Mentale gezondheid

De herfst laat zien dat loslaten ook mooi kan zijn

Herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen. Donkere avonden met kaarsen, warme dekens en een kop thee. Maar ook de natuur wat veranderd. De blaadjes die in een warme kleur veranderen en uiteindelijk loslaten van de bomen. De herfst laat zien dat loslaten ook mooi kan zijn. En een thema wat momenteel wel bij mij speelt.

loslaten

Loslaten, het kan ook mooi zijn

De afgelopen jaren heb ik door middel van therapie geleerd dat loslaten ook mooi kan zijn. Je angsten en zorgen loslaten en in het nu leven bijvoorbeeld. Of mensen loslaten die je energie kosten in plaats van energie geven. Of verwachtingen die ik heb naar anderen toe loslaten. Het heeft even tijd gekost, maar ik begin het nu aardig onder de knie te krijgen.

Terugblik

Laatst belde de maatschappelijke werkster waar ik 2,5 jaar geleden bij in therapie ging. Onverwachts dat ze belde, ze wou weten hoe het met mij ging. Tijdens het telefoongesprek gingen we ook terugblikken naar het moment dat ik bij haar begon en hoe het nu gaat. Ik kwam tot de conclusie dat ik echt wel grote sprongen heb gemaakt. Dat was voor mij echt een besefmoment eigenlijk en toch ook wel dat ik kan zeggen dat ik trots op mijzelf ben.

Tips om los te laten

Er zijn een aantal dingen wat mij geholpen heeft om het loslaten te leren. Het werd tijd om niet meer te focussen op de negativiteit en gevoelens die dat oproepen. Ik deel graag een paar tips die bij mij hebben geholpen.

  • Accepteer dingen zoals ze zijn. Je hebt niet altijd invloed op mensen en situaties om dingen te veranderen. Het enige wat je kan veranderen, is hoe je er zelf mee omgaat.
  • Is het de moeite waard om er energie in te steken? Dat was voor mij een belangrijke vraag. Als het antwoord nee is, dan laat ik het los.
  • Durf om hulp en/of raad te vragen. Wees stress en frustratie voor en durf ook eens om hulp en/of raad te vragen. Natuurlijk kan dat ook een troostende schouder, luisterend oor of een kopje thee zijn als je even in de put zit. Door even bij iemand je verhaal te doen of om hulp te vragen kan het een stuk makkelijker worden om los te laten.
  • Stop met oude koeien uit de sloot te halen. Blijf niet steeds achterom kijken, maar haal eens je schouders op en laat die boosheid, verdriet en frustratie gaan. Gedane zaken nemen geen keer, dus bekijk het leven van de zonnige kant en leef in het hier en nu.
  • Ben je een piekeraar en wil je toch piekeren? Gun jezelf dan 15 tot 30 piekerminuten op een dag en daarna klaar! Eventueel schrijf je het op, maak je van je papiertje een prop en gooi je deze symbolisch weg. Opgeruimd staat netjes!
  • Laat verwachtingen los. Wat gebeurt er als je verwachtingen loslaat? Precies, dan voorkom je een heleboel frustratie.
  • Afleiding of een uitlaatklep zoeken. Voorkom dat spanningen zich van je meester maken door regelmatig te ontstressen. Het liefst dagelijks. Dat doe je door bijvoorbeeld te mediteren of door te zorgen voor afleiding of een uitlaatklep, zodat je jezelf gewoon lekker kunt laten gaan. Dat kan je ook helpen bij het leren loslaten van je spanningen en frustraties.
  • Zoek naar iets waar je dankbaar voor bent. Op het moment dat je je zorgen maakt zijn je gedachten voornamelijk negatief. Hoe je dit kunt veranderen? Zoek naar iets waar je dankbaar voor bent (het liefst meerdere dingen natuurlijk). Je zult zien dat als je focust op het positieve dat je veel makkelijker het negatieve kan loslaten, het zal je een stuk vrijheid geven.

Wat helpt jou om iets los te laten?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *