Tips

Hoe gedragen mijn darmen zich tijdens het BBQ seizoen

Het zonnetje schijnt weer en de temperaturen klimmen lekker omhoog, de zomer staat voor de deur! En dat betekent bij ons dat er ook weer veel gebarbecued gaat worden. Super gezellig met familie en vrienden, lekker bijkletsen onder het genot van lekker eten en meestal een drankje. Dit geldt voor de meeste mensen. Helaas is het voor mij wel een beetje anders. Mijn darmen worden namelijk niet zo blij van dit BBQ seizoen.

bbq seizoen darmen

BBQ seizoen is lastig voor mijn darmen

En dan gaat ’s avonds lekker de BBQ aan of worden we uitgenodigd voor een BBQ. Leuk en gezellig natuurlijk. Het is alleen wel lastig voor mijn darmen. Die gaan na afloop, en soms al tijdens het eten, meestal flink protesteren. Urenlang nare krampen en verschillende toiletbezoeken als gevolg daarvan. Dan kan ik natuurlijk wel denken om niet meer te barbecueën, maar wij vinden het altijd wel gezellig en lekker natuurlijk.

Geen wijntje voor mij

Ik let daarom steeds vaker op met wat ik eet tijdens de BBQ en ook vooral met wat ik drink. Alcohol is tegenwoordig een no-go. Dat trekken mijn darmen echt niet meer, dus een lekker koud wit wijntje is verbannen. Ach zonder wijn is het ook gezellig! Ik drink tegenwoordig met het eten alleen nog maar water, dat is de meest veilige optie. Op koolzuur kunnen mijn darmen ook heftig reageren. En nu maak ik mijn water extra leuk met stukjes fruit er in of lekker schijfjes citroen, staat veel gezelliger en het smaakt ook nog lekker.

Licht verteerbaar eten

En qua vlees vermijd ik tegenwoordig varkensvlees. Mijn darmen kunnen dat moeilijk verteren en ik krijg daardoor extra last. Ook vet vlees zoals kant en klare hamburgers gaat niet helemaal lekker. Gelukkig zijn er nog zat andere opties om op de BBQ te gooien. Lekker zelf gemarineerde kipspiesjes, stukje vis, zelfgemaakte hamburgers van rundvlees, garnalen en ga zo maar door. Ik heb dus niet te klagen. Ik moet wel opletten dat ik niet te veel vlees of vis eet, vinden mijn darmen ook niet heel fijn. En mijn gewicht trouwens ook niet haha!

Uiteraard wel wat vitamientjes

Momenteel gaan allerlei soorten groenten ook niet lekker, dus helaas een lekkere salade bij de BBQ lukt niet. Maar als het beter gaat, serveer ik er ook altijd een lekkere salade bij. Goed voor de vitamientjes. Nu zorg ik er voor dat er lekker veel komkommer op tafel staat, dan kan ik dat lekker weg smikkelen als het vlees op de BBQ ligt. En een lekker stukje fruit kan ook nooit kwaad, zoals bijvoorbeeld watermeloen.

Voorzichtig met sauzen

Verder let ik er ook op dat ik niet te veel stokbrood eet en zeker niet in combinatie met kruidenboter. En ik kijk ook uit met sauzen, liever neem ik er helemaal geen saus bij. En als ik dat wel doe, let ik er wel op met wat voor saus ik neem. Niet te vet en niet te scherp en niet te pittig van smaak. Allemaal kleine factoren die er voor zorgen dat mijn darmen minder van slag zijn.

Maar het belangrijkste: Geniet!

En zo wordt barbecueën voor mij toch nog leuk en haalbaar en is het zeker geen straf. Het gaat om de gezelligheid en daar haal ik weer mijn positieve energie uit. Ik ga nu lekker genieten van het weer en klaarmaken voor de BBQ vanavond! En hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips zodat jullie ook kunnen genieten van een BBQ!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *