Tips

20 zelfzorg ideeën

Ik schreef wel eens eerder een artikel met 20 manieren om jezelf op nummer één te zetten. Voor jezelf zorgen is daar een onderdeel van. Zelfzorg is ook een zeer belangrijk onderdeel in je leven. Als ik niet voor mijzelf kan zorgen, kan ik ook niet voor anderen zorgen. De afgelopen jaren heb ik dat steeds meer geleerd. Net zoals in het vliegtuig bijvoorbeeld. Eerst je eigen zuurstofmasker op en dan pas dat van een ander. In dit artikel vind je 20 zelfzorg ideeën.

zelfzorg ideeën

20 zelfzorg ideeën

 • Dagje voor jezelf plannen. De hele dag alleen maar dingen doen die jij op dat moment wilt doen. Geen verplichtingen, alles mag en niks moet. Voor mij persoonlijk toch het ultieme zelfzorg moment.
 • Lekker een wandeling in de natuur maken en volop genieten van de omgeving.
 • Paar uurtjes offline zijn en je mobiel op niet storen zetten.
 • Een boek lezen, ik vind dat toch wel echt even ontspannen.
 • Netflix marathon mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje.
 • Een andere zelfzorg idee is dat je om hulp mag vragen. Je staat er niet alleen voor namelijk.
 • Neem een lekker warm bad voor pure ontspanning.
 • Trakteer jezelf op iets wat op je verlanglijstje staat, zoals een nieuw boek of dat jurkje wat je graag wilt hebben.
 • Verwen jezelf met een warm drankje en neem bewust even een pauze moment.
 • Maak tijd vrij voor je hobby of leer een nieuwe hobby.
 • Schrijf in een dagboek. Je gedachten, zorgen en ervaringen opschrijven is dé manier om je hoofd leeg te maken. Schrijven helpt je om inzicht en helderheid te krijgen en zorgt ervoor dat je gevoelens en problemen beter los kunt laten.
 • Misschien eentje die je niet zo snel verwacht in dit lijstje, maar naar therapie gaan is ook een vorm van zelfzorg. Aan jezelf werken kan nooit kwaad eigenlijk.
 • Een middagje tuttelen: gezichtsmaskertje, favoriete bodylotion, nagels lakken en even heerlijk genieten. Of trakteer jezelf op een lekkere massage in de massagesalon.
 • Nee zeggen tegen iets wat je niet wilt, want onthoud: een nee tegen een ander is een ja voor jezelf
 • Naar je favoriete muziek luisteren. Een tip: maak een playlist aan op Spotify zodat je makkelijk bij je favoriete nummers kan komen.
 • Vind een ochtendritueel wat bij jou past zodat jij je dag goed kan beginnen.
 • En zo is een avondritueel ook erg fijn om goed je dag af te sluiten.
 • Relaties loslaten die niet goed voor je zijn of zelfs wel giftig. Een partner of een vriendin, je kiest voor jezelf en wat goed voor jou is en soms betekent dat dus ook dat je iemand moet loslaten.
 • Creatief bezig zijn kan voor mij ook niet ontbreken in dit lijstje.
 • Soms is het ook gewoon heel erg fijn om te bewegen en dan heb ik het niet over alleen een wandeling, maar denk ook aan lekker dansen op je favoriete muziek.

Dit zijn mijn zelfzorg ideeën. Heb jij nog een aanvulling? Laat het in een reactie hieronder weten.

2 Reacties

 • Anna

  Wat een geweldige en fijne ideeen. Ik had gister een best wel rot dag. Vandaag moest dat anders en ben ik begonnen met mijn oude ochtendedities, die is door alle stress hier in huis nu anders. Maar ik zit nu al in een betere Flow. Even terug naar start. Wat een geweldige idee! Verder ga ik mijn oude hobby haken weer nieuw leven in blazen en ga ik in bad als nieuw avond ritueel. Ik ben fan! Dank je wel. Liefs!

  • Lisa

   Graag gedaan Anna! Blij dat mijn blog je even weer kon helpen en je nieuwe avond ritueel klinkt jaloersmakend haha, ik wil ook een bad!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *