Ziekte van Crohn

Dubbel gevoel bij slecht nieuws

Afgelopen vrijdag kreeg ik de uitslag van het darmonderzoek. De hele week heb ik in spanning gezeten en was ik niet altijd even gezellig. Pfff….wat kan spanningen toch een invloed hebben op alles. Ik kreeg de uitslag telefonisch, omdat ik het dan sneller zou horen dan als ik op de poli zou moeten komen. En wat kan ik verwachten van de uitslag, zou het slecht nieuws zijn?

slecht nieuws

Vrijdag de 13e, normaal een ongeluksdag

Ik zou eind van de ochtend het telefoontje krijgen, maar om 9.15 uur werd ik al gebeld. En de uitslag is heel duidelijk. De ziekte van Crohn is erg actief. In de dikke darm zijn er ernstige ontstekingen gezien. Dat is voor de artsen genoeg om de knoop door te hakken en niet verder te onderzoeken. Ik ga binnenkort beginnen met nieuwe medicijnen. Deze week krijg ik te horen welke het precies gaat worden.

Na het telefoontje van de arts kon ik eigenlijk wel juichen van blijdschap en opluchting. En hoe bizar is dat eigenlijk. Want het is gewoon slecht nieuws. Dat ik zo blij kan zijn met slecht nieuws, daar schrok ik wel weer van.

Maar na een heel slecht jaar en veel moeten vechten voor mijn bestwil, komt er dan eindelijk een doorbraak. Een jaar van voorbereiden op een nieuw medicijn, maar uiteindelijk werd er toch besloten om bij het huidige te blijven omdat de ontstekingen eigenlijk te mild waren voor een nieuw medicijn.

Blij zijn met slecht nieuws

En daarom ben ik nu heel erg blij met slecht nieuws. Want slecht nieuws betekent eigenlijk dat ik dan eindelijk kan gaan beginnen met een nieuw medicijn. En dan heel erg hard gaan hopen dat dit wel gaat werken. Ik krijg gelukkig weer een beetje hoop in de toekomst. Dat was ik toch wel aan het kwijt raken.

Eenmaal bijgekomen van het nieuws, kwam het besef ook wel erg binnen. Wat een rot jaar is het geweest, en dat heeft zijn tol geëist. Kwaliteit van leven werd de laatste tijd echt minder, ook mede doordat ik steeds nog zieker werd. Maar ook kwam er weer een beetje angst om het hoekje kijken, met doemscenario’s als gevolg. Want wat als het nieuwe medicijn niet gaat werken, dan is er niks meer voor mij qua medicijnen.

En wanneer ga ik het nieuwe medicijn krijgen, is dat op zeer korte termijn of moet ik toch nog even geduld hebben? Ik moest wel alvast de afspraak voor het volgende infuus op 20 april afzeggen. Het wordt nu de werkelijkheid ofzo. Maar hé, ik heb afgelopen jaar ook overleefd en dit gaat ook wel weer goed komen. Ik ga er gewoon voor en ga van het positieve uit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *