Tips,  Ziekte van Crohn

Wat heb ik geleerd door de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn heeft mijn leven veranderd. Sinds de diagnose ben ik als persoon zijnde veranderd. En niet alleen in negatieve zin. Ik heb ook dingen geleerd door de ziekte van Crohn. Natuurlijk beperkt het mij wel in het dagelijkse leven en juist op de slechte dagen. Dan baal ik natuurlijk ook wel flink dat ik ziek ben. Maar ik heb ook veel over mijzelf geleerd. Dingen die ik ben gaan inzien dankzij het chronisch ziek zijn. Benieuwd? Lees gauw verder.

geleerd door de ziekte van Crohn

Ik ben sterker dan ik dacht

Het is misschien raar om dit over mijzelf te zeggen, maar ik ben sterker dan ik ooit had bedacht. Komt het misschien door het oerinstinct van de mens om te overleven? Geen idee eerlijk gezegd, maar het verbaast mij soms wel eens hoe ik met alles om ga. Tegenslag na tegenslag en toch door blijven vechten om maar wat beter te worden. Dat betekent trouwens niet dat ik ook op dagen het echt even niet meer zie zitten. Maar ik vind persoonlijk door die emoties toe te laten, dat het mij sterker maakt. Ik accepteer de frustraties, verdriet en wanhoop zo nu en dan en daarna geef ik het een plekje. Om weer te focussen op een betere toekomst.

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

Één ding is mij heel duidelijk geworden, voor jezelf kiezen is absoluut niet egoïstisch. Het is juist heel erg belangrijk, juist om je eigen grenzen te bewaken. Vroeger was ik iemand die maar moeilijk “nee” kon zeggen tegen anderen. En als ik het dan durfde te zeggen, volgde er een hele uitleg waarom ik nee zei. Maar door de ziekte van Crohn, of het chronische ziek zijn, heb ik geleerd om voor mijzelf te kiezen op bepaalde momenten. Ik heb mijzelf er alleen maar mee als ik over mijn grenzen ga. Voor jezelf kiezen kan al in kleine dingen zitten, zoals rustig even zitten en genieten van een kopje thee, je lievelingsserie kijken, je rust pakken en soms is dat gewoon even lekker op bed liggen. Maar ook activiteiten ondernemen waar je energie van krijgt of gewoon doen waar je zin in hebt.

Denken in mogelijkheden

Wat ik ook heb gemerkt is dat ik meer ben gaan denken in mogelijkheden. In het begin keek ik vooral naar de negatieve kant van het ziek zijn, naar wat ik niet meer kon en wat niet meer ging. Dit zorgde er voor dat ik somber werd en in een neerwaartse spiraal kwam. Op een gegeven moment ging de knop om en heb ik mijzelf een schop onder de kont gegeven. Dit moet anders. En dat begon bij het accepteren van de ziekte van Crohn. Het hoort bij mij en het is een onderdeel van mijn leven. Maar dat betekent niet dat het mijn leven hoeft te beheersen. Door dat te beseffen heb ik geleerd om te kijken naar wat ik wél kan en wat nog wél gaat.

Dankbaarder geworden

Ik ben anders gaan kijken naar dingen in het leven. Als je gezond bent, is alles zo vanzelfsprekend. Fris en fruitig opstaan, klaar maken voor de werkdag, lekker even werken, na de werkdag het huishouden nog een beetje bijwerken en ondertussen het avond eten klaar maken. In de avond nog even lekker sporten of afspreken met vrienden om gezellig bij te kletsen. Zo zag het leven er voor mij uit voordat ik ziek werd, ik was een bezige bij. Maar alles was wel vanzelfsprekend, het kon gewoon zonder problemen. En nu besef ik dat het niet zo vanzelfsprekend was. Ik ben nu dankbaar als ik met vrienden kan afspreken om even gezellig te kletsen. Of dat ik even lekker kan lopen met Luna. Of dat ik gewoon een goede dag heb, daar kan ik ook heel erg dankbaar voor zijn.

Geniet en leef

Dit is misschien wel het belangrijkste wat ik heb geleerd door de ziekte van Crohn, leef en geniet vooral. En geniet dan ook vooral van de kleine dingen. Doe de dingen wat jou vrolijk maakt, plan desnoods elke dag zo’n moment in. Ik kan bijvoorbeeld echt genieten van de natuur. Als ik dan een goede dag heb, zorg ik er voor dat ik naar buiten ga. Maar ook tijd samen met Rob doorbrengen staat hoog op mijn lijstje. Een weekendje weg is echt een topper dan. Maar ook gewoon gezellig samen een film kijken op de bank. Je leeft tenslotte maar één keer en haal er dan ook alles uit wat je er uit kan halen. Maak je niet druk om wat andere mensen denken of vinden van je of je situatie. Laat het los en leef je leven zoals jij dat wilt (en wat mogelijk is).

Wat heb jij geleerd door de ziekte van Crohn? Misschien wel door een andere chronische ziekte. Laat het weten door middel van een reactie hieronder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *