Lieve Lisa

Help! Ik voel mij nutteloos sinds ik ziek thuis zit

De rubriek Lieve Lisa is in het leven gekomen omdat ik regelmatig berichten met vragen krijg van lotgenoten. En het leek mij erg mooi als ik die vragen hier kon delen met mijn advies en antwoorden. Want zo kan ik nog meer mensen er mee helpen. Het is tijd voor de vierde editie van Lieve Lisa met dit keer een vraag over je nutteloos voelen sinds je ziek thuis zit.

ziek thuis nutteloos

Ik voel mij nutteloos sinds ik ziek thuis zit

Lieve Lisa,

Sinds ik chronisch ziek ben en daardoor niet kan werken voel ik mij vaak nutteloos. Alsof je niet meer echt mee telt. Heb of had jij dit gevoel ook? Zo ja, wat heb je hiertegen gedaan?

Groetjes,

S.

Hoi S, dank je wel voor je vraag. Ik denk dat vele zich herkennen in jou vraag. Een lastig iets wat er bij komt kijken als je chronisch ziek bent. Ik zit nu al ruim drie jaar ziek thuis, werken lukt echt niet. Daarom ben ik ook voor nu volledig afgekeurd. Ik herken het gevoel van nutteloos zijn heel erg goed in ieder geval.

De dagen duren lang. Elke dag alleen thuis zitten, geen doel meer hebben om je dag door te komen. Zo voelde het voor mij. Ik had het gevoel dat mijn leven stil stond en dat van anderen ging maar gewoon door. Alsof ik niet meer bij de maatschappij hoorde. Door simpele dingen werd ik daar mee geconfronteerd. Als Rob aan mij vroeg bij het avondeten hoe mijn dag was, als vriendinnen niet konden afspreken omdat hun moesten werken of gewoon de simpele vraag wat voor werk ik doe.

Uiteindelijk ben ik gaan bedenken wat ik graag wil doen op een dag. Waar word ik gelukkig van en wat heb ik nodig om een dag door te komen? Ik ben dus op zoek gegaan naar bezigheden. Dat kan een hobby zijn, een cursus volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. Of je investeert meer in je sociale leven. Het is maar net waar jou behoefte ligt.

Ik ben zelf eerst op zoek gegaan naar een nieuwe hobby. Dat werd schilderen. En omdat ik graag daar meer over wou leren, ben ik op schilderlessen gegaan. Zo had ik ook meteen een wekelijks uitje en kreeg ik nieuwe sociale contacten. Uiteindelijk heb ik zelfs de stap genomen om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Crohn & Colitis NL. Door deze activiteiten te gaan doen, voelde ik mij weer nuttig en had ik het gevoel dat ik weer mee deed met de maatschappij.

Tips die mij hebben geholpen:

  • Onthoud dat je niet voor niets thuis zit, je hebt er zelf niet voor gekozen (meestal) dat je niet meer kan werken. Wees niet te streng voor jezelf
  • Bedenk waar jij gelukkig van wordt, wat heb jij nodig en waar heb je behoefte aan?
  • Denk ook na over de vraag wat jij nodig hebt om je weer nuttig te voelen
  • Zoek naar een nieuwe dagbesteding. Is dat een hobby of misschien wel vrijwilligerswerk?
  • Maar het belangrijkste is dat het niet nodig is om je nutteloos te voelen. Ziek zijn op zich is al een fulltime baan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *