Lieve Lisa

Hoe ga je om met angsten voor de toekomst?

De rubriek Lieve Lisa is in het leven gekomen omdat ik regelmatig berichten met vragen krijg van lotgenoten. En het leek mij erg mooi als ik die vragen hier kon delen met mijn advies en antwoorden. Want zo kan ik nog meer mensen er mee helpen. Het is tijd voor de zesde editie van Lieve Lisa met dit keer een vraag over hoe je omgaat met angsten voor de toekomst.

angsten voor toekomst

Angsten voor de toekomst

Lieve Lisa,

Ik zag van de week je stories op Instagram. En ik herkende het heel erg goed de struggles rondom de toekomst. Door het ziek zijn, zijn de toekomstplannen voor mij ook gewijzigd. Alles is nog zo onzeker. Hoe ga jij om met angsten voor de toekomst?

Liefs, Anna

Hoi Anna, wat kan het moeilijk zijn hea, die onzekerheid over de toekomst. Hoe zal het zijn? Kan ik ooit nog werken? Zo ja, wat voor werk kan ik doen? Hoe zal het verloop van de ziekte gaan? Kan ik door het ziek zijn ooit nog grote doelen maken? Allemaal vragen die soms zo door mijn hoofd razen. En de laatste tijd denk ik ook steeds vaker na over de vraag of ik ooit nog een kind kan krijgen. Daar schreef ik vorige week ook al over.

Ik merk ook dat zulke vragen en toch ook wel angsten over de toekomst de ene keer meer aanwezig zijn dan de andere keer. Als ik mij iets minder goed in mijn vel zit, speelt dit ook veel meer op. Zo heb ik wel is eerder hier hulp voor gevraagd bij de maatschappelijke werkster. Dat was na de helse opvlamming in 2018. Ik was erg bang dat ik weer zó ziek zou worden als toen. Dat weerhield mij er echt van om weer mijn leven een beetje op te bouwen. Want als ik nu ga opbouwen en ik word weer zo ziek, dan moet ik weer alles opgeven. Dat was mijn gedachte toen.

De maatschappelijke werkster zei toen tegen mij: “Lisa, het is een feit dat je ooit weer een flinke opvlamming gaat krijgen. Maar je leeft nu. Maak er wat moois van. Ga iets doen wat je graag wilt doen, bijvoorbeeld op schilderles. Maak weer vrienden, begeef je onder de mensen. Leef gewoon, want dat geeft kracht om te vechten als je weer zo ziek gaat zijn.

En dat was denk ik wel het belangrijkste advies wat ik ooit heb gekregen. Leef, nu het kan. Doe dingen wat jou gelukkig maken. En de angsten om weer is zo ziek te worden zijn een zorg voor later als je daadwerkelijk weer ziek begint te worden.

Elke keer als ik dus weer angsten heb voor de toekomst, denk ik aan dat advies. En elke keer denk ik weer, wat een verdomd goed advies haha. Hopelijk kan het jou ook helpen!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *