Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn: Infuus op de dagopname

Sinds het jaar 2015 krijg ik als behandeling voor de ziekte van Crohn een infuus met medicijnen. De welbekende biologicals. Dit gebeurt op de dagopname van het ziekenhuis. Hoe dat allemaal precies gaat, kan je lezen in dit artikel.

ziekte van crohn infuus

Infuus voor de ziekte van Crohn

Ik heb verschillende biologicals al gehad, zowel als een injectie of als een infuus. Ik krijg momenteel zelfs beide haha. Maar ik moet wel zeggen dat ik een infuus toch wat prettiger vind en mijn voorkeur heeft. Dit komt omdat ik mijzelf niet hoef te prikken, ik heb helaas prikangst ontwikkeld. En een infuus heeft meestal een langere interval, vind ik toch ook wel fijn. Het enige nadeel is dat je wel naar het ziekenhuis moet en dat het wel wat tijd in beslag neemt.

infuus dagopname

Dagopname

Het infuus krijg ik op de dagopname, een speciale afdeling voor dagbehandelingen zoals medicijnen over het infuus krijgen. Elke vier weken heb ik daar een afspraak. Ik meld mij bij de balie aan en daarna word ik naar de juiste kamer gebracht en mag ik een bed uitzoeken. Ik krijg een bed vanwege mijn port-a-cath aanprikken. Ze hebben in het AMC ook van die heerlijke luxe stoelen trouwens. Voordat de verpleegkundige van de afdeling mij aanprikt, krijg ik eerst nog wat controles. Zo wordt mijn temperatuur opgenomen en mijn bloeddruk opgemeten. Als alles goed is, dan is het tijd om mij te prikken en aan te koppelen.

infuus ziekte van crohn

Infuus prikken

Inmiddels heb ik een port-a-cath die wordt aangeprikt als ik een infuus krijg. Dit omdat gewoon infuus prikken niet meer ging. Mijn aderen zijn kapot geprikt en van het vele prikken heb ik littekenweefsel gekregen. Het aanprikken gaat gelukkig heel makkelijk en binnen paar minuten zit alles goed en kan het infuus aangekoppeld worden.

ziekte van crohn behandeling

Tijdsduur

Ik krijg vedoluzimab als medicijn en dat loopt in een half uurtje naar binnen. Daarna moet ik nog even een kwartiertje spoelen zodat alle medicijnen ook echt in mijn lichaam komen. Tussendoor krijg ik nog de controles zoals temperatuur en bloeddruk meten. En alles goed gegaan is, is het alweer tijd om mij los te koppelen van het infuus. Ik krijg dan nog wel een beetje heparine ingespoten voor in mijn port-a-cath zodat zich daar geen stolsels vormen. Nog even een nieuwe afspraak maken voor over vier weken en daarna mag ik weer heerlijk naar huis. Al met al ben ik maximaal anderhalf uur in het ziekenhuis, ik vind dat persoonlijk best meevallen.

Hoe ervaar jij je infuus op de dagopname?

 

2 Reacties

 • Jolanda

  Hoi Lisa,

  Via de Crohn site kwam ik bij jou terecht
  Veel herkenningspunten zeg
  Zou me eerst even voorstellen
  Mijn naam is Jolanda
  Woonachtig in Sliedrecht 47 jaar
  Moeder van 2 kinderen
  Dochter Angel van 26
  En zoon Jaydi van 9

  Ik heb de diagnose Crohn sinds 1995
  Net na de geboorte van mijn dochter
  Dus nu 26 jaar

  Veel ups en downs gehad
  Vele operaties verder
  Is mijn Crohn sinds enkele jaren weer best actief bezig
  Ondertussen slik ik nu weer enkele maanden prednison
  En krijg ik sinds kort ook de biologicals
  Ik krijg het vendoluziomap infuus
  In het verleden diverse andere medicatie gehad waaronder
  De mtx injecties , infliximap, Humira, purinithol, entocort enz enz
  Niks hielp
  Nu gaat het langzaam beter , en doet het infuus redelijk zijn werk
  Helaas mag ik nog niet afbouwen met de prednison zit nu op 25 mg
  Moet wel zeggen dat deze ziekte een aardige inpact heeft
  Dit is een beetje mijn verhaal

  Jij ook veel sterkte gewenst
  Jolanda Hinke

  • Lisa

   Hoi Jolanda,
   Dank je wel voor je berichtje!
   Je verhaal klinkt inderdaad voor mij ook erg herkenbaar. Veel van dezelfde medicijnen gehad ook. Wat fijn dat de vedolizumab redelijk zijn werk doet! En hopelijk mag je snel gaan afbouwen met de prednison.
   Liefs, Lisa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *