Tips

6 tips om in het nu te leven

Sinds ik volledig ben afgekeurd en daardoor thuiszit, heb ik vele onzekerheden over de toekomst gekregen. Lukt het mij om weer is te gaan werken? Word ik weer zo ziek dat niks meer lukt? Welk doel wil ik hebben in mijn leven? Allemaal vragen die zo nu en dan in mijn gedachten voorbij komen. En elke keer vind ik dat overweldigend. De conclusie voor mij is dan om in het nu te blijven. Maar hoe doe ik dat om in het nu te leven? Hierbij mijn tips om in het nu te leven.

tips in het nu leven

Tips om in het nu te leven

  1. Zit jij ook wel eens aan de toekomst te denken? Vliegen je de grote wilde toekomstplannen je soms ook om de oren in je gedachten? Dat ze zo groot aanvoelen, dat je eigenlijk niet durft te beginnen? Maak kleine tussendoelen. Doelen die wel haalbaar zijn én er voor zorgen dat je het grote einddoel wel kan halen. Door die kleine tussendoelen kan je meteen beginnen in plaats van uitstellen.
  2. Als ik weer is in een piekerbui zit over de toekomst, denk ik aan het advies van mijn maatschappelijke werkster. In dit artikel vertel ik wat dat advies inhield. Conclusie: Leef gewoon.
  3. Soms heb je gebeurtenissen die je even wankel kunnen maken en je weer onzeker over de toekomst kan laten voelen. Zoals dat ik laatst 30 jaar werd. Dat was voor mij een trigger om weer heel erg na te denken over de toekomst. Daardoor was ik heel erg in mijn hoofd bezig en dat zorgde weer voor frustraties. Wat ik dan doe? Ik ga na wat de oorzaak is waarom ik in mijn hoofd zit. En wat kan ik daar op dat moment aan doen? Ik kon nu niks veranderen aan mijn leeftijd. Maar ik ging bedenken of mijn leven nu waardeloos is nu ik 30 ben. Het antwoord: nee, mijn leven is absoluut niet waardeloos en eindigt ook niet bij de 30.
  4. Leef niet te veel vooruit, dat is wel wat ik geleerd heb sinds ik ziek ben. Je hebt geen invloed op de toekomst, je kan het ook niet voorspellen. Het kan zomaar ineens allemaal veranderen. Ik probeer dus meer met het nu bezig te zijn. Wat kan ik nu? Wat maakt mij nu gelukkig? En dat ga ik dan ook doen.
  5. Natuurlijk mag je nog wel over de toekomst nadenken, dat is helemaal niet erg. Zo blijf je ook aan doelen werken. Maar verlies je zelf er niet in. Want het kan soms zo overweldigend aanvoelen allemaal en dat kan weer ontmoedigend werken. Dat wil je dus niet hebben.
  6. En mijn laatste tip om in het nu te leven: Pak een notitieboekje en tover dat om naar je braindump boekje. Hier kan je alles in opschrijven wat op dat moment door je hoofd gaat. Door het op te schrijven, kan je het letterlijk loslaten. Zo schrijf ik tegenwoordig alles op, maar dan ook echt alles. Tot dingen wat ik nog moet doen of regelen, tot aan mijn piekerbuien.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *