Lieve Lisa

Hoe blijf je positief tijdens een opvlamming van de ziekte van Crohn

De rubriek Lieve Lisa is in het leven gekomen omdat ik regelmatig berichten met vragen krijg van lotgenoten. En het leek mij erg mooi als ik die vragen hier kon delen met mijn advies en antwoorden. Want zo kan ik nog meer mensen er mee helpen. Het is tijd voor de vijfde editie van Lieve Lisa met dit keer een vraag over je positief kan blijven tijdens een opvlamming van de ziekte van Crohn.

ziekte van crohn opvlamming

Hoe blijf je positief tijdens een opvlamming van de ziekte van Crohn

Lieve Lisa,

Momenteel zit ik in een opvlamming van de ziekte van Crohn. Ik weet dat jij er momenteel ook in zit. Hoe kan jij positief blijven? Heb jij tips voor mij?

Liefs, Tess

Hoi Tess, allereerst wil ik zeggen dat ik het ontzettend rot vind voor je dat je een opvlamming hebt. Het blijft rot en het vergt veel van je lijf, maar ook mentaal is het zwaar. Elke keer die onzekerheid en onduidelijkheid waar je mee te maken heb. Wanneer gaat het beter? Gaan de nieuwe medicijnen aanslaan? Hoe ga ik er nu weer mee om?

Eén ding is zeker, een opvlamming went nooit. Elke keer is het ook wel weer net iets anders dan de vorige keer. Maar een ding wat mij altijd er wel weer doorheen helpt, is om mijn best te doen om positief te blijven. En dat betekent niet dat ik dan ook altijd maar vrolijk moet zijn hoor, want het is juist ook goed om boos te zijn en dat te uiten. Of verdrietig en even flink te huilen.

Wist je eigenlijk dat de rubriek Genieten van de kleine dingen is ontstaan tijdens een opvlamming? In 2018 had ik een heftige opvlamming. Ik zocht een manier om toch te genieten, ook op mijn aller slechtste dagen. Ik hield dagelijks bij waar ik die dag van genoten had en waar ik die dag dankbaar voor was. In het begin was het wel echt moeilijk hoor om ook op die slechte dagen iets te kunnen bedenken.

Maar door er elke dag even bij stil te staan, zag ik dus steeds meer geluksmomenten. Blij met een appje van een vriendin, genieten van een kopje thee, dat de zon schijnt, een knuffel van Luna of van Rob. Dankbaar voor de lieve mensen in mijn omgeving, dankbaar dat ik even naar een winkel kan gaan of dat ik Luna kan uitlaten. Elke avond schrijf ik dit soort momentjes op in een mooi notitieboekje. Dit helpt mij onder andere dus om positief te blijven ondanks dat ik in een opvlamming zit.

Tips om positief te blijven

  • Schrijf elke dag minstens 3 dingen op qua geluksmomenten
  • Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf
  • Het is oké om even niet oké te voelen. Uit je emoties, laat ook je verdriet, angst en woede toe. Positief zijn betekent niet altijd maar vrolijk te zijn
  • Het helpt mij ook heel erg om te kunnen praten met vriendinnen om in ieder geval mijn hart te kunnen luchten
  • En onthoud, het komt weer goed, het heeft alleen wel even tijd nodig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *