Ziekte van Crohn

Kerstdiner overleven, hoe doe ik dat?

Kerst is een leuke periode vind ik, ik kan mijzelf wel echt een kerstgekkie noemen eigenlijk haha. Ik hou van de gezelligheid, van de kerstmuziek en films, maar ook van die lekkere kerstdiners. Ondanks dat ik Kerst echt leuk vind, eist het vaak toch ook wel een tol op mijn lichaam. Kan ik echt wel buikpijn krijgen van al dat lekkere eten, maar ook kost het mij toch allemaal wat meer energie dan een normale dag. Kerstdiner overleven, hoe doe ik dat? Ik deel het vandaag in dit artikel.

kerstdiner overleven

Kerstdiner overleven

Tijdens de kerstdagen ben ik druk bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner, sta ik in de keuken al gerechten te bereiden. Tussendoor mijzelf ook klaar maken voor het kerstdiner en dat leuke kerstoutfit aantrekken. Soms ben ik al moe voordat het kerstdiner begint. Buikpijn, vermoeidheid en over mijn grenzen gaan, zijn dan ook allemaal dingen waar ik tegen aan kan lopen tijdens een kerstdiner. Ik vind het wel waard hoor, uiteindelijk geniet ik ook echt van een kerstdiner. Maar de dagen na kerst moet ik opladen en mijn rust pakken.

Vermoeidheid en over mijn grenzen gaan

Ik beschreef het net al, ik kan best fanatiek zijn met Kerst. Naast fanatiek kan ik ook nog eens best perfectionistisch zijn van mijzelf. Een mooie Pinterestwaardig tafel helemaal aangekleed voor het kerstdiner, een instagramwaardig gerechten en gepresenteerd op het bord, het liefst wil ik dat allemaal natuurlijk. Is het realistisch en haalbaar voor mij? Nee, echt niet. Is dat erg? Mijn rare gedachtes zeggen soms ja, maar eigenlijk is het helemaal niet erg. Want als ik dus al mijn energie gebruik voor de aankleding van de tafel en die perfecte gerechten tijdens het kerstdiner, dan ben ik al uitgeput voordat het überhaupt begint. En kan ik dus helemaal niet genieten van het kerstdiner zelf. Conclusie van het verhaal? Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat om de gezelligheid en de naasten die om je heen zijn en zorg er voor dat jij juist zelf er van kan genieten.

Buikpijn

En dan het volgende probleem waar ik tegen aan loop tijdens het kerstdiner. Zit ik heerlijk te genieten van al dat lekkere eten en dan ineens komen die gemene buikkrampen. Daar zit ik natuurlijk helemaal niet op te wachten. En elk jaar zeg ik weer tegen mijzelf, Lisa hou je toch een beetje in, snoep niet te veel van de chocolaatjes en neem nou het glaasje wijn. Maar soms heb ik het er ook voor over om die buikpijn te krijgen. Klinkt misschien gek natuurlijk, het liefst wil ik ook geen buikpijn krijgen. Maar het is maar één keer per jaar Kerst. En voor die ene keer wil ik wel genieten, ook van dat lekkere eten. De rest van het jaar kan ik weer op mijn eten letten natuurlijk.

Tips van mijn lezers

Ik vroeg ook aan mijn volgers op Instagram of zij tips hadden om het kerstdiner te overleven. En daar kwamen een aantal hele leuke uit. Zo tipte Marloes mij op een recept voor glutenvrije en vegan brownies. In dit filmpje deelt zij het recept. Een tip van mij om de brownies helemaal kerstproof te maken: snij de brownies in een hoge driehoek, doe een stukje candycane aan de onderkant en tadaa je hebt een brownie in de vorm van een kerstboom.

Andere tips zijn vermijd de producten waar jij echt super veel last van krijg. Ook de veilige producten kunnen feestelijk zijn. Gaat kip bijvoorbeeld altijd goed bij jou, kies dan voor een lekkere kiprollade. Meer Kerst kan je bijna niet krijgen toch? Iemand anders benoemde ook nog vermijd te veel vetrijke producten. En dat kan ik ook wel beamen, vet gaat bij mij ook vaak niet goed. Let ook op met verschillende sausjes en dergelijke.

En andere praktische tips om het kerstdiner te overleven zijn:

 • neem tussendoor ook je rustmomenten, ga zelfs even op bed liggen als dat kan.
 • vraag om hulp met de voorbereidingen
 • hou loperamide, buscopan en paracetamol bij de hand of zorg dat het in je handtas zit als je niet thuis ben
 • en als laatste: geniet en maak de juiste keuzes voor jou zelf. Doe waar jij gelukkig van wordt, het is tenslotte maar één keer per jaar Kerst

2 Reacties

 • shivatje

  Ik denk dat dit niet altijd even makkelijk is. Eten dat toch soms niet iets anders dan men gewoon is, genieten van het samen zijn dat toch ook een weerslag op je lichaam kan hebben. Zeker als de uurtjes verstrijken.
  Ik wens je alvast een prachtige kerst toe en een eindejaar.

  Aum Shanthi

  • Lisa

   Het is inderdaad niet altijd even makkelijk. Ik kan soms dan ook gewoon echt balen van mijn lijf dat het niet even 1x normaal kan doen.
   Dank je wel en ik wens jou ook hele fijne kerstdagen!
   Liefs Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *