Dagelijks leven

Mijn eerste kerst met een stoma

Mijn kerst dit jaar is anders dan alle jaren daarvoor. Het is mijn eerste kerst met een stoma. En omdat ik net pas geopereerd ben, moet ik het ook nog rustig aan doen. Maar ondanks dat vind ik het wel belangrijk om toch iets met kerst te doen. In dit artikel vertel ik mijn plannen en waar ik rekening mee houd en geef ik een paar tips die jullie misschien ook kunnen helpen.

eerste kerst stoma

Mijn eerste kerst met een stoma

6 december ben ik geopereerd en hebben ze 2/3 van de dikke darm verwijderd en heb ik een ileostoma gekregen. Ik ben nog volop herstellende van de operatie en moet ik de eerste zes weken het rustig aan doen. Zo ook met kerst dus. En met eten moet ik ook opletten. Zo moet ik heel goed kauwen met alles wat ik eet, dat is nog best wel wennen af en toe. En bepaalde producten moet ik ook nog even vermijden zoals harde en taaie dingen. Maar ondanks dat allemaal, heb ik wel zin in de feestdagen! Gezellig samen zijn en de ellendige periode waar ik in heb gezeten afsluiten.

Eerste Kerstdag

Eerste Kerstdag brengen wij door bij Rob’s ouders. Mijn ouders en zus komen ook die kant op. We hebben besloten om allerlei hapjes te maken. Zo is er voor iedereen wel wat lekkers en kan ik zelf bepalen wat ik wel of niet kan eten. Zo wordt er lekker rollade klaar gemaakt, hebben we stoofpeertjes, mini pasteitjes met ragout, verschillende soorten wraps en salades en nog veel meer lekkere dingen. En ik vind het gewoon super belangrijk om de belangrijkste mensen om mij heen te hebben. De afgelopen jaar heb ik veel hulp en steun van hun gehad en ik vind het dan ook fijn om die periode met zijn allen af te sluiten. Want voor het eerst sinds een lange tijd heb ik weer een beetje vertrouwen dat het goed gaat komen.

Tweede Kerstdag

Tweede kerstdag staat in het teken van rust en bijkomen van de vorige dag. Rob en ik blijven lekker thuis. En ik denk dat ik lekker in mijn huispak en foute kersttrui kerstfilms ga kijken op Netflix. Misschien gaan we in de avond samen gourmetten, maar dat bepalen we op de dag zelf. Het ligt er een beetje aan hoe ik mij voel en of ik dat wel trek. Ik denk dat die dag in het teken staat van “Niks moet, niksen mag”. Rob is tussen Kerst en Oud&Nieuw vrij dus we kunnen ook de dagen na Kerst wat leuks ondernemen als ik dat trek. En dat geeft bij mij rust. En gelukkig vindt Rob het ook niet erg om tweede Kerstdag het rustig aan te doen.

Tips

Mijn tips om de feestdagen door te komen voor mensen die de ziekte van Crohn hebben of chronisch ziek zijn:

 • Plan goed je rustmomenten in. Kerst betekent vaak veel bezoeken aan familie en andere bezigheden zoals het diner voorbereiden in de keuken. Door tussendoor je rust te pakken, kan je het allemaal net wat beter volhouden. En het is helemaal niet erg om even te rusten.
 • Let op met wat je eet en drink. Vermijd producten die extra klachten veroorzaken. Zo vind ik een wit wijntje erg lekker en gezellig, toch neem ik het niet. Zeker nu niet met mijn pijnstillers die ik momenteel slik.
 • En de belangrijkste: geniet en maak mooie herinneringen! Dat is toch het allerbelangrijkste van de feestdagen. Geniet van de mensen waar mee je samen bent en maak mooie herinneringen. Leg ze mooi vast op de foto.

Ik wens jullie allemaal hele mooie kerstdagen toe! Met mooie momenten, samen met je dierbaren, lekker eten en drinken en misschien ook nog wel een mooie cadeautje.

Dit zijn mijn plannen met mijn eerste kerst met een stoma. Wat zijn jullie plannen met Kerst?

4 Reacties

 • yvette moerdijk

  Wat een chille planning. Super fijn dat je de eerste kerstdag alle belangrijke mensen bij elkaar hebt zodat je de tweede ook echt even bij kan komen.

  Goeie tip ook van de foto’s. Dat vergeet jk vaak. Ga er dit jaar extra opletten. Voor nu alvast hele fijne feestdagen!

  • Lisa Kouwenberg

   Ja het is heel fijn geregeld zo voor dit jaar, toch fijn bij elkaar samen maar ook mooie rustmomenten!
   Voor jou ook hele fijne feestdagen en hopelijk kan je er van genieten en is je gezondheid een beetje lief voor je!

 • Yaëlle

  Ik hoop dat je ondanks alles toch heel erg kan genieten van kerst dit jaar, maar als ik dat zo zie moet dat wel goedkomen 🙂 Wat een fijne planning, fijn ook dat je omgeving zo goed rekening met je houdt.
  Geniet ervan, en alvast een heel fijn nieuwjaar waarin je het vervelende afgelopen jaar kunt afsluiten en kunt gaan voor betere tijden!

  • Lisa Kouwenberg

   Zeker heel fijn dat mijn omgeving rekening houdt met de situatie, maar het toch zo feestelijk mogelijk maken. En daar gaan we inderdaad voor dat het nieuwe jaar eindelijk wat beter gaat worden!
   Jij ook hele fijne feestdagen en een mooi 2019

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *