Lieve Lisa

Ik heb last van een schuldgevoel als ik voor mijzelf kies

De rubriek Lieve Lisa is in het leven gekomen omdat ik regelmatig berichten met vragen krijg van lotgenoten. En het leek mij erg mooi als ik die vragen hier kon delen met mijn advies en antwoorden. Want zo kan ik nog meer mensen er mee helpen. Het is tijd voor de tweede editie van Lieve Lisa met dit keer een vraag over schuldgevoel hebben als ik voor mijzelf kies.

schuldgevoel als ik voor mijzelf kies

Help, ik heb last van een schuldgevoel als ik voor mijzelf kies

Lieve Lisa,

Wanneer ik mezelf op de eerste plaats zet krijg ik vaak een schuldgevoel, alsof het niet kan of mag op de ene of andere manier. Herken jij deze situatie en hoe zou jij hiermee omgaan?
Liefs Tara

Hoi Tara, ik had dit vroeger ook heel erg. Ik kon toen ook echt niet lief voor mijzelf zijn en mijzelf op de eerste plaats zetten. Eigenlijk belandde ik altijd op de laatste plaats, iedereen ging voor bij mij. Tot ik in 2018 zo ziek werd. Toen had ik geen keuze en moest ik noodgedwongen mijzelf op nummer één zetten. Ik raad je natuurlijk niet aan om eerst doodziek te worden voordat jezelf op de eerste plaats kan zetten.

Ik heb al is eerder een blog geschreven met 20 tips om jezelf op nummer 1 te zetten. Ik zou kijken welke tip bij jou het meest dichtbij staat of die jou het meeste aanspreekt. En daar dan mee te beginnen. Begin met kleine stapjes, die kan je namelijk het makkelijkst volhouden. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met het noteren van de kleine dingen waar ik kon van genieten. Ik kocht een leuk notitieboekje en ik schreef elke dag dingen op waar ik die dag vrolijk van werd. Waar ik die dag van had genoten. En waar ik die dag dankbaar voor was.

En misschien denk je wel nu van Lisa wat praat jij nou toch raar haha. Hoe kan zoiets kleins mijn schuldgevoel weg krijgen? Nou het werkt zo, als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren of zorgen dat je geen schuldgevoel meer krijgt, moet je wennen aan de nieuwe situatie. En dat kan het beste in kleine stapjes. Want meerdere kleine stapjes wordt uiteindelijk ook een grote stap.

Maar kijk ook naar waar het schuldgevoel vandaan komt. Waarom voel jij je schuldig als je voor jezelf kiest? Ik zal proberen ook naar dat antwoord te zoeken. Want wie weet kan dat antwoord jou ook verder helpen om je minder schuldig te voelen.

Tips die mij hebben geholpen

Tips die mij hebben geholpen om het schuldgevoel weg te krijgen en om van lief voor mijzelf te zijn een nieuwe gewoonte te maken:
– Elke week minimaal één kruisdag plannen in je agenda. Een dag helemaal voor jezelf.
– Blijf jezelf op nummer 1 zetten, nieuwe gewoontes kosten tijd maar is het wel waard
– Doe waar jij happy van wordt
– Noteer dagelijks jou genieten van de kleine dingen, dit helpt voor je mindset
– Hou zo nu en dan lekker een selfcare dag
– En als laatste, blijf voelen waar jij behoefte aan hebt

Liefs, Lisa

2 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *