Tips

Chronisch ziek en toch je huis voor kerst versieren

Je huis kerstproof maken is meestal een flinke klus, zelfs voor gezonde mensen natuurlijk. Kerstboom kopen als je een echte wilt of de kerstboom in elkaar zetten als je een kunstboom hebt. Ruimte maken in je woonkamer. Al de kerstversieringen van zolder halen. Ik ben al moe als ik er aan het leukste kan beginnen, namelijk mijn huis versieren. Hoe doe ik dat? Chronisch ziek zijn en toch mijn huis voor kerst versieren? Ik deel mijn tips hoe ik het doe.

chronisch ziek kerst

Chronisch ziek en je huis voor kerst versieren

Ik beschreef het net al, er komt altijd veel bij kijken om het huis voor kerst te versieren. Ik vind het zelf altijd wel echt een grote klus, ook al geniet ik er wel van. Je kon in dit artikel al lezen dat mijn huis al helemaal in de kerst sfeer is en dat de boom inmiddels al staat te schitteren in de woonkamer. Met de juiste voorbereidingen en planning, lukt het mij om het voor kerst te versieren ondanks dat ik chronisch ziek ben en na het versieren toch wel vermoeider ben.

Kom al in de kerst sfeer

Als de dagen donker en korter worden, beginnen die kerstkriebels bij mij al een beetje te komen. Vooral die gezelligheid van de lichtjes, daar kan ik dan al echt zin in hebben. Zo had ik stiekem al begin november wat kerstverlichting opgehangen in het kozijn van de achterdeur. Maar als het dan echt tijd is om de kerstboom op te zetten, zet ik die dag al lekker kerstmuziek op. Het liefst het album van Michael Bublé, toch wel mijn favoriet. Zo kan ik flink meezingend al de kerstspullen verzamelen en een begin maken met de boom.

Tijd voor een nieuwe traditie

Soms kan het handig zijn om een nieuwe traditie te bedenken. Vanuit huis had ik sowieso al de traditie om gezamenlijk de kerstboom op te zetten. Sinds ik samenwoon met Rob, deed ik het vaak alleen. Dat vond ik helemaal niet erg hoor, dan ging ik lekker doordeweeks aan de slag als Rob op zijn werk was. Maar dat betekent niet dat hij niet helpt. Want hij helpt wel altijd om alle spullen van zolder af te halen en uiteindelijk ook weer dingen naar zolder te brengen. Dat scheelt mij weer flink een aantal keren de trap op te lopen. Dus vraag hulp, want vele handen maken licht werk. En wie weet ontstaat er een nieuwe traditie.

Misschien vind je dit artikel met tips tegen kerststress ook leuk

Etappes en pauzes

En dan is het zover, alle spullen staan beneden. De woonkamer is een chaos. Tijd om de boel dan echt te gaan versieren. Muziekje aan, hulp gevraagd en ik kan aan de slag. Als ik bezig ben met de kerstboom in elkaar zetten, doe ik het wel in etappes. Ik heb een aardig grote boom en lichamelijk kost het wel energie om telkens zo gebukt te staan om alles te fatsoeneren. Dus ik neem tussendoor gewoon pauzes en werk ik in etappes. Zit er weer een rij takken in? Dan ga ik eventjes zitten om een slokje drinken te nemen bijvoorbeeld. Als de boom in elkaar is gezet en de lampjes er in hangen, dan neem ik echt een goede pauze voordat ik begin met het versieren. En met het versieren van de boom gaat het eigenlijk hetzelfde als met het opzetten van de boom. Ohh en wees niet te streng voor jezelf. Toen ik in 2018 mijn huis voor kerst versierden, heb ik zelfs meerdere dagen over de boom gedaan. En dat is helemaal niet erg.

Genieten

En de laatste tip, blijf vooral lekker genieten. Het moet tenslotte ook leuk blijven allemaal. Maak bijvoorbeeld tussendoor een warme chocolademelk met lekker veel slagroom. Tijdens het drinken daarvan kan je al goed genieten van het kerstsfeertje. En als je dan helemaal klaar ben en je huis voor kerst is versierd, geniet dan moe maar voldaan van al je prachtige werk. Wees trots op jezelf.

Heb jij nog leuke tradities met je huis voor kerst versieren?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *