Ziekte van Crohn

Voeding en ziekte van crohn

Voeding en ziekte van Crohn lijkt een onderwerp wat steeds vaker aan bod komt. De laatste tijd krijg ik veel vragen of ik mijn voedingspatroon heb aangepast sinds mijn diagnose. Daardoor leek het mij een goed idee om er een artikel over te schrijven. Onthoud wel, iedereen is uniek en zo ook de ziekte. Wat voor de één goed werkt, hoeft voor de andere niet te werken.

ziekte van crohn voeding

Voeding en ziekte van Crohn

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar wat voor relatie voeding heeft met de ziekte van Crohn. Het CCUVN zegt het volgende: “Gezond eten en drinken is voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa extra belangrijk, zowel in een actieve als in een rustige fase van de ziekte. Volgens de laatste inzichten is er nog steeds geen dieet dat de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa geneest of een opvlamming voorkomt. Gezonde voeding is het huidige advies. Wellicht dat de inzichten op termijn veranderen.” Er gaan op internet verschillende diëten rond die beweren de ziekte van Crohn of CU te kunnen genezen. Mijn advies daarin is pas alsjeblieft hier mee op en overleg altijd met je behandelende arts als je toch overweegt om hier wat mee te doen. En onthoud ook heel goed dat de ziekte van Crohn of CU, tot nu toe, niet te genezen is. Het zijn chronische ziekten.

Voeding aanpassen

Op de vraag of ik mijn voeding heb aangepast na mijn diagnose kan ik die met ja antwoorden. Ik ben mij bewuster geworden van wat ik eet. Zo probeer ik zo gezond en variërend genoeg te eten. Ik ben bijvoorbeeld veel minder met pakjes en zakjes gaan koken. Hierdoor weet ik nu wat er bijvoorbeeld in mijn pastasaus gaat, zonder allerlei e-nummers en te veel aan zout en suiker. En je hoeft daar echt geen keukenprinses voor te zijn haha. Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is daarvoor echt een aanrader! Daar staan heel veel recepten in zonder urenlang in de keuken te staan of een super lange ingrediënten lijst.

Verder ben ik in de jaren er achter gekomen dat ik niet goed tegen varkensvlees kan. Mijn darmen kunnen dat maar moeilijk verteren. En zo gaan helaas ook niet alle soorten groenten goed. En voor de rest is het heel erg wisselend waar ik wel op reageer of niet. Zo gaat bijvoorbeeld de ene keer een schaaltje yoghurt wel goed en de volgende dag kan ik er heel erg heftig op reageren. Het ligt er ook aan hoe het met mijn darmen gaat. Als die vol ontstekingen zitten, zoals nu, reageer ik snel op voedsel. Ik krijg heel veel krampen en daarop volgend naar de wc. Ik kan dan het beste licht verteerbaar eten.

Tips

Wat mij heeft geholpen een tijdje is om een eet dagboek bij te houden. Hierdoor kreeg ik goed inzicht wat bij mij goed en slecht viel qua voeding. Soms wordt ook het FODMAP-dieet aangeraden om te volgen onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist. Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen op welke voedingsmiddelen je reageert. Verder wil ik nog zeggen kijk naar wat bij jou past en wat haalbaar is voor jou en je levensstijl. Doe waar jij je goed bij voelt, want dat is het belangrijkste.

Heb jij je voeding aangepast na de diagnose?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *