Dagelijks leven

Wat zit er in mijn handtas?

Jullie herkennen het vast wel, een vrouw met een grote handtas die er van alles uit tovert. Jep, zo iemand ben ik ook! Maar ik ben ook zeker voorbereid op ongelukjes in het openbaar wat komt door de ziekte van Crohn. En sinds ik een stoma heb zijn er nog meer spulletjes bijgekomen.

inhoud handtas

Handtas

Allereerst te beginnen over mijn handtas. Die moet toch wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet sowieso groot genoeg zijn om alles mee te kunnen nemen. En het liefst ook aparte vakken zodat het geen grote chaos wordt en ik niks meer kan vinden, ervaring leert haha. Wat ik ook fijn vind, is een tas die je kan sluiten met een rits. Niet iedereen hoeft te zien wat er allemaal in zit natuurlijk.

Noodpakket

Voor mijn operatie had ik al een hele noodpakket voor onderweg in mijn tas. Zo had ik standaard een schone onderbroek bij mij. Verder had ik ook altijd diarreeremmers mee die ik in een noodgeval kon gebruiken. En als ik dan toch in het openbaar naar de wc moest, zaten er ook spulletjes in mijn tas die ik kon gebruiken. Zoals wc-bril covers, een toiletseat cleaner, een luchtverfrisser en uiteraard mijn geliefde vochtige toiletpapier. Zo voelde ik mij tenminste voorbereid, ik hoefde niet op een vieze toilet te zitten, voelde ik voor mijzelf schoon en ik liet geen vieze geur achter. De meeste spullen, behalve de diarreeremmers en de wc-bril covers, zitten nog in mijn handtas.

Speciale toilettas

Nu heb ik een speciale toilettas aangeschaft om alle stomamateriaal in te doen voor onderweg. De toilettas heb ik trouwens bij de Action gekocht, ik vind het echt heel handig want alles past er makkelijk in. Maar zoals je op de foto kan zien heb ik standaard een aantal stoma zakjes bij mij. Ook flink wat gaasjes die ik nodig heb als ik een lekkage heb en ik dus een nieuwe stoma zak moet plakken. Het blauwe zakje is een speciaal afvalzakje die ik gebruik om mijn gebruikte stoma zak in weg te gooien en al het andere medische afval zoals de gebruikte gaasjes. Verder heb ik nog wegwerp handschoentjes bij mij als ik bijvoorbeeld mijn stomazak moet legen, een schaartje om de opening van de stoma zak op maat te knippen en uiteraard mijn vertrouwde luchtverfrisser.

Medische toiletpas

Verder heb ik ook standaard de medische toiletpas in mijn handtas zitten. Jullie hebben al kunnen lezen in dat artikel wat voor voordelen het kan hebben als je hoge nood hebt. Nu na mijn operatie lijkt het mij wel fijn om dat te kunnen laten zien als ik gebruik moet maken van een invalide toilet als ik bijvoorbeeld een lekkage heb. Ik heb dan een wastafel nodig voor wat kraanwater om de stoma zak af te kunnen halen en mijzelf schoon te kunnen maken. Dat heb je natuurlijk niet in een gewone openbare toilet, bij de wc direct een wastafel.

Wat hebben jullie allemaal in je handtas zitten?

4 Reacties

 • Priscilla

  Bekende spulletjes! Ik neem nu meestal de gok dat het wel goed gaat. Ik heb nu niet heel veel output meer via mijn fistel gelukkig. Toen ik mijn stoma nog had was ik wel altijd goed voorbereid. Wel netjes hoor dat je altijd de luchtverfrisser bij je hebt! Moet ik eigenlijk ook doen!

  • Lisa Kouwenberg

   Wat fijn dat de output niet meer zo veel is via de fistel!
   Ja wat betreft de luchtverfrisser is het misschien ook een stukje schaamte…maar ja aan de andere kant, thuis gebruik ik ook altijd luchtverfrisser want ik wil niet in de stank zitten. Bij de Action heb je de goedkope variant van V.I.Poo en die werkt fantastisch!

 • Diny visser

  Ik heb zins aug 2021 een stoma neem ook alles mee als ik op stap ga
  De eerste 3maanden veel lekkage’s gehad vond dat heel naar, nu heb ik nieuw matriaal waarbij de plak op de huid super vast zit alleen moeilijk eraf te halen maar ik voel mij nu wel prettiger.

  • Lisa

   Het geeft veel zekerheid om alles op zak te hebben als je op pad gaat. Je kan beter voorbereid zijn denk ik maar zo. Wat fijn dat het met het nieuwe materiaal beter gaat!
   Liefs, Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *