Ziekte van Crohn

Een jaar met vele gezichten

Vorig jaar rond deze tijd werd ik opgenomen. Ik ben echt nog nooit zo ziek geweest als toen. Ruim 40 graden koorts een week lang. In een korte tijd veel afgevallen want eten en drinken ging niet meer. De artsen, maar ook ik, waren echt heel erg geschrokken. Zo heftig was de ziekte van Crohn nog nooit geweest bij mij. Een jaar met vele gezichten, zo kan ik het wel omschrijven.

ziekte van crohn vele gezichten

Een jaar met vele gezichten

Zoals je op de foto hierboven kan zien, had ik een jaar met vele gezichten. Letterlijk… Op de eerste foto net ontslagen uit het ziekenhuis na 15 dagen. Vermagerd, ingevallen ogen en net aan de energie om even te lachen voor de foto. Nog totaal niet beter, maar ik was niet meer zo ernstig ziek toen ik werd opgenomen. De tweede foto is gemaakt vlak na mijn operatie in december. Volop aan de prednison, volle maan gezicht, onzeker over mijn uiterlijk en bovenal nog flink aan het herstellen van de toch wel heftige operatie. En de derde foto is paar dagen geleden gemaakt. Geen prednison meer, ik kan weer oprecht lachen en de twinkel in mijn ogen is weer terug.

Confronterend

Als ik zo de foto’s naast elkaar zet, vind ik dat eigenlijk echt heel erg confronterend. Het bewijs hoe ernstig ziek ik was. En dan zie je nog niets eens mijn darmen. Natuurlijk had ik het besef vorig jaar dat het wel echt serieus was. Dat ik echt wel ernstig ziek was. Dat de Crohn echt gigantisch grillig was. Dat de dokters de Crohn hebben benoemd tot zeer complex. Toch bleef er een stukje ontkenning bij mij. Maar die foto’s laten het goed zien, iets te goed misschien wel.

Alles een plekje geven

Nu is het tijd om alles een plekje te gaan geven. Het vertrouwen in mijn lichaam weer gaan opbouwen. Misschien ook wel een stukje rouwverwerking. Ik heb veel moeten opgeven door het ziek zijn vorig jaar. Het wereldje is kleiner geworden. Maar ook als het weer even tegen zit, ben ik meteen angstig. Angstig op weer zo’n extreme terugval. En op zulke momenten heb ik echt een hekel aan de Crohn, aan het ziek zijn. Het lichamelijke herstel heb ik nu grotendeels wel gehad, nu nog het emotionele herstel.

Emotionele herstel

Wellicht heb je het al gelezen, maar ik krijg nu hulp van de maatschappelijke werker in het ziekenhuis. Al bijna drie maanden heb ik gesprekken met haar. In het begin vond ik het echt wel moeilijk. Het leek wel of ik alle oude wonden weer open moest maken. Ik leek verder weg te zakken in het drijfzand. En ik kon niet meer een tak pakken om mij aan vast te houden. Ik verdronk in allerlei emoties. Kwaad, angst, onzeker, wanhoop en verdriet. Het raasde allemaal door mijn lichaam en hoofd. Maar nu begin ik weer langzaam het licht een beetje te zien. Ik kan weer oprecht genieten van gebeurtenissen. Ik kan weer oprecht hopen op een betere toekomst. Ik kan weer oprecht lachen. Ik ben er nog lang niet, dat weet ik, maar ik ben zeer dankbaar voor de stapjes die ik heb gemaakt.

5 Reacties

 • Yaëlle

  Wat heb je al een goede stappen gemaakt! Goed dat je hulp hebt gezocht, het is niet niks wat je allemaal hebt meegemaakt. Confronterend is dat om jezelf op je ziekst te zien hè. Ik weet dat het echt een dooddoener kan zijn, maar ik ga het toch zeggen: Je ziet er echt goed uit nu! Ik hoop dat het allemaal alleen nog maar bergopwaarts gaat vanaf nu!

  • Lisa Kouwenberg

   Ja het is echt super confronterend. Je kijkt wel elke dag in de spiegel, maar pas met een foto zie je het echt goed, en zeker als je het naast elkaar legt.
   Dank je wel, ben ook wel steeds meer happy met mijn uiterlijk nu!

 • Priscilla

  Het is zo herkenbaar wat je schrijft. Heftig om die foto’s zo naast elkaar te zien. Ik kan soms ook zo schrikken van mijn eigen spiegelbeeld. Gelukkig gaat het nu weer wat beter met je. Hoop echt voor je dat de Crohn je nu voorlopig met rust laat. En wat fijn dat je gaat hebt bij de gesprekken met maatschappelijk werk.

  • Lisa Kouwenberg

   Ja het is echt super heftig, ineens is dan het besef er ofzo.
   Ik hoop voor jou ook heel erg hard dat de Crohn weer iets liever voor je is!

 • gemma

  de foto’s zijn zeker confronterend maar gelukkig is dit verleden tijd, van buiten ziet je gezicht er weer prachtig uit, nu nog tussen de oren alle vervelende restjes wegwerken. Hoera voor een mooie toekomst.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *