogenoemde korte darm syndroom en ik word alleen maar dikker en dikker door alle medicatie en met name door de Entocort.En dan vooral de maag/buikstreek. Ik ben nog nooit af gevallen door de Crohn en het is een enorme fabel dat dat altijd gebeurd.Ik ben 59 en kreeg de diagnose in 2017.Nooit 1 gram afgevallen ……..Ik gebruik zo veel medicatie,oraal en ook middels een 7 weeks infuus. Ik heb sinds een maand en nieuwe MDL arts,vers van de Uni…..deze wil nu gaan kijken of het anders kan .Mensen zonder enige vorm van kennis beweren dingen terwijl ze 0 verstand hebben.Ik ben inmiddels 100% afgekeurd omdat mijn lijf gewoon niet meer kan en dan zeggen mensen :” hoezo ? Ik zie helemaal niks aan je…..Dus laat ze kletsen…..ze weten niet beter….

  • Lisa

   Hoi Petra,
   Dank je wel voor je openheid in je bericht!
   Mensen kunnen zo hard zijn uit onwetendheid, ze weten inderdaad niet beter!
   Entocort is inderdaad ook zo’n medicijn waarvan je kan aankomen. Heel vervelend!
   Hopelijk kan je nieuwe mdl arts nog wat voor je betekenen, ik ga voor je duimen!
   Liefs, Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *