Mentale gezondheid,  Tips

Hulp vragen blijft verrekte lastig, 3 tips wat jou kan helpen

Ik blijf het super lastig vinden, hulp vragen als ik het nodig heb. Het liefst doe ik alles zelf, maar dat is gewoon nu niet meer mogelijk. Ik ben te ziek om alles zelf te doen. Elke dag heb ik dan ook hulp nodig momenteel. Maar wat helpt mij zodat ik toch wel hulp vraag aan de mensen in mijn omgeving?

hulp vragen

Accepteren dat hulp nodig is

Acceptatie, daar begint het allemaal mee. Het heeft mij geholpen om momenteel te accepteren dat ik nou eenmaal hulp nodig heb. Ik pest mijzelf er anders alleen maar mee als ik die strijd met mijzelf blijf voeren. Ik heb gelukkig lieve mensen om mij heen die het geen probleem vinden om mij te helpen waar het nodig is. Zo wordt elke dag Luna voor mij uitgelaten door mijn moeder of schoonmoeder. Een keer in de week komt mijn lieve zus om mij in huis te helpen en afleiding te geven. En in het weekend doet Rob het huishouden en kookt hij lekker voor mij. Doordeweeks probeer ik zelf nog wel is te koken, maar als ik al afspraken heb staan, dan maakt mijn moeder het lekker klaar voor ons.

Niet schuldig voelen

In het begin voelde ik mij heel erg schuldig dat ik elke dag hulp nodig heb. Zelfs een beetje bezwaard. Dat iedereen hun eigen afspraken gingen verzetten om mij te kunnen helpen, omdat ik dat keihard nodig had. Dat mijn moeder elke dag heen en weer rijd om hier te kunnen zijn de hele dag. Dat Rob naast zijn fulltime baan ook nog het hele huishouden draaiende houdt. Dat iedereen wanneer het nodig is chauffeur moet zijn voor mij omdat ik gewoon niet de concentratie heb om auto te rijden. Door dit bespreekbaar te maken over wat het met mij doet, maar ook voor de mensen die mij helpen, ben ik mij minder schuldig gaan voelen. Ze doen het uit liefde voor mij en houden voor ogen dat dit tijdelijk is (ook al lijkt het soms oneindig).

Een vaste schema

Wat mij ook heel erg heeft geholpen, is dat we een vast schema hebben gemaakt. Door zo’n schema hoef ik minder om hulp te vragen. Want voor zowel mij, als voor de mensen die mij helpen, is het duidelijk wat er moet gebeuren en waar ik hulp bij nodig heb. We weten waar we aan toe zijn en hoef ik alleen bij spontane dingen hulp te vragen. Dus als jij het ook lastig vindt om hulp te vragen, overleg met je omgeving of je ook een schema kan maken wanneer wie komt helpen. Dan hoef je niet elke keer opnieuw te vragen om hulp voor de vaste dingen.

Vindt jij het ook lastig om hulp te vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *