Tips

5x tips om even lekker te ontspannen

Tijd voor jezelf is zo belangrijk, zowel voor gezonde mensen als mensen met een chronische ziekte. Iedereen heeft het maar druk en vergeet dan soms ook echt om even goed te ontspannen. Even los te komen van het drukke dagelijkse leven. Even niks moeten. Ik heb dan ook echt moeten leren om geregeld even te ontspannen en even tijd voor mijzelf te nemen. Hierbij vijf tips die mij helpen om te ontspannen, lees gauw verder.

tips ontspannen

Tips om te ontspannen: ontspanningsoefeningen

Vorig jaar heb ik een tijdje hypnotherapie gehad. In eerste instantie om te kijken of ik de buikklachten kon verminderen. Maar daarna vooral om te leren ontspannen. Helaas heeft het niet geholpen voor de darmkrampen, maar ik heb er wel echt profijt van gehad voor ontspanningsoefeningen. Zo heb ik een geluidsfragment op mijn mobiel die ik elke avond voor het slapen gaan kan afspelen. Eerst even focussen op de ademhaling en daarna elke spier één voor één aanspannen, om vervolgens alles los te laten en volledig te ontspannen. Zo kan ik daarna helemaal zen in slaap vallen. Op internet zijn er ook verschillende ontspanningsoefeningen te vinden, zo is er altijd wel eentje die bij jou past.

Een hobby

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij ontspannen, maar mij helpt het wel. Ik hou van creatief bezig zijn, zoals werken aan een diamond painting of een leuk kaartje maken met handletteren. Soms pak ik ook grote projecten op en maak ik een schilderij. Ik merk als ik creatief bezig ben, dat mijn focus dan ook 100% daar bij ligt. Mijn gedachten op nul en niet meer hoeven na te denken over de dagelijkse gebeurtenissen. Ondanks dat ik toch ergens mee bezig ben, kan ik mij wel ontspannen.

Me-time

Lekker op een avond de kaarsjes aan steken, rustige achtergrond muziek aan zetten. Een hapje en drankje er bij. En uiteraard een gezichtsmasker. Puur genieten vind ik dat. Mijzelf even heerlijk vertroetelen en ook nog is goed voor mijzelf zorgen, win-win situatie. Ik vind eigenlijk wel dat ik dit te weinig doe, misschien komt dat ook wel dat ik in de avonden nu heel erg moe ben en dan alleen maar naar bed wil. Dus ik denk dat ik het maar gauw op een zondagmiddag ga plannen. Überhaupt wel een goed idee om dit gewoon te gaan plannen, het in de agenda te zetten. Waarom niet toch? Alle andere afspraken zet ik ook in de agenda, dus dan kan een date met mijzelf er ook wel in staan. Een nieuwe doel!

Een goed boek, muziek of film

Ik kan ook echt helemaal ontspannen met een goed boek. Soms heb je gewoon van die boeken die je het liefst in een ruk uitleest. Die je gewoon niet weg kan leggen. Ik kan mij dan helemaal wegcijferen van de omgeving en helemaal opgaan in het boek. Lekker in de tuin met goed weer (meteen ook wat vitamine D er bij krijgen) of gewoon heerlijk op de bank. Maar als de concentratie vermogen laag is bij mij, vind ik het ook heerlijk om muziek te luisteren. Of ik ga een film kijken, en dan maakt het niet uit wat voor één. Net waar ik zin in heb. Ik ben dan ook erg blij met de uitvindingen zoals Netflix en Spotify haha.

In de natuur zijn

En als laatste vind ik het erg fijn om in de natuur te zijn. En het liefst iets met water. Ik kan helemaal tot rust komen op het strand bijvoorbeeld. En dan hoeft het niet eens een strandwandeling te zijn. Gewoon op een kleedje zitten en naar de zee kijken of naar de zonsondergang, daar maak je mij ook blij mee. En op mijn goede dagen, loop ik het liefst samen met Luna en Rob in een bos waar de hond lekker los kan. De natuur heeft zoveel te bieden in elk seizoen. Daar raak ik nooit op uitgekeken. Ik neem dan ook vaak de fotocamera mee om al dat moois vast te leggen. Maar ook simpel genieten op een bankje in een park en de vogeltjes horen fluiten. Ja er zijn veel momenten die ik kan bedenken waar ik echt van kan ontspannen als ik in de natuur ben.

Dat waren mijn tips om te ontspannen. Wat doe jij altijd om te ontspannen? En doe je dat vaak genoeg of moet je er echt aan denken en het bijvoorbeeld inplannen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *