Lieve Lisa

Hoe kan je voor jezelf zorgen en toch ook genieten van de feestmaand?

De rubriek Lieve Lisa is in het leven gekomen omdat ik regelmatig berichten met vragen krijg van lotgenoten. En het leek mij erg mooi als ik die vragen hier kon delen met mijn advies en antwoorden. Want zo kan ik nog meer mensen er mee helpen. Het is tijd voor de derde editie van Lieve Lisa met dit keer een vraag over hoe je voor jezelf kan zorgen en toch genieten van de drukke feestmaand.

voor jezelf zorgen feestmaand

Hoe kan je nog voor jezelf zorgen en toch ook genieten van de drukke feestmaand?

Lieve Lisa,

Ik heb een vraag voor jou voor deze drukke feestmaand. Hoe kan je nog voor jezelf zorgen en toch ook genieten van de feestdagen? Ik vind dit toch soms wel lastig en ik ben benieuwd hoe jij dat doet.

Groetjes, Steijn

Hoi Steijn, wat een leuke en een goede vraag. Het is natuurlijk ook een lastig iets om die twee te combineren met elkaar af en toe. Ik wil eigenlijk altijd zoveel mogelijk doen in de decembermaand, van alles genieten en zoveel kerstshows bezoeken als ik maar kan. Alleen mijn lichaam denkt daar toch vaak anders over haha.

Mijn allereerste tip voor jou is dat een planning je kan helpen. Een planning helpt mij namelijk om goed inzicht te krijgen, maar ook dat ik ruimte heb voor leuke dingen en voor ontspanningsmomenten. In zo’n planning neem ik dan ook echt alles mee. Denk bijvoorbeeld aan wanneer de kerstboom opzetten, cadeautjes kopen, kaarten schrijven. En begin op tijd met dit soort taakjes. Ik heb dit al is eerder geschreven in een artikel over kerststress.

Wat mij ook heel erg helpt om goed voor mijzelf te zorgen, is juist ook in deze drukke feestmaand kruisdagen in mijn agenda te plannen. Een dag voor mijzelf. En misschien denk je wel nu: “maar zo’n kruisdag is echt zonde om te doen in december”, maar ik heb deze oplaadmomenten wel echt heel erg nodig. Anders ga ik continu over mijn grenzen heen. En zo’n kruisdag geef ik natuurlijk wel een kerst tintje. Lekker kerstmuziek luisteren of een kerstfilm kijken op Netflix. Comfy huispak aan (en misschien wel een foute kersttrui), warme sokken aan, kopje thee in mijn favoriete kerstmok en de kruisdag in mijn agenda is kerstproof. En hier kan ik dus ook echt ultiem van genieten, maar ondertussen ook opladen. Win win situatie.

Tips die mij helpen:

  • Plannen, plannen, plannen. Alle activiteiten maar juist ook rustmomenten
  • Maak van je rustmomenten ook iets gezellig. Kijk bijvoorbeeld een kerstfilm of luister naar een kerstmuziek
  • Werk vooruit en begin op tijd. Dit zorgt voor minder stress op het laatste moment
  • Probeer jezelf ook in deze drukke maand op nummer 1 te zetten en blijf goed voor jezelf zorgen. Je mag echt nee zeggen tegen een activiteit als je er geen zin in hebt of er geen energie voor hebt
  • Bedenk wat jou vrolijk maakt in de decembermaand en ga vooral dat doen, het is tenslotte ook gewoon een feestmaand voor jou

Liefs, Lisa

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *